Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Στις συγγενείς εταιρείες η Ελληνική Τράπεζα

Αποκτώντας το 29,2% η Eurobank θα εμφανίζει από το τρέχον β' τρίμηνο στις οικονομικές καταστάσεις ομίλου την Ελληνική. Γράφει ήδη υπεραξία από την κίνηση. Οι συνέργειες ενδεχόμενης συγχώνευσης Ελληνικής - Eurobank Κύπρου.

Eurobank: Στις συγγενείς εταιρείες η Ελληνική Τράπεζα

Στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου Eurobank λογιστικοποιείται από το τρέχον δεύτερο τρίμηνο η Ελληνική Τράπεζα, μετά τη λήψη των εγκρίσεων και την ολοκλήρωση της συναλλαγής απόκτησης ποσοστού 13,41% από Wargaming, που ανέβασε το ποσοστό της Eurobank στο 29,2%.

Αυτό αναφέρει στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2022 η Eurobank, σημειώνοντας ότι η Ελληνική Τράπεζα θα λογιστικοποιείται ως συγγενής εταιρεία του ομίλου.

Η Eurobank επαναλαμβάνει ότι η επένδυση στην Ελληνική είναι εναρμονισμένη με τη στρατηγική της να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στις βασικές αγορές, στις οποίες διατηρεί στρατηγικό ενδιαφέρον.

Ο εγχώριος όμιλος εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας αποκτώντας από τη Third Point το 9,9%, έναντι 32,6 εκατ. ευρώ. Κατέβαλε, δηλαδή, τίμημα 0,80 ευρώ ανά μετοχή. Στα ίδια επίπεδα αποκτήθηκε από τον ίδιο πωλητή ένα πρόσθετο 2,6%. Στο τέλος της περσινής χρονιάς αγόρασε το 3,2% της Ελληνικής Τράπεζας από τη Senvest, έναντι 16,74 εκατ. ευρώ (σ.σ. 1,26 ευρώ ανά μετοχή).

Ξόδεψε περίπου 58 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 15,8% της Ελληνικής. Στο τέλος του 2022, η εύλογη αξία του παραπάνω ποσοστού ανερχόταν σε 94,6 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα, ολοκλήρωσε και τη συναλλαγή απόκτησης του 13,41% (55.337.721 μετοχές) της κυπριακής τράπεζας από τη Wargaming Group Limited, έναντι τιμήματος 70 εκατ. ευρώ (σ.σ. 1,26 ευρώ ανά μετοχή). Έτσι, αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο μέτοχο της Ελληνικής Τράπεζας. Δήμητρα (21,3%) και Logicom συγκεντρώνουν αθροιστικά περίπου 25%, η Pimco κατέχει το 17,3%, ενώ η Wargaming περιόρισε τη συμμετοχή της στο 6,8%.

Η Ελληνική Τράπεζα ταλανίζεται, τα τελευταία χρόνια, από την πολυμετοχικότητα. Οι έντονες και συνεχείς αντιπαραθέσεις, μεταξύ των μετόχων, οδήγησαν σε απόπειρα πώλησής της το 2018 σε infrastructure fund, σε αλλαγές/προσωρινές παύσεις CEOs και εν μέρει ευθύνονται για την αποτυχία της τράπεζας να αξιοποιήσει την ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, σε ρευστότητα και κεφάλαια, την οποία διέθετε μεσούσης της -κυπριακής- κρίσης.

Η αγορά εκτιμά ότι με το 29,2% η Eurobank μπορεί, σε συνεργασία με κάποιους από τους υπόλοιπους μετόχους, να περάσει από γενική συνέλευση ενδεχόμενη πρόταση συγχώνευσης Ελληνικής με Eurobank Κύπρου. Οι συνέργειες μεταξύ των δύο τραπεζών είναι σημαντικές καθώς η Eurobank Κύπρου διαθέτει ισχυρή παρουσία σε corporate, private banking και bancassurance, ενώ η Ελληνική σε λιανική τραπεζική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v