Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 14 2018

Η Πειραιώς και τα όρια των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου

Η Πειραιώς και τα όρια των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου

Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, η διοίκηση της Πειραιώς έδωσε τα στοιχεία της -ως τώρα- συμμετοχής στο τελευταίο πρόγραμμα εθελουσίας.

Με βάση τις αιτήσεις που έχουν γίνει δεκτές, οι εργαζόμενοι από τις εν Ελλάδι δραστηριότητες που αποχώρησαν (σ.σ. περίπου 550) ή εναπόκειται να αποχωρήσουν, ανέρχονται στους 1.200.

Το εφάπαξ κόστος για τις αποζημιώσεις αποχώρησης ανέρχεται σε 131,9 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί 51,9 εκατ. ευρώ και έχει σχηματισθεί πρόβλεψη 80 εκατ. ευρώ για αυτούς που πρόκειται να φύγουν.

Η ετήσια εξοικονόμηση για την τράπεζα περιορίζεται στα 45 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, θα χρειαστεί περίπου τρία χρόνια για να αποσβέσει το εφάπαξ κόστος, ενώ οι μέσες μικτές αποδοχές όσων αποχωρούν ανέρχονται, ετησίως, σε 37,5 χιλ. ευρώ.

Τα νούμερα αποτυπώνουν την εξάντληση του «εργαλείου» των προγραμμάτων εθελουσίας. Όχι μόνο για την Πειραιώς αλλά για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Φεύγουν νέοι εργαζόμενοι κυρίως από τα καταστήματα, καθώς ο αριθμός τους περιορίζεται και θα συνεχίσει να μειώνεται.

Η αποδοτικότητα των προγραμμάτων εθελουσίας έρχεται, δε, σε μια περίοδο που οι τράπεζες δεν έχουν ολοκληρώσει τη στροφή προς τις ψηφιακές υπηρεσίες και ως τούτου και τις περαιτέρω περικοπές σε δίκτυο και προσωπικό.

Μένει να φανεί πώς θα κινηθούν από το 2019 και μετά, καθώς για φέτος όλα τα προγράμματα παροχής κινήτρων αποχώρησης θα μείνουν ανοικτά ως το τέλος της χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v