Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 29 2023

Avramar: Το meeting και η… ψυχρολουσία *Διεθνές «μπαράζ» υπέρ Μητσοτάκη *Πώς αποτιμά την Ελληνική η Eurobank

Avramar: Το meeting και η… ψυχρολουσία *Διεθνές «μπαράζ» υπέρ Μητσοτάκη *Πώς αποτιμά την Ελληνική η Eurobank

AVRAMAR: Κανονική ψυχρολουσία συνιστούν για τις δανείστριες τράπεζες της εταιρείας τα όσα έχουν συμβεί τελευταία. Από τη μια, συζητούν την πρόταση των 15+15 εκατ. ευρώ (δανειοδότηση με ισάριθμη αύξηση κεφαλαίου) που αποκάλυψε την Παρασκευή το Εuro2day.gr, ποσό που όμως μπορεί να αποδειχθεί στην πορεία ανεπαρκές, λένε άλλες πληροφορίες.

Ταυτόχρονα όμως προσπαθούν να δουν π;vς τους ήρθε η νέα… κεραμίδα, λίγα χρόνια μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβαν, ουσιαστικά να «ξεμπερδεύουν» από τους Έλληνες μετόχους, τους οποίους έκριναν εν πολλοίς αναξιόπιστους μετά τα… τράμπελα που σημάδεψαν τον κλάδο, κι εμπιστευόμενες ξένους μάνατζερ και ιδιοκτήτες περίπου για όλο τον eλληνικό τομέα ιχθυοκαλλιέργειας.

Το αποτέλεσμα όμως κινδυνεύει να είναι το ίδιο, ίσως και χειρότερο, καθώς εδώ «όλα τα αυγά είναι στο ίδιο καλάθι».

Ο ένας από τους βασικούς μετόχους της Avramar, η αραβική Mubadala, δείχνει να βρίσκεται σε ρόλο… απατημένης συζύγου, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι έχει ξεκινήσει έλεγχο, ακόμη και στις δοσοληψίες της εταιρείας με άλλες εταιρείες. Οπότε όλες οι «υποψίες» φαίνεται να στρέφονται στον άλλο μέτοχο, το fund Amerra Capital, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Κι αν τα μάθαμε καλά, το meeting της περασμένης εβδομάδας μπορεί να αποδειχθεί απλώς πρελούδιο πολύ ευρύτερων συνομιλιών, καθώς οι τραπεζίτες ζήτησαν (και η άλλη πλευρά συμφώνησε) να προσληφθεί σύμβουλος που θα ελέγξει και τα αποθέματα, αλλά και να γίνει συνάντηση με τους μετόχους.

Κάποιοι στοn χώρο, λένε οι συνήθως πολύ έγκυρες πηγές μας, υποψιάζονται από φαινόμενα transfer pricing (μεταφορά κερδών στο εξωτερικό μέσα από συναλλαγές με ομόσταυλες εταιρείες) μέχρι και την επανάληψη παλαιότερων φαινομένων του κλάδου σε επίπεδο αποθεμάτων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν έως τώρα κάποιες αποδείξεις.

Μιλούν επίσης, εκ του αποτελέσματος, για αποτυχία της επιλογής για διοίκηση των ελληνικών δραστηριοτήτων με… τηλεκοντρόλ, καθώς οι υψηλοί managers «φορούν πολλά καπέλα» και κατοικοεδρεύουν στο εξωτερικό.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της εταιρείας Craig Tashjian είναι Μanaging Partner και Chief Investment Officer της βασικού μετόχου Amerra Capital (και μέλος στα ΔΣ επτά διαφορετικών εταιρειών) ενώ CEO είναι ο προκάτοχός του στην προεδρία της Avramar, Thor Talseth (φωτ.), πρώην υπεύθυνος για το Private Equity της Αmmera.

Πηγές προσκείμενες στην εταιρεία επιμένουν πάντως ότι τα αποτελέσματα του 2022 θα δείξουν EBITDA «πολύ πάνω από τα 42 εκατ. ευρώ» που προβλέπονταν. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, φαίνεται ότι είτε οι τραπεζίτες δεν το ξέρουν είτε δεν το θεωρούν αρκετό, αν λάβουμε υπόψη ότι το συνολικό χρέος φαίνεται να φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 350 φέρεται να αφορά τις ελληνικές τράπεζες.

Μεγάλο νούμερο, σε ευαίσθητη συγκυρία ανοδικών επιτοκίων...

 

ΜΠΑΡΑΖ: Πραγματικός καταιγισμός θετικών δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο για την οικονομική/επενδυτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από τη Wall Street Journal και το Barrons μέχρι το CNBC, το Forbes και τον Economist.

Αν το αποτέλεσμα των εκλογών προσφέρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την πρωτοκαθεδρία στην ελληνική πολιτική σκηνή, η οικονομική φιλοεπενδυτική πολιτική του έχει φέρει πραγματική «ηγεμονία» στον χώρο των επενδυτών του εξωτερικού, ανεβάζοντας το διεθνές προφίλ και της χώρας.

Μοναδικά μελανά σημεία, που σημείωσε για παράδειγμα και ο Economist, το θέμα των υποκλοπών (επί του οποίου γράφει ότι πρέπει να επέλθει οπωσδήποτε κάθαρση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη), οι συμπεριφορές έναντι των μεταναστών στα σύνορα και η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα (με αιχμή την τραγωδία των Τεμπών).

Οπότε καλό θα είναι εφεξής και η (επόμενη πλέον) κυβέρνηση να σταματήσει να διαμαρτύρεται και να προσπαθεί να βγάλει αναξιόπιστα όσα επίσης έγκριτα διεθνή ΜΜΕ της ασκούν κριτική για τα ανωτέρω θέματα, όπως π.χ. οι New York Times.

 

ΕΧΑE: Σίγουρη κερδισμένη η μετοχή από την εκτίναξη των συναλλαγών που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Ο τίτλος στην τελευταία συνεδρίαση προ της κάλπης ήταν στα 4,125 ευρώ και πέντε συνεδριάσεις μετά σκαρφάλωσε στα 5,06 ευρώ.

 

EUROBANK-ΕΛΛΗΝΙΚΗ: Σε αποτίμηση της εύλογης αξίας της συμμετοχής της στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου προχωρά η Eurobank, μετά την άνοδο του ποσοστού της σε 29,2%. Η Eurobank θα εμφανίσει, πρώτη φορά, από το τρέχον β’ τρίμηνο την Ελληνική ως συγγενή εταιρεία.

Η τράπεζα εκτιμά ότι η αρχική εφαρμογή της μεθόδου ενοποίησης με τη μέθοδο της καθαρής θέσης αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στα ενοποιημένα αποτελέσματα και μικρή αρνητική επίπτωση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v