Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 5 2018

Τα ραντεβού Euromedica με Farralon και τα μηνύματα από Κύπρο

Τα ραντεβού Euromedica με Farralon και τα μηνύματα από Κύπρο

EUROMEDICA. Μέσα στην εβδομάδα λέγεται ότι θα γίνει η πρώτη συνάντηση του Farralon Capital (του fund που αγόρασε δάνεια άνω των 200 εκατ. ευρώ της Euromedica) με τη διοίκηση της εταιρίας.

«Πονοκέφαλος» για την εισηγμένη -μεταξύ άλλων- αποτελεί και η παραβίαση του ιδιόκτητου ακινήτου της εγκαταλελειμμένης πλέον κλινικής «Παναγιά» στη Θεσσαλονίκη, με είσοδο σε αυτό «διαφόρων στοιχείων».

Να σημειώσουμε δε ότι αρκετά χρόνια πριν, η εγκαταλελειμμένη σήμερα «Κλινική Δανιηλίδη-Παναγιά» είχε εισέλθει αυτόνομα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας...

 

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα φάνηκαν και στα ετήσια αποτελέσματα του 2017 που δημοσίευσαν Κύπρου και Ελληνική. Η πρώτη έκλεισε τη χρονιά με -552 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 64 εκατ. το 2016), λόγω των υπερδιπλάσιων προβλέψεων (+111%, στα 779 εκατ. ευρώ) που ενέγραψε για επισφαλή δάνεια.

Όσο για τη ζημία της Ελληνικής (45,7 εκατ. ευρώ), αυτή προήλθε όχι μόνο από τις προβλέψεις (82,9 έναντι 115,2 εκατ. ευρώ το 2016) αλλά από την έκτακτη δαπάνη των 41,3 εκατ. ευρώ, η οποία χρηματοδότησε το περυσινό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού.

Όσο για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, που απασχόλησε την κοινή γνώμη (και) κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, κυβερνητική πρόθεση φαίνεται να είναι η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέσα από την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή.

Πάντως, μέρος των κόκκινων στεγαστικών δανείων -και ειδικότερα αυτών που έχουν χορηγηθεί σε νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων- είναι πολύ πιθανόν να διευθετηθούν με έμμεση κρατική υποστήριξη προς τις τράπεζες, δηλαδή μέσω του προγράμματος «Εστία», το οποίο ετοιμάζεται και φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει την κατ’ αρχάς έγκριση του SSM.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v