Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 24 2018

Το επενδυτικό deal της Entersoft και τα κέρδη της Έλαστρον

Το επενδυτικό deal της Entersoft και τα κέρδη της Έλαστρον

ΕNTERSOFT: Στις 8 Μαρτίου, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Entersoft, η στήλη «Χαμαιλέων» σημείωνε:

«Στα αξιοσημείωτα των λογιστικών καταστάσεων είναι το γεγονός ότι η Entersoft αύξησε τον τραπεζικό της δανεισμό, την ώρα που διέθετε ήδη θετικό καθαρό ταμείο! Έτσι, ανέβασε τις τραπεζικές υποχρεώσεις στο 1,62 εκατ., όταν ταυτόχρονα διέθετε με τη μορφή μετρητών 2,87 εκατ. ευρώ και επίσης είχε τοποθετημένες σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία στην εύλογη αξία άλλες 470 χιλ. ευρώ. Να περιμένουμε λοιπόν κάποια επενδυτική τοποθέτηση από την εισηγμένη εταιρεία;».

Η επενδυτική τοποθέτηση ήρθε χθες με τη δημοσιοποίηση της εξαγοράς (έναντι 1,39 εκατ. ευρώ) του ενεργητικού (λογισμικού, εμπορικών σημάτων και πελατολογίου) της SiEBEN και με την παράλληλη υπογραφή 13 νέων συμβάσεων εργασίας με στελέχη της πωλήτριας εταιρείας που απασχολούνται με έρευνα-ανάπτυξη, marketing και πωλήσεις και εν γένει υποστήριξη του PocketBiz Mobile.

Μέσα από αυτή την κίνηση, η Entersoft εξαγοράζει ουσιαστικά τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της στο κομμάτι των προϊόντων CRM. Τα άμεσα οφέλη υπολογίζονται άνω του ενός εκατ. ευρώ σε κύκλο εργασιών, με ένα περιθώριο EBITDA υψηλότερο του 30%.

Πέραν αυτού όμως, η Entersoft αποκτά πρόσβαση σε ένα πολύ ενδιαφέρον πελατολόγιο και γενικότερα από το συγκεκριμένο deal μπορούν να προκύψουν σημαντικές συνέργειες.

Η Entersoft είχε θέσει ως φετινό στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών της με διψήφιο ποσοστό και το συγκεκριμένο deal έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω τα αποτελέσματά της, έστω και αν λόγω των λογιστικών προτύπων θα επηρεάσουν τη φετινή οικονομική χρήση για χρονικό διάστημα μικρότερο του δωδεκαμήνου.

 

EΛΑΣΤΡΟΝ: Σημαντική μεν η αύξηση των καθαρών κερδών της Έλαστρον το 2017, αλλά αυτή οφείλεται κυρίως σε έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα.

Ειδικότερα, ενώ η «κάτω γραμμή» βελτιώθηκε από το 1,6 στα 2,4 εκατ. ευρώ, ο Όμιλος ενέγραψε «κέρδη εξαγοράς μεριδίου θυγατρικής» ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, όταν το (επίσης έκτακτο) σχετικό κονδύλι είχε διαμορφωθεί το 2016 στα 851 χιλ. ευρώ.

Στα θετικά πάντως της χρονιάς συγκαταλέγεται η υλοποίηση νέων σημαντικών επενδύσεων, η ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή των εξαγωγών στις πωλήσεις και η «τακτοποίηση» της δομής του Ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v