ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: Στην έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης λέγεται ότι θα προχωρήσει η Παγκρήτια Τράπεζα, σε περίπτωση που δεν καλυφθεί πλήρως η τρέχουσα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Μέσα από μια τέτοια ενέργεια, που συνιστά ένα plan B, στόχος είναι να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και να κερδηθεί χρόνος προκειμένου η τράπεζα να προχωρήσει σε νέα κίνηση σε απώτερη χρονική στιγμή, όταν οι συνθήκες θα έχουν βελτιωθεί.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Μια νέα απόφαση του Αρείου Πάγου για τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων φέρνει στο φως σήμερα η στήλη.
Το ανώτατο δικαστήριο με την 1343/2022 απόφασή του στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 έκρινε ότι μια εταιρεία διαχείρισης μπορεί, εκ του νόμου, να προχωρήσει σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.
Με δεδομένο ότι, όπως έχει αναδείξει το Euro2day.gr, οι αποφάσεις για το θέμα σε όλα τα επίπεδα της Δικαιοσύνης διαφέρουν, η κυβέρνηση, όπως επίσης γράψαμε, σπεύδει να ρυθμίσει το ζήτημα με τροπολογία.
Το διακύβευμα, άλλωστε, είναι μεγάλο…
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Όλα δείχνουν ότι η πρωθυπουργός Λιζ Τρας, που μέσα σε περίπου ένα μήνα κατάφερε με την ερασιτεχνική οικονομική πολιτική της να εξαγριώσει τους βουλευτές του κόμματος της (σε βαθμό που να σκέφτονται να την… εκπαραθυρώσουν αλά Μπόρις Τζόνσον), θα πάρει πίσω τις αρλούμπες περί μείωσης φόρων στους πλούσιους και τις μεγάλες εταιρείες, που θα δημιουργούσαν τρύπα 60 δισ. λιρών στον προϋπολογισμό. Γι' αυτό και υπήρξε μια σχετικά καλή αντίδραση χθες τόσο στα κρατικά ομόλογα όσο και στη λίρα.
Σε κάθε περίπτωση, το «φαινόμενο Τρας» αποδεικνύει περίτρανα, μαζί με κάτι φιγούρες όπως η Ούρσουλα (μία είναι η Ούρσουλα, δεν χρειάζεται πλέον επώνυμο) και ο Μπορέλ, το μεγάλο κενό ηγεσίας που παρατηρείται πλέον στην Ευρώπη.
ΠΥΡΗΝΙΚΑ: Η Γαλλία δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο στην περίπτωση που η Ρωσία κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε προχθές, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Με λίγα λόγια, το δικαιολόγησε λέγοντας ότι το πυρηνικό δόγμα της Γαλλίας προβλέπει χρήση πυρηνικών μόνο για την προστασία «θεμελιωδών συμφερόντων» του έθνους, τα οποία δεν θα επηρεάζονταν από μια πυρηνική επίθεση στην περιοχή της Ουκρανίας. Και με αυτό το τρόπο τράβηξε μια κόκκινη πυρηνική γραμμή.
Πρόκειται για δήλωση με σημασία, καθώς φέρνει στην επιφάνεια ένα από τα μεγάλα προβλήματα, στην περίπτωση που ο Πούτιν κάνει χρήση πυρηνικών στο έδαφος της Ουκρανίας. Όταν το θέμα αφορά πυρηνικά πλήγματα, είναι πολύ απίθανο ένα δημοκρατικό κράτος να δεχτεί να απαντήσει για λογαριασμό τρίτου.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Ι: Ξεκινά σήμερα η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης και υπάρχει πλήθος συζητήσεων για το πού θα διαμορφωθεί η τιμή εκκίνησης, πόσο ακριβότερη θα είναι αυτή από πέρυσι, κατά πόσο συμφέρει η επιλογή του συγκεκριμένου καυσίμου σε σύγκριση με το φυσικό αέριο και όλα τα σχετικά.
Παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα, παράγοντες του κλάδου δεν βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα.
Όπως ισχυρίζονται, κάτι τα αποθέματα που έχουν μείνει στα ντεπόζιτα των κατοικιών από πέρυσι, κάτι που στην κεντρική και νότια Ελλάδα δεν προβλέπεται να ανάψει καλοριφέρ πριν από τα μέσα Νοεμβρίου, κάτι που σε ορισμένες πολυκατοικίες φαίνεται να… συμμερίζονται τις απόψεις του Σόιμπλε και σκοπεύουν να βγάλουν τον χειμώνα με διπλό πουλόβερ, οι όποιες παραγγελίες γίνουν αυτή την περίοδο θα είναι πολύ περιορισμένες.
Τώρα για το αν στο κρίσιμο διάστημα Δεκεμβρίου-Μαρτίου το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ή κάποια άλλη λύση είναι φθηνότερη για τον καταναλωτή, αυτό θα φανεί στο μέλλον. Όχι μόνο γιατί οι διεθνείς τιμές παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα, αλλά και γιατί τα μέτρα κυβερνητικής στήριξης διαφοροποιούνται κάθε τόσο.
Επί του παρόντος, λοιπόν, περισσεύουν οι εντυπώσεις. Τα σπουδαία μετά τα μέσα Νοεμβρίου.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΙΙ: Το σίγουρο είναι πάντως ότι με την τιμή του πέριξ του 1,45 ευρώ το λίτρο, οι καταναλωτές έχουν κάθε λόγο να χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο.
Κάποιοι, όμως, έχουν ένα λόγο παραπάνω: πρόκειται για αυτούς που άκουσαν προ μηνός τις προτροπές υπουργών να μετακινηθούν από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο και πλήρωσαν το σχετικό κόστος.
Η άνοδος της τιμής του μαύρου χρυσού μετά τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ και η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου διαμόρφωσε μια κατάσταση που σύμφωνα με τη «Φυσικό Αέριο», τον μεγαλύτερο προμηθευτή στον κλάδο, το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει τώρα 20% ακριβότερα.
Υπάρχουν βέβαια δύο αστάθμητοι παράγοντες: πρώτον, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν αργότερα τα δεδομένα θα ανατραπούν. Δεύτερον, η επάρκεια πετρελαίου θεωρείται δεδομένη, ενώ σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο υπάρχουν οι γνωστές, λόγω Ρωσίας, ανησυχίες.
Αν όμως κάποιοι χάλασαν κάποιες χιλιάδες ευρώ για μετατροπές, μάλλον για φέτος είναι χαμένοι από χέρι!