Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: «Πιάνει» το στόχο με την πώληση της Σερβίας 

Στον σερβικό όμιλο MK Group (AIK Banca) περνάει το 100% της Alpha Bank Srbija. Μια ανάσα από την επίτευξη του στόχου μείωσης των διεθνών δραστηριοτήτων η Alpha Bank. Γιατί της προσδίδει ευελιξία η πώληση της Σερβίας. Βελτιώνεται ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας. 

Alpha Bank: «Πιάνει» το στόχο με την πώληση της Σερβίας

Η πρώτη συστημική τράπεζα που βρίσκεται μια ανάσα από την πλήρη προσαρμογή της έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για τη μείωση των διεθνών της δραστηριοτήτων, καθίσταται η Alpha Bank μετά τη συμφωνία πώλησης της θυγατρικής της στη Σερβία.

Ο εγχώριος τραπεζικός όμιλος ανακοίνωσε ότι ήλθε σε συμφωνία με τον σερβικό όμιλο εταιριών MK Group για την πώληση του συνόλου των μετοχών (100%) που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank Srbija A.D, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr. Σημειώνεται ότι ο όμιλος MK Group ελέγχει τη σερβική τράπεζα AIK Banca που αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη τοπική τράπεζα με ενεργητικό 1,4 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς περίπου 6%.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση λήψεως των σχετικών εποπτικών εγκρίσεων. Η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στους κεφαλαιακούς δείκτες και στη ρευστότητα της Τραπέζης, ενώ συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του σχεδίου αναδιαρθρώσεώς της.

Η Alpha Bank έχει ήδη αποχωρήσει από τις αγορές Ουκρανίας, Βουλγαρίας και FYROM. Η συμφωνία πώλησης της θυγατρικής της στη Σερβία τη φέρνει πολύ κοντά στην επίτευξη της δέσμευσης, που έχει αναλάβει με το πλάνο αναδιάρθρωσης για μείωση των διεθνών της δραστηριοτήτων και μάλιστα νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Η αποεπένδυση από μια δύσκολη αγορά όπως η σερβική, για την οποία υπάρχει χαμηλό αγοραστικό ενδιαφέρον παρέχει στην Alpha Bank την απαραίτητη ευελιξία ώστε να επιτύχει πλήρως τη δέσμευση μείωσης των διεθνών δραστηριοτήτων.

Η προσαρμογή της τράπεζας στους όρους του πλάνου αναδιάρθρωσης δεν εξαρτάται πλέον από την αποεπένδυση από συγκεκριμένη αγορά, αλλά μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και με πώληση χαρτοφυλακίου/ων με δάνεια.

Επιπρόσθετα, η τράπεζα μπορεί να εξετάσει με άλλη ευχέρεια τυχόν ενδιαφέρουσες προτάσεις σύμπραξης σε κάποιες από τις αγορές που παραμένει ( Κύπρος, Ρουμανία, Αλβανία).

Θετική επίπτωση στους κεφαλαιακούς δείκτες από την πώληση

Η πώληση του 100% της Alpha Bank Srbija έχει, σύμφωνα με την Alpha θετική επίπτωση στους κεφαλαιακούς δείκτες, καθώς το όφελος από τη μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού είναι μεγαλύτερο από τη ζημιά που εγγράφει η τράπεζα λόγω της διαφοράς μεταξύ τιμήματος και αποτίμησης του εν λόγω asset στα βιβλία της.

H Alpha Bank Srbija έχει ενεργητικό 76,5 δισ. δηνάρια και μερίδιο αγοράς 2,5%, αποτελώντας τη 14η μεγαλύτερη τράπεζα της Σερβίας. Διαθέτει δίκτυο με 67 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Η Alpha Bank εισήλθε στην σερβική αγορά το 2002 και τρία χρόνια αργότερα εξαγόρασε το 88.5% της κρατικής Jubanka, έναντι τιμήματος 152 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v