Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 17 2022

Παγκρήτια: Η ώθηση Σάλλα και το ερώτημα - Γιατί οι ΑΠΕ δεν ρίχνουν τις τιμές - Εγκαίνια με μήνυμα Λάτση - Νέες μπίζνες από Ηλ. Σάρρα

Παγκρήτια: Η ώθηση Σάλλα και το ερώτημα - Γιατί οι ΑΠΕ δεν ρίχνουν τις τιμές - Εγκαίνια με μήνυμα Λάτση - Νέες μπίζνες από Ηλ. Σάρρα

REDS: Το Δ.Σ. της εισηγμένης έκρινε ως μη δίκαιο και εύλογο το προσφερόμενο από τη Reggeborgh αντάλλαγμα των 2,48 ευρώ ανά μετοχή, μετά τη σχετική έκθεση αποτίμησης της Euroxx, η οποία προσδιόρισε τη δίκαιη τιμή της μετοχής σε εύρος 2,51 με 2,85 ευρώ.

Η Reggeborgh υποχρεώθηκε να υποβάλει τη δημόσια πρόταση, ως αποτέλεσμα της απόκτησης ελέγχου στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και δεν προτίθεται να αιτηθεί τη διαγραφή των μετοχών της από το Χ.Α. Οπότε η αρνητική γνωμοδότηση του Δ.Σ. δεν προκαλεί προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος και μέτοχος της εταιρείας με 11,66% είναι ο Χρ. Παναγιωτόπουλος ως πρόσφατα CEO και της ΑΚΤΩΡ. Πρακτικά, η δημόσια προσφορά απευθύνεται στον ίδιο και τον Διαμαντή Διαμαντίδη, ο οποίος κατέχει το 7,14% της REDS, μέσω της Diamanco Holdings.

 

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ (ΜΑΡΙΑ ΑΒΕΕ). Μεγάλες και μικρές αλυσίδες super market της Βορείου Ελλάδος πλειοδότησαν σε 5 από τους 16 δημόσιους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς της υπό ειδική διαχείριση αλυσίδας super market Αρβανιτίδης (Μαρία ΑΒΕΕ).

Ειδικότερα, η Μασούτης διεκδίκησε ένα κατάστημα στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, για το οποίο και πλειοδότησε με 1,7 εκατ. ευρώ. Η Super Market Εγνατία πλειοδότησε για τρία καταστήματα και η αλυσίδα Family στη διαδικασία για ένα οικόπεδο.

Ο ειδικός διαχειριστής αναμένεται να τρέξει νέα διαδικασία πλειοδοτικών διαγωνισμών για 25 assets της Αρβανιτίδης σε ένα περίπου μήνα.

Στο δεύτερο κύμα ακούγεται ότι θα συμπεριληφθούν περίπου 10 καταστήματα, μισθωμένα ως super market σε Χαλκιδική ( Κασσάνδρα, Μαρμαράς, Πευκοχώρι, Σάρτη, Νέα Πλάγια), Θεσσαλονίκη (Σταυρός) Πέλλα (Κρύα Βρύση), Πιερία (Νέα Σκάλα) και Βέροια.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΗΣ: Τα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης της Lamda Development στο Ελληνικό πραγματοποιούνται σήμερα στο ακίνητο του πρώην Αεροδρομίου, το οποίο πλέον εμφανίζει εικόνα εργοταξίου. Έτσι, η επένδυση ξεφεύγει πλέον από τα «χαρτιά» και εισέρχεται σε φάση υλοποίησης.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ωστόσο η είδηση είναι πως στην τελετή θα παραστεί (σε μια από τις σπάνιες εν Ελλάδι εμφανίσεις του) και θα απευθύνει ομιλία ο δρ Σπύρος Λάτσης, βασικός μέτοχος της εταιρείας και ουσιαστικός ιδιοκτήτης της επένδυσης.

Στη συγκυρία, η τοποθέτηση ενός οικονομικού παράγοντα έχει τη σημασία της και ίσως τα μηνύματά της…

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ας είναι καλά ο «στρατηγός άνεμος». Οι δυνατοί αέρηδες επιτρέπουν τη μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ, σήμερα, Δευτέρα, στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Το μερίδιό τους υπολογίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κατά μέσο όρο στο 62,35%, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στις άλλες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής. Φυσικό αέριο και λιγνίτες παρουσιάζουν ιστορικά χαμηλά, στο 11% και 4,42% αντίστοιχα.

Και χθες, Κυριακή, οι ΑΠΕ κυριάρχησαν στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, στις 12 το μεσημέρι κάλυψαν το 83% της παραγωγής ηλεκτρισμού. Ωστόσο, η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για σήμερα παρουσιάζει αύξηση κατά 20,34% και διαμορφώνεται στα 199,91 ευρώ η μεγαβατώρα. Η Ελλάδα, έτσι, είναι για σήμερα η τρίτη πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη, μετά τη Σερβία και την Ιταλία.

Ο λόγος που «φουσκώνει» την τιμή του ρεύματος αποδίδεται στο μοντέλο που εφαρμόζεται στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού. Επειδή οι ΑΠΕ δεν καλύπτουν τη ζήτηση, ειδικά στις ώρες αιχμής, μπαίνει συμπληρωματικά η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο και ως ακριβότερες μονάδες, ορίζουν τελικά την τιμή του συστήματος.

Θα μπορούσαν οι ΑΠΕ, αν ήταν περισσότερες, να επηρέαζαν προς τα κάτω την τιμή του ρεύματος; Σε ένα θεωρητικό επίπεδο ναι, αλλά στην πράξη δεν μπορεί να συμβεί πάντα αυτό, λόγω της στοχαστικότητάς τους. Πρέπει να φυσάει και να έχουμε ήλιο για να δίνουν παραγωγή. Άρα, χρειάζονται ως backup και οι θερμικές μονάδες.

Όσο το εισαγόμενο φυσικό αέριο, ως ακριβότερη μονάδα, επηρεάζει καταλυτικά τη χονδρεμπορική τιμή, λόγω του ισχύοντος μοντέλου, οι τιμές θα εξαρτώνται από το κόστος του αερίου. Αυξάνει; Θα ανεβαίνουν και οι χονδρεμπορικές τιμές. Και τούμπαλιν.

Το διά ταύτα. Χρήσιμες και απαραίτητες οι ΑΠΕ, αλλά κάτι πρέπει να γίνει με τον τρόπο υπολογισμού της χονδρεμπορικής τιμής.

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: Η δήλωση της πλευράς Σάλλα την Παρασκευή ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου δεν αποφέρει «μόνον» τα 20 εκατ. ευρώ, φρέσκο χρήμα (που σημαίνει ότι το συνολικό διαθέσιμο ποσό ως τώρα αυξάνεται πρακτικά από περίπου 35 σε περίπου 55 εκατ. ευρώ), δίνει και νέα πνοή στο εγχείρημα, καθώς πηγές της αγοράς εκτιμούν αφενός ότι με κάποιο τρόπο ομαλοποιήθηκαν οι σχέσεις με την ΤτΕ και αφετέρου ότι την κίνηση Σάλλα θα ακολουθήσουν κι άλλοι επιχειρηματίες, οδηγώντας σε κάλυψη της αύξησης.

Η στήλη είναι μεν αισιόδοξη, άλλωστε είχε προβλέψει ότι δύσκολα θα αφεθεί η αύξηση να ναυαγήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα βλέπει όλα… ανθηρά.

Γιατί τα όσα συνέβησαν μέχρι τώρα, σίγουρα έχουν προβληματίσει κάποιους πιθανούς επενδυτές.

 

ΗΛΙΑΣ ΣΑΡΡΑΣ: Όπως μαθαίνει η στήλη, ο 35χρονος επιχειρηματίας, γιος του εφοπλιστή Γιάννη Σάρρα και της Ευγενίας Δασκαλοπούλου (της γνωστής οικογενείας στην οποία άνηκε η ΔΕΛΤΑ), ετοιμάζεται να δοκιμάσει την τύχη του σε μια αγορά που έχει «ψωμί».

Ο Ηλίας Σάρρας φέρεται να είναι διαχειριστής της εταιρείας KALLISTI SERVICES SINGLE MEMBER S.A. που θα δραστηριοποιηθεί στον κλάδο της εστίασης και εν γένει του HORECA, προσφέροντας και υπηρεσίες παροχής γευμάτων σε χώρους εκδηλώσεων και ψυχαγωγίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v