Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 25 2023

Τράπεζες: Οι κινήσεις στο εξωτερικό και το πάρτι των αναλυτών - Πώς Goldman Sachs και Blackstone έγιναν... «μπαταχτσήδες»

Τράπεζες: Οι κινήσεις στο εξωτερικό και το πάρτι των αναλυτών - Πώς Goldman Sachs και Blackstone έγιναν... «μπαταχτσήδες»

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με… όρεξη φαίνεται πως επέστρεψαν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Σε μόλις 24 ώρες ανακοινώθηκαν δ;yο ντιλ και μάλιστα αμφότερα στο εξωτερικό.

Την αρχή έκανε η Eurobank, που γνωστοποίησε τη συμφωνία για εξαγορά επιπλέον 17,3% της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, κίνηση που θα ανεβάσει το ποσοστό της στον όμιλο στο 46,5% και θα οδηγήσει σε υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση.

Χθες πήρε τη σκυτάλη η Alpha Bank (φωτ. ο Βασίλης Ψάλτης). Απέκτησε το οικοσύστημα υπηρεσιών για ιδιώτες της Orange Money Romania, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό την πελατειακή της βάση στη χώρα.

Αυτοί που σίγουρα δεν έκαναν διακοπές, πάντως, ήταν οι αναλυτές. Μπαράζ από θετικές αναλύσεις τόσο για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών όσο και ευρύτερα για το ΧΑ ακόμα και την εβδομάδα του 15αύγουστου.

Εχουμε και λέμε: Deutsche Bank, JP Morgan, HSBC, Morgan Stanley, Jefferies, Citi, Autonomous, Euroxx.

Και ελπίζουμε να μην ξεχάσαμε κάποια!

 

MOTOR OIL: Ανεκόπη χθες η τριήμερη ανοδική κίνηση της μετοχής που οδήγησε από τα 21,64 ευρώ, που έκλεισε την Παρασκευή, στα 22,76 ευρώ την Τετάρτη.

Χθες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 22,2 ευρώ, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα (70,4 χιλιάδες τεμάχια).

Στα 2,46 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση για τον τίτλο που έχει υψηλό έτους τα 25,7 ευρώ, επίπεδο που έπιασε την 1η Μαρτίου.

Εκτοτε κινείται με «βυθίσεις» προς τα 21 ευρώ και αντιδράσεις έως τα 25,1 ευρώ (23 Ιουνίου).

 

ΗΠΑ: Τα δάνεια που σχετίζονται με εμπορικά ακίνητα αναδεικνύονται σε νέο πονοκέφαλο για την αμερικανική οικονομία, καθώς έχουν συναφθεί με υψηλή μόχλευση και οι τιμές των ακινήτων υποχωρούν.

Η Newmark Group υπολογίζει ότι το πρόβλημα αφορά χορηγήσεις ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων. Τα γραφεία είναι το μεγαλύτερο βραχυπρόθεσμο πρόβλημα, γιατί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό του «επικίνδυνου» χρέους, που μάλιστα ωριμάζει έως το τέλος του 2025. Και αυτά όταν οι αξίες των γραφείων έχουν υποχωρήσει 31% από το υψηλότερο σημείο του Μαρτίου του 2022, περίοδο που ξεκίνησε η Fed την αύξηση των επιτοκίων.

Ο κίνδυνος πτωχεύσεων μεγάλος, καθώς οι τιμές πέφτουν και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια με υψηλότερα επιτόκια. Εκτιμάται μάλιστα ότι κάποιοι θα επιλέξουν να σταματήσουν τις πληρωμές από το να ρίξουν χρήμα σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο.

Παραδείγματα ήδη υπάρχουν: Blackstone, Brookfield Corp και Goldman Sachs συγκαταλέγονται μεταξύ των επενδυτών που έχουν αθετήσει πληρωμές ή παραιτηθεί από επενδύσεις σε γραφεία, φορτώνοντας το βάρος στις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v