Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 25 2023

Τι κρύβουν τα βαριά πρόστιμα για τις εκπτώσεις σε Πλαίσιο, Public και Praktiker - Τα νέα υψηλά για Aegean και το σήμα για τράπεζες

Τι κρύβουν τα βαριά πρόστιμα για τις εκπτώσεις σε Πλαίσιο, Public και Praktiker - Τα νέα υψηλά για Aegean και το σήμα για τράπεζες

ΠΡΟΣΤΙΜΑ: Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στους τρεις μεγάλους παίκτες της λιανικής, PraktikerPublic και ΠΛΑΙΣΙΟ, η επιβολή βαριών προστίμων. Αυτό που τους έχει ενοχλήσει περισσότερο όμως είναι η κατηγορία για «παραπλανητικές πρακτικές εις βάρος των καταναλωτών» που εκτόξευσε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας (φωτό), βλάπτοντας τη φήμη τους.

Όπως σημειώνουν πηγές στις εμπλεκόμενες εταιρείες, οι «καμπάνες» έπεσαν διότι δεν τηρούν τον κανονισμό που λέει ότι μαζί με την τελική τιμή κατόπιν της έκπτωσης, πρέπει να αναγράφεται (διαγραμμένη) η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών, περιλαμβανομένων τυχόν προσφορών, κι όχι η προτεινόμενη τιμή κατασκευαστή. 

Ωστόσο, σημειώνουν, κάτι τέτοιο με δεδομένες τις συνεχείς αυξομειώσεις των τιμών στο λιανεμπόριο και τις χιλιάδες κωδικούς που έχουν, απαιτεί ειδικό software παρακολούθησης των μεταβολών.

Κι αν στις on line πωλήσεις είναι εφικτό να αλλάζουν οι τιμές και οι εκπτώσεις με την απαιτούμενη συχνότητα, μέσω τέτοιων λογισμικών, είναι εξαιρετικά δύσκολο στα φυσικά καταστήματα (στην πράξη αλυσίδες δεκάδων καταστημάτων) να τυπώνουν και να τοποθετούν ετικέτες με τιμές και εκπτώσεις, οι οποίες πρέπει να αλλάζουν με ρυθμό… roller coaster. Ιδίως όταν η αγορά βρίσκεται σε περίοδο μαζικών εκπτώσεων, όπως η τρέχουσα.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ενώ ήταν σε διάλογο με την πολιτεία, από τις αρχές Ιουλίου, για να βρεθεί κάποιος άλλος διαφανής τρόπος (ένας εξ αυτών σημειώνει ότι δόθηκε κι ένα διάστημα προσαρμογής που όμως δεν τηρήθηκε από τις υπηρεσίες), αιφνιδιαστικά έγιναν οι έλεγχοι και έπεσαν τα πρόστιμα, μαζί με τη σχετική δυσφήμιση.

«Μπορεί να μην τηρήσαμε επακριβώς τον κανονισμό, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι παραπλανούμε τον κόσμο», υπογράμμισε με... παράπονο μία από τις πηγές μας.

Ίσως το πιο βασικό που αναφέρουν πάντως είναι ότι στην εποχή μας η σύγκριση για ένα προϊόν δεν γίνεται με βάση την τιμή που είχε παλαιότερα στον ίδιο λιανέμπορο, αλλά με βάση την τιμή που έχει το ίδιο προϊόν τώρα στους άλλους λιανέμπορους.

Κάτι που ειδικά στο διαδίκτυο, είναι πλέον πανεύκολο.

Για αυτό και επιδιώκουν άμεσα περαιτέρω διάλογο με το υπουργείο, ώστε να βρεθούν πιο αποτελεσματικοί τρόποι για «price discovery» από τον καταναλωτή.

ΥΓ: Οι πληροφορίες μας επιμένουν ότι η τακτική του πρέσινγκ θα συνεχιστεί, με τον κλάδο των τροφίμων να είναι ο επόμενος που μπαίνει στο στόχαστρο.

 

ΑEGEAN: Νέο ιστορικό υψηλό είδε χθες ο τίτλος της Aegean, σκαρφαλώνοντας στα 13 ευρώ με νέα εμφατική άνοδο 2,36% αλλά και τζίρο, καθώς άλλαξαν χέρια πάνω από 200.000 μετοχές

Είναι προφανές πως η εισηγμένη έχει μπει στο ραντάρ επενδυτικών οίκων που τοποθετούνται σε μετοχές του κλάδου. Ο κλάδος είναι από τα «long bets» του καλοκαιριού λόγω των υψηλών ναύλων, της μείωσης στις τιμές των καυσίμων (jet fuel) και των υψηλών προσδοκιών για την κίνηση.

Οι επενδυτές περιμένουν και τη γενική συνέλευση της εισηγμένης, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί μεταξύ άλλων και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών

Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο διάστημα η μεν NBG Securities έδωσε τιμή-στόχο για τη μετοχή τα 14,50 ευρώ (29 Ιουνίου) και λίγες μέρες αργότερα η Eurobank τα 13,90 ευρώ (4 Ιουλίου).

 

ΧΑ: Σε νέο ιστορικό υψηλό κινήθηκε ο τίτλος της Epsilon Net, στα 9,6 ευρώ. Από κοντά και η Entersoft, που κατέγραψε άνοδο 5%, κινούμενη σε νέα υψηλά 17 μηνών μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε.

Από τα mid-small caps «επικαιρότητας», σε υψηλά 14 μηνών έκλεισε η Performance (+2,35%), σε υψηλά 115 μηνών η Centric (+2,51%), σε υψηλά 169 μηνών η Κορδέλλου (+4,91%) και σε υψηλά 188 μηνών η Έλαστρον (+4,52%).

 

DOVALUE: Τριπλασιασμό τζίρου εμφάνισε το 2022 η doValue Real Estate, εταιρεία του ομίλου doValue, που ειδικεύεται στη διαχείριση ανακτηθέντων ακινήτων.

Η doValue Real Estate έκλεισε τη χρήση 2022 με έσοδα 10,64 εκατ. ευρώ, έναντι 3,35 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Τα EBITDA ανήλθαν σε 5,2 εκατ. ευρώ, έναντι 1 εκατ. ευρώ το 2021 και τα προ φόρων κέρδη σε 5 εκατ. ευρώ, έναντι 916 χιλ. ευρώ, το 2021.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Σε επιβεβαίωση πρόσφατου δημοσιεύματος του Euro2day.gr, η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής πήρε τις τελικές της αποφάσεις για το θέμα των ενοικιαζόμενων εργαζόμενών της, βάζοντας τέλος σε ένα ιδιαίτερα χρονίζον πρόβλημα της εταιρείας, όπου η μια διοίκησή της το μετέφερε στην επόμενη.

Συγκεκριμένα, από τους 170 ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, προσελήφθησαν οι 137 (ποσοστό 80,5%), οι οποίοι εκτιμάται ότι θα δουν και αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους.

Αντίθετα, «ξεκρέμαστοι» μένουν 33 εργαζόμενοι, οι οποίοι είτε θα απολυθούν από τις εταιρείες ενοικίασης (με αποζημίωση που θα καταβάλει η Εθνική Ασφαλιστική) είτε θα διοχετευθούν από τις εταιρείες ενοικίασης προκειμένου να εργαστούν σε άλλες επιχειρήσεις.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η συσσώρευση των τελευταίων συνεδριάσεων για τις μετοχές των τραπεζών έχει οδηγήσει σε αγοραστικό σήμα, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση.

Ειδικότερα για την Alpha Bank, ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα του 1,483 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,371, 1,344, 1,25, 1,262 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,203 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση βρίσκεται στα 1,70 και 2,00 ευρώ.

Σήμα αγοράς έχει δώσει η Εθνική Τράπεζα, το οποίο ακυρώνεται με κλείσιμο χαμηλότερα των 5,986 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 5,847, 5,42, 5,25 - 5,20 και 4,85 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 6,25 και 6,50 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα αγοράς έχει δώσει και η Εurobank, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα του 1,584 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,511, 1,305 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,262 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,70 - 1,75 ευρώ.

Αγοραστικό σήμα στέλνει και η Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3,334 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 2,994 2,642, 2,256, 2,50 - 2,40 και 2,277 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημέρων). Η επόμενη αντίσταση στα 3,50 ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v