Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 8 2018

Τα σενάρια για Entersoft και το πακέτο ακινήτων της Eurobank

Τα σενάρια για Entersoft και το πακέτο ακινήτων της Eurobank

ENTERSOFT: Η μεγάλη αύξηση εσόδων και κερδών της Entersoft μέσα στο 2017 και οι φετινές προσδοκίες για διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης που είχαμε επισημάνει στο Euro2day.gr από την 8η Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκαν χθες, με σχετικό δελτίο Τύπου της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής.

Είχαμε λοιπόν για το 2017 αύξηση εσόδων από τα 10,67 στα 11,8 εκατ. ευρώ, άνοδο στα προ φόρων κέρδη από τις 906 χιλ. στο 1,368 εκατ. ευρώ (παρά την ύπαρξη έκτακτων ζημιών από την πώληση της Cardisoft στην επίσης εισηγμένη Ίλυδα) και βελτίωση καθαρού αποτελέσματος από τις 906 χιλ. στο 1,028 εκατ. ευρώ.

Έτσι, παρά την αλματώδη άνοδο της τιμής στο ταμπλό (το τελευταίο 12μηνο από το 1,23 στα 3,70 ευρώ, με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 16,5 εκατ. ευρώ), το P/E της μετοχής διαμορφώνεται κάτω από το 16 (αρκετά πιο χαμηλό, αν υπολογιστεί με βάση τα προβλεπόμενα φετινά αποτελέσματα), ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία στο 1,82 και η μερισματική απόδοση στο 3,5% (θα προταθεί και φέτος η διανομή μερίσματος 0,13 ευρώ ανά μετοχή).

Στα αξιοσημείωτα πάντως των λογιστικών καταστάσεων είναι το γεγονός ότι η Entersoft αύξησε τον τραπεζικό της δανεισμό, την ώρα που διέθετε ήδη θετικό καθαρό ταμείο!

Έτσι, ανέβασε τις τραπεζικές υποχρεώσεις στο 1,62 εκατ. (στοιχεία 31/12/2017), όταν ταυτόχρονα διέθετε με τη μορφή μετρητών 2,87 εκατ. ευρώ και επίσης είχε τοποθετημένες σε «χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία στην εύλογη αξία» άλλες 470 χιλ. ευρώ.

Να περιμένουμε λοιπόν κάποια επενδυτική τοποθέτηση από την εισηγμένη εταιρεία;

ΥΓ1: Ποιος αμφιβάλλει ότι (και) στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ δεν υπάρχουν αξιόλογες επιχειρήσεις, με την Entersoft να είναι μόνο μία από αυτές;

ΥΓ2: Η Entersoft είχε ενδιαφερθεί και για την εξαγορά της Unisoft, η οποία τελικά καταλήγει στη SoftOne.

 

Eurobank - πώληση χαρτοφυλακίου ακινήτων: Περίπου 20 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι η αξία των ακινήτων που εξετάζει να βγάλει προς πώληση η Eurobank.

Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για κατοικίες σε μεγάλα αστικά κέντρα, που περιήλθαν στην κατοχή της μετά από πλειστηριασμούς και εκτιμάται ότι μπορούν να συγκεντρώσουν ενδιαφέρον από όσους θέλουν να εισέλθουν δυναμικά στην αγορά του Airbnb.

Το εγχείρημα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, διευκρινίζουν εμπλεκόμενα στελέχη, σημειώνοντας ότι η PwC προσλήφθηκε μόλις πρόσφατα, ως σύμβουλος πώλησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v