Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 27 2023

Το ΤΧΣ, η Alpha και οι φωνές - Τράπεζες: Η χαμένη(;) ευκαιρία των ΤΕΑ - Σφηνάκια για Mytilineos, Entersoft, Αλουμύλ, MIG

Το ΤΧΣ, η Alpha και οι φωνές - Τράπεζες: Η χαμένη(;) ευκαιρία των ΤΕΑ - Σφηνάκια για Mytilineos, Entersoft, Αλουμύλ, MIG

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Σας έχει τύχει να βρείτε στο σπίτι χρήματα που είχατε ξεχάσει; Κάτι τέτοιο συνέβη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόνο που δεν ανακάλυψε τον κρυμμένο θησαυρό μόνη της!

Η ιστορία έχει ως εξής: Οι Βρυξέλλες υπέβαλαν αίτημα στα κράτη-μέλη για χρηματοδότηση 100 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προκειμένου τα 50 δισ. να κατευθυνθούν στην Ουκρανία και τα υπόλοιπα σε άλλες δράσεις της ΕΕ.

Η κίνηση προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς κράτη-μέλη που πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη επικαλούνται τα σφιχτά περιθώρια στους προϋπολογισμούς τους.

Κάποια εξ αυτών πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Εψαξαν τα οικονομικά της Κομισιόν (φωτ. η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) και εντόπισαν έως και 16 δισεκατομμύρια ευρώ σε «αδιάθετη χρηματοδότηση» που οι Βρυξέλλες φαίνεται πως δεν έλαβαν υπόψη, όταν ζητούσαν επιπλέον κονδύλια.

«Όλα αυτά καθιστούν σαφές ότι η Επιτροπή δεν έχει κάνει σωστά τη δουλειά της, πριν ζητήσει πολλά επιπλέον χρήματα και τα κράτη-μέλη δεν είναι ευχαριστημένα μ' αυτό», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ, σύμφωνα με τους Financial Times. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την άλλη, προτίμησε τη... σιωπή.

Μ' αυτά και με τ' άλλα, πάντως, κρατήστε ότι μάλλον έρχονται περικοπές σε κρίσιμα προγράμματα...

 

ΤΧΣ: Με διαρροή στο ΑΠΕ επέλεξε να απαντήσει στις κατηγορίες για το ότι δεν αποκαλύπτει την τιμή προσφοράς της UniCredit για το 9% της Alpha Bank. Διαφωνούμε με τη μέθοδο που επέλεξε, αντί να βγάλει ανακοίνωση, θεωρούμε ωστόσο ότι ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει, είναι αναίτιος. Γιατί όσοι φωνάζουν τώρα δεν φώναζαν όταν δεν ανακοινώθηκαν οι τιμές που είχαν προτείνει άλλοι παίκτες για την Πειραιώς ή την Εθνική;

Εξίσου “unsolicited”, δηλαδή απρόσκλητη, είναι και η προσφορά της UniCredit.

Για την ακρίβεια, δεν έχουμε αντιληφθεί για ποιο λόγο σταμάτησε η διαπραγμάτευση της μετοχής, επειδή η UniCredit έκανε προσφορά. Σταμάτησε η διαπραγμάτευση της Εθνικής ή της Πειραιώς, όταν κυκλοφορούσαν παντού οι πληροφορίες περί προσφορών από Σαουδάραβες και Ιταλούς; Τουλάχιστον στην περίπτωση της UniCredit υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, όχι μόνο για το ότι η UniCredit θα κάνει προσφορά, αλλά και για το τι θα κάνει αν δεν πάρει τις μετοχές, επειδή βρέθηκε άλλος να δώσει περισσότερα.

Εφόσον θα ακολουθήσει διαγωνιστική διαδικασία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανακοινωθεί τώρα η τιμή. Εκτός από το να τη μάθουν άλλοι ενδιαφερόμενοι για το ποσοστό.

 

MΙG: Έκτακτη γενική συνέλευση για τις 16 Νοεμβρίου συγκάλεσε η εισηγμένη, προκειμένου να διευρύνει τον σκοπό της στις προαναγγελθείσες δραστηριότητες απόκτησης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων, την ίδρυση και διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων, την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών, μελετών και αναλύσεων, την αντιπροσώπευση επιχειρήσεων και την απόκτηση απαιτήσεων από δάνεια.

Επιπρόσθετα, προτείνεται να μπορεί να τοποθετείται σε μη εισηγμένες μετοχές.

 

MYTILINEOS: Συνήθεια τείνει να γίνει για τον όμιλο να ξεπερνά, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, τις προβλέψεις των αναλυτών στις οικονομικές του επιδόσεις.

Στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, το consensus έκανε λόγο για EBITDA 259 εκατ. ευρώ, ωστόσο η Mytilineos πέτυχε 285 εκατ. ευρώ. Για τα καθαρά κέρδη η εκτίμηση ήταν 165 εκατ. ευρώ και το αποτέλεσμα 193.

Με βάση τις παραπάνω επιδόσεις, πάντως, το στοιχείο το οποίο συνομολογούν όσοι παρακολουθούν την εταιρεία είναι ότι θα ξεπεράσει στο σύνολο του έτους τον στόχο για EBITDA 1 δισ. ευρώ.

Υ.Γ. Τέσσερα πακέτα πέρασαν χθες στο ταμπλό για 102 χιλιάδες τεμάχια αξίας 3,73 εκατ. ευρώ. Ο τίτλος έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, τα 35,28 ευρώ, με πωλήσεις που εντάθηκαν στις δημοπρασίες. Προέρχεται, ωστόσο, από ένα ράλι που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου από τα 31 ευρώ. 

 

ENTERSOFT: Τέσσερα πακέτα, όλα στην τιμή των 5,74 ευρώ, έγιναν στη μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση. Αφορούσαν αθροιστικά 150.000 τεμάχια, με τη συνολική αξία να φτάνει τις 858 χιλιάδες ευρώ.

Χάρη σ' αυτά ο χθεσινός τζίρος ήταν ο υψηλότερος από τον περασμένο Μάιο. Κλείσιμο στα 5,86 ευρώ με άνοδο 2,45%.

 

ΑΛΟΥΜΥΛ: Κάτι φάνηκε να κινείται χθες στη μετοχή, σε μια συνεδρίαση με σάσπενς. Ανοιγμα με πτώση 1,3% στα 2,27 ευρώ και χαμηλό ημέρας στα 2,2 ευρώ (-4,35%). Αντίδραση με υψηλό στα 2,44 ευρώ (+6%) και εντέλει κλείσιμο στα 2,41 ευρώ (+4,78%). Διακύμανση δηλαδή που φτάνει το 10%.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι τα 3,35 ευρώ που βρέθηκε πριν οι (ατυχείς) δηλώσεις του Γ. Μυλωνά για τις σχέσεις με τους servicers οδηγήσουν τον τίτλο σε ελεύθερη πτώση…

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: Το σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (TEA) είναι γνωστό ότι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον χώρο, τόσο επειδή προβλέπει την -από δω και στο εξής- επιβάρυνση των ασφαλισμένων όσο και γιατί πιθανολογείται βάσιμα ότι θα φρενάρει τη δυναμική που είχε δημιουργηθεί για την ανάπτυξη του θεσμού.

Επιπλέον, μεταξύ αυτών που έχουν κάθε λόγο να δυσφορούν συγκαταλέγονται οι τράπεζες και -έστω δευτερευόντως- όλοι οι δραστηριοποιούμενοι στον χώρο του asset management.

Οι τράπεζες που ήδη διαθέτουν ΤΕΑ θα δουν τα οφέλη των εργαζομένων τους να ψαλιδίζονται σημαντικά μέσα από τη δρομολογούμενη ρύθμιση. Πέραν αυτού όμως, είχαν ως στόχο να καρπωθούν πολύ σημαντικά κέρδη από τη διαχείριση της περιουσίας των ΤΕΑ και το «κλειδί» της υπόθεσης βρίσκεται στα πολυεργοδοτικά Ταμεία, που ήταν ήδη γνωστό ότι θα θεσπιστούν και στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες σκόπευαν να ξεκινήσουν «εκστρατεία» ενημέρωσης και προσέλκυσης στα δικά τους ΤΕΑ εργαζομένων από πολλές άλλες μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Τις γνωρίζουν άλλωστε πολύ καλά, καθώς η μεγάλη πλειονότητα αυτών ήδη συνεργάζεται με τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα σε μια σειρά από μέτωπα, όπως στις δανειοδοτήσεις, στις καταθέσεις, στις επενδύσεις, στις εγγυητικές επιστολές, στα διαφόρων ειδών επιδοτούμενα προγράμματα κ.λπ.

Μέσα από μια τέτοια διαδικασία, οι θυγατρικές ΑΕΔΑΚ και ΑΧΕΠΕΥ των τραπεζών θα μπορούσαν να προσελκύσουν πολύ μεγάλα ποσά προς διαχείριση (με ό,τι σημαίνει αυτό για τα έσοδα από προμήθειες διαχείρισης και εκτέλεσης συναλλαγών), τα οποία μάλιστα θα αυξάνονταν από χρόνο σε χρόνο (πρόσθετες εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών).

Απομένει τώρα να δούμε κατά πόσο τελικά η προτεινόμενη φορολόγηση των ΤΕΑ θα ψηφιστεί στη Βουλή (και σε ποιο ύψος τελικά θα διαμορφωθεί), καθώς και πώς θα αντιδράσουν στη συνέχεια οι εργαζόμενοι και οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

Θα φρενάρει η φορολόγηση την ανάπτυξη του θεσμού ή μήπως όχι;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v