Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 2 2017

Το μοντέλο ΔΟΛ και οι… πενήντα «μάρτυρες»

Το μοντέλο ΔΟΛ και οι… πενήντα «μάρτυρες»

Η ειδική διαχείριση του ΔΟΛ αποτέλεσε crash test για τις τράπεζες και ευρύτερα το σύστημα, όσον αφορά στην εφαρμογή διατάξεων νόμου που, ενώ ψηφίστηκε στα τέλη του 2014, άρχισε να εφαρμόζεται μόλις πριν από μερικούς μήνες.

Παρά την αυξημένη επικινδυνότητα που είχε η απόφαση να τεθεί σε ειδική εκκαθάριση μια εταιρεία με ισχυρή θέση στον χώρο των ΜΜΕ, τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν στην εφαρμογή της διάταξης αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.

Επιπρόσθετα, δεν υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα, με αποτέλεσμα μέσα σε μερικούς μήνες να εκποιηθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ, ενώ με τη διαδικασία της εκκαθάρισης αυτό θα απαιτούσε χρόνια.

Εφόσον το αποτέλεσμα των δύο πλειοδοτικών διαγωνισμών κυρωθεί χωρίς προβλήματα από το αρμόδιο δικαστήριο, η περίπτωση του ΔΟΛ αναμένεται να αποτελέσει «πιλότο».

Όπως λένε οι τράπεζες, αντίστοιχη διαδικασία θα μπορούσε να κινηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα για περίπου 50 -εισηγμένες και μη- εταιρείες.

Όλες τους εμφανίζουν για δύο συνεχόμενες χρήσεις αρνητικά ίδια κεφάλαια ή ίδια κεφάλαια χαμηλότερα του 1/10 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου (σ.σ. λόγος λύσης της εταιρείας βάσει του άρθρου 48 του 2190).

Όπως έδειξε, δε, η περίπτωση της Alpha Grissin, η λύση της ειδικής διαχείρισης θα επιστρατεύεται και για όσες επιχειρήσεις υποβάλλουν οι ίδιες ή προμηθευτές τους αίτηση πτώχευσης, χωρίς την προηγούμενη συναίνεση των τραπεζών.

Τα μηνύματα στους πενήντα… «μάρτυρες» για το τι επίκειται έχουν ήδη σταλεί. Μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v