Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 13 2017

Η Πανγαία, η ΑΜΚ και οι αποφάσεις της Εθνικής

Η Πανγαία, η ΑΜΚ και οι αποφάσεις της Εθνικής

Η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ εξετάζει, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις 2016, και έχει γράψει το Euro2day.gr, να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Μεταξύ των στόχων της αύξησης κεφαλαίου είναι η ενίσχυση του free float, ώστε η εταιρεία να εισέλθει στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αυτό σημαίνει ότι η ΑΜΚ θα διενεργηθεί με μερική παραίτηση των υφιστάμενων μετόχων από το δικαίωμα προτίμησης.

Με δεδομένο ότι η Invel Real Estate κατέχει το 65,49% του μετοχικού κεφαλαίου της Πανγαία, μια μερική παραίτησή της από το δικαίωμα προτίμησης θα της επέτρεπε να διατηρήσει ισχυρό ποσοστό.

Στον αντίποδα, η Εθνική θα κληθεί σε ενδεχόμενο ΑΜΚ της Πανγαία να λάβει κρίσιμες αποφάσεις.

Η τράπεζα κατέχει το 32,66% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ, αλλά ελέγχει τη διοίκησή της και την ενοποιεί, με βάση τη συμφωνία μετόχων, η οποία υπογράφηκε το 2013. 

Η Εθνική χάνει τον έλεγχο της Πανγαία στο τέλος του 2018 ή νωρίτερα, εφόσον το ποσοστό της υποχωρήσει κάτω από το 20%.

Ως εκ τούτου, μια ΑΜΚ στα τέλη του 2017 ή εντός του 2018 θα διευκολύνει την τράπεζα να μειώσει το ποσοστό της λίγο πριν απωλέσει έτσι και αλλιώς τον έλεγχο της Πανγαία.

ΥΓ: Το όφελος της τράπεζας από τη μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού θα είναι μικρό, λόγω των δανείων που έχει χορηγήσει στην Invel, με ενέχυρο μεταξύ άλλων τις μετοχές της Εθνικής Πανγαία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v