Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 19 2002

Οι ”εκποιήσεις” της Plias

Όταν στις αρχές του τρέχοντος έτους η Plias, είχε ανακοινώσει την ίδρυση κοινής εταιρείας με την Lamda Development για την αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου στη Ν. Κηφισιά, οι επενδυτές είχαν ανασάνει με ανακούφιση.

Αυτό γιατί μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 που το εργοστάσιο είχε υποστεί ολική καταστροφή, η αξιοποίηση του οικοπέδου αποτελούσε πονοκέφαλο για την διοίκηση της εταιρείας που μετρούσε -και προσπαθούσε να γιατρέψει- τις πληγές της.

Το όλο project, ύψους 26 εκατ. ευρώ, θα έφερνε σε πέρας η Lamda Ακίνητα (νύν Δημιουργία ΑΕ), η οποία αγόρασε από την Plias την έκταση έναντι 8,2 εκατ. ευρώ (2,8 δις. Δρχ.) με σκοπό την άμεση αξιοποίησή της.

Στη συνολική έκταση των 20 στρεμμάτων επρόκειτο να δημιουργηθεί κτίριο γραφείων 16.000 τμ, εκ των οποίων το 20% θα αποτελούσε τα γραφεία της Plias.

Από τότε έχουν περάσει 11 μήνες και ξαφνικά η Plias ανακοινώνει την πώληση της συμμετοχής που είχε στην Lamda Ακίνητα για λόγους ”επικέντρωσης στην κύρια δραστηριότητά της”…

Υπάρχουν όμως κάποια ερωτήματα που δεν απαντώνται. Ποίο το τίμημα της πώλησης, αλλά και τι γίνεται με το 20% των γραφείων από τα 16.000 τμ τα οποία θα χρησιμοποιούσε ως γραφεία;

Επιπλέον, η συμμετοχή της στην Lamda Ακίνητα εξυπηρετούσε και άλλους σκοπούς και κυρίως την αξιοποίηση της λοιπής ακίνητης περιουσίας της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Κηφισιάς...

Μήπως ήρθε η ώρα της... γενικότερης εκποίησης;

Να υπενθυμίσουμε ότι στα τέλη του περασμένου έτους, η εταιρία μεταβίβασε το 47,7% που κατείχε στη ΒΙΟΡΥΛ έναντι 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ στις 12 Ιουλίου μεταβίβασε το 24,63% που κατείχε στην Υιοί Χ. Κατσέλη, έναντι 12,5 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει όμως από ότι φαίνεται και από την ενοποιημένη λογιστική κατάσταση εννεαμήνου της Plias, περαιτέρω ανάγκη άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης, αφού οι ζημίες του ομίλου ανήλθαν στα 9,759 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις στα 85,480 εκατ. ευρώ.

Οσο για την αρνητική καθαρή θέση, σε ενοποιημένο επίπεδο, ας μην το... συζητάμε καλύτερα.

Το πιό ωραίο όμως είναι οτι η μετοχή συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ”πρωταθλήτριες” του τελευταίου διαστήματος!!!

Ετσι για να μας... χαιρόμαστε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v