Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 10 2018

Κόκκινα δάνεια: Όταν οι «κόρες» δίνουν το… παράδειγμα

Κόκκινα δάνεια: Όταν οι «κόρες» δίνουν το… παράδειγμα

Στο γ' τρίμηνο του 2017 η Αlpha Bank Romania ολοκλήρωσε την πώληση στον νορβηγικό όμιλο B2Holding χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής, συνολικού υπολοίπου 49,9 εκατ. ευρώ.

Από την πώληση, η θυγατρική της Alpha έγραψε κέρδος 13,5 εκατ. ευρώ, όπως αποκάλυψε η στήλη.

Αυτό σημαίνει ότι τα δάνεια πωλήθηκαν σε υψηλή τιμή.

Είχε προηγηθεί η πώληση από θυγατρική της Eurobank στη Βουλγαρία χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις, ποσού 72 εκατ. ευρώ. Kίνηση από την οποία έγραψε κέρδος 5 εκατ. ευρώ.

Παρότι η σύγκριση με την Ελλάδα είναι άδικη, καθώς εδώ μόλις τώρα ξεκινούν οι συναλλαγές, με προτεραιότητα, μάλιστα, σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς εξασφαλίσεις, τα οποία είναι σε οριστική καθυστέρηση επί πολλά χρόνια, κάποια συμπεράσματα βγαίνουν.

Κατ' αρχάς, οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στις δευτερογενείς αγορές της περιοχής, είναι περίπου οι ίδιοι.

Μόνο που στην Ελλάδα οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν πάρει ή ετοιμάζονται να πάρουν και άδεια διαχείρισης, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Επομένως, είναι πρόθυμοι να ρίξουν λεφτά για να δημιουργήσουν υποδομές διαχείρισης. Το έλλειμμα στην Ελλάδα εντοπίζεται, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, στον σχεδιασμό και στην προεργασία των τραπεζών.

Το σύστημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα έπρεπε να εξαντλεί τρόπους, ώστε να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο δελεαστικά πακέτα, υποδαυλίζοντας τον ανταγωνισμό.

Αντ' αυτού, προκρίνονται πωλήσεις, με γνώμονα το ικανό ύψος των προβλέψεων και απουσία ικανής προεργασίας, ώστε τα χαρτοφυλάκια να αποκτήσουν περισσότερο δελεαστικά χαρακτηριστικά.

Κοινώς, απαιτείται περισσότερη δουλειά. Οι θυγατρικές δείχνουν τον δρόμο… 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v