Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 12 2002

Μύλοι ...Ολυμπιακής Αεροπορίας

Σε κατάσταση... ”πολεμικής ετοιμότητας” βρίσκονται πλέον όλες οι αναμεμιγμένες με το θέμα της Ολυμπιακής, πλευρές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε χθες απόφαση σύμφωνα με την οποία η Ο.Α. πρέπει να επιστρέψει κεφάλαια ύψους 194 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το υπ. Μεταφορών γνωστοποίησε 4 άρθρα της απόφασης (που ενδέχεται να αποτελούν μέρος μόνο της απόφασης), σύμφωνα με τα οποία το ποσό που πρέπει να επιστραφεί ανέρχεται σε 41 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά οφειλές προς τρίτους (φόρους, ασφαλιστικά ταμεία, αεροδρόμια) για τα οποία έχει ήδη υπάρξει διακανονισμός.

Η διοίκηση της Ο.Α. σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και τα λεγόμενα του εποπτεύοντος υπουργού, κ. Βερελή, προτίθεται να χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να ”αμυνθεί” έναντι της απόφασης.

Η Επίτροπος της Ευρωπαικής Ένωσης για θέματα μεταφορών και ενέργειας, κα Λογιόλα ντα Παλάθιο, δήλωσε πάντως ότι αν η Ελλάδα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να αμυνθεί, τότε θα επανεξεταστούν όλες οι κρατικές ενισχύσεις από το 1994 ύψους 1,5 δισ. ευρώ!!!

Επιπρόσθετα, η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) υποστηρίζει ότι διαθέτει στα χέρια της έγγραφο των νομικών υπηρεσιών της Κομισιόν, στο οποίο αναφέρεται ότι ”τα ποσά που θα ζητηθούν από την ΟΑ είναι αρκετά για να οδηγήσουν την εταιρία σε πτώχευση”.

Έυλογα οι κινήσεις όλων των πλευρών δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με τις ασκοπιμότητες τις οποίες ενδεχομένως εξυπηρετούν.

Σχετικά με την υπόθεση πάντως, υπάρχει αυτό που αποκαλούμε δεδικασμένο, καθώς η ίδια επιτροπή έχει παλαιότερα αθωώσει την Alitalia σχετικά με ”παράνομες” κρατικές ενισχύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v