Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 15 2018

Εταιρικά Ομόλογα: Η ώρα των μικρότερων εταιρειών

Εταιρικά Ομόλογα: Η ώρα των μικρότερων εταιρειών

Με τη διαπραγμάτευση της Coral (θυγατρικής κατά 100% της Motor Oil), έφτασαν στις δέκα οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 2016, με την έκδοση της MLS).

Έτσι, δεν είναι τυχαία η αναφορά του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπου Γκότση, πως ήρθε η ώρα και κάποιες μικρότερες εταιρείες να αρχίσουν να εκδίδουν ομόλογα, προκειμένου η αγορά να αποκτήσει πλάτος και βάθος.

Το ζήτημα είναι το πόσο γρήγορα θα δούμε μικρότερες εταιρείες να προχωρούν σε εκδόσεις ομολόγων μέσω του ΧΑ, γιατί και πέρυσι τέτοια εποχή ο προβληματισμός ήταν αντίστοιχος.

ΥΓ1: Όπως λέγεται, η Coral σκέφτεται σε επόμενη χρονική φάση να διευρύνει περαιτέρω τη σχέση της με το ΧΑ, εισάγοντας τις μετοχές της, μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η Coral θα μπορούσε άνετα να αντλήσει κεφάλαια μέσω της μητρικής Motor Oil, ωστόσο πολιτική του Ομίλου είναι η καλύτερη λειτουργία της εταιρείας μέσω της κουλτούρας και των διαδικασιών που προσφέρει η κεφαλαιαγορά. Γι' αυτό άλλωστε και επελέγη η οδός του εταιρικού ομολόγου.

ΥΓ2: Κερδοφόρο ήταν το 2017 για τη Δέλτα Τεχνική, που και αυτή έχει εκδώσει εταιρικό ομόλογο μέσω του ΧΑ: Αύξηση εσόδων κατά 85% και προ φόρων κέρδη 272 χιλ. (έναντι -201 χιλ. το 2016).

Η διοίκηση της Δέλτα Τεχνικής θεωρεί τις προοπτικές του 2018 θετικές (υλοποιείται έργο ΑΠΕ που θα αρχίσει να δίνει έσοδα και ωριμάζουν αδειοδοτικά και χρηματοδοτικά νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, που αφορούν κυρίως δύο νέα αιολικά πάρκα, ισχύος 3,6 MW και 40 MW).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v