Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 16 2017

Τα πωλητήρια των βαλκανικών αεροδρομίων και οι αλλαγές στον Πήγασο

Τα πωλητήρια των βαλκανικών αεροδρομίων και οι αλλαγές στον Πήγασο

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέχρι το 2046, δύο γειτονικές χώρες επιχειρούν, επίσης, να παραχωρήσουν σε ιδιώτες τη διαχείριση των αεροδρομίων τους.

Στις 10 Φεβρουαρίου, η σερβική κυβέρνηση προκήρυξε τον διαγωνισμό για την 25ετή παραχώρηση του αεροδρομίου «Nikola Tesla» του Βελιγραδίου, μιας εκ των πλέον κερδοφόρων κρατικών εταιρειών στη γειτονική χώρα. Προ ημερών η κυβέρνηση της Βουλγαρίας προχώρησε σε νέα παράταση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Σόφιας μέχρι τις 19 Μαΐου.

Εκτός από τους δύο εν εξελίξει διαγωνισμούς σε Βουλγαρία και Σερβία, στα μέσα Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η πώληση της εταιρείας διαχείρισης του αεροδρομίου των Τιράνων στην κινεζική China Everbright Limited.

Πωλητές είναι η καναδική PSP (που ελέγχει την εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος») και δύο άλλοι επενδυτές.

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το αεροδρόμιο «Nikola Tesla» λήγει στις 10 Απριλίου, με τον πρωθυπουργό Αλ. Βούτσιτς να δηλώνει προ διμήνου πως η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα περί τα 400 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση. Σύμφωνα με το Reuters, πέρυσι διακινήθηκαν από το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου περί τα 4,92 εκατ. επιβάτες, με αύξηση 3% έναντι του 2015.

Η παραχώρηση του αεροδρομίου της Σόφιας που αρχικά θα είχε ολοκληρωθεί την περασμένη Ανοιξη πάει από παράταση σε παράταση, εξαιτίας και της πολιτικής κατάστασης στη Βουλγαρία. Προ ημερών δόθηκε η τέταρτη για τις 19 Μαΐου, χωρίς να είναι γνωστό αν υπάρχει πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η παραχώρηση του αεροδρομίου είναι εδώ και μήνες αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, με επίκεντρο την περίοδο παραχώρησης, το αρχικό τίμημα που πρέπει να καταβάλει ο επενδυτής κ.λπ.

 

ΠΗΓΑΣΟΣ: Στα γραφεία της εφημερίδας «Έθνος» -στον Πήγασο- εγκαταστάθηκε, όπως πληροφορούμαστε, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του MEGA και παλαιότερα οικονομικός διευθυντής του ΔΟΛ, κ. Νίκος Πεφάνης.

Μαζί με το στέλεχος που είχε αναλάβει στο παρελθόν την εξυγίανση του τηλεοπτικού σταθμού και του εκδοτικού συγκροτήματος, έχει πιάσει δουλειά... και τεχνοκράτης γνωστού μεγάλου χρηματοοικονομικού συμβούλου.

Όλα δείχνουν ότι η αναδιάρθρωση του εκδοτικού ομίλου της οικογένειας Μπόμπολα ξεκίνησε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v