Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 17 2023

O Γαβριήλ, η «καμένη» Εφη και τα... μαύρα πρόβατα - Μερίσματα: Αποδόσεις που «τα σπάνε» - Γκάφα ΥΠΕΘΟ με τις ανακαινίσεις

O Γαβριήλ, η «καμένη» Εφη και τα... μαύρα πρόβατα - Μερίσματα: Αποδόσεις που «τα σπάνε» - Γκάφα ΥΠΕΘΟ με τις ανακαινίσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μεν (που έφυγαν) έχουν μόνο δύο βουλευτές, δεν έχουν «πέραση», διαθέτουν όμως καλό κομματικό μηχανισμό. Οι δε, που το σκέφτονται να φύγουν, θεωρούν ότι έχουν τα υπόλοιπα και κυρίως αρκετούς βουλευτές (από 7 μέχρι 9 λένε οι πληροφορίες), αλλά δεν έχουν τον μηχανισμό. Αν… ταιριάξουν, στήνουν κοινοβουλευτική ομάδα (που θέλει τουλάχιστον 10 βουλευτές) και είναι θεωρητικά «κομπλέ», αρκεί να τσιμπήσουν στη συνέχεια και οι ψηφοφόροι.

Ωστόσο υπάρχουν θέματα: Πρώτον, λένε οι πηγές μας, ότι η Εφη Αχτσιόγλου δεν επιθυμεί να είναι ο ηγέτης του σχήματος. Πολύ παράδοξο μεν, αφού ως αντίπαλος του Κασσελάκη ήταν ο έτερος πόλος στις πρόσφατες εκλογές και πήρε 44,2%, αλλά αληθινό. Η Έφη, λένε φίλοι και εχθροί, έχει «καεί» από τις εξελίξεις και δεν θέλει με τίποτα... αρχηγιλίκι.

Δεύτερον, οι 40άρηδες της ομάδας «6+6» θέτουν όρους για μια συνεργασία με την «Ομπρέλα», ζητώντας π.χ. να πορευθούν προς το… ηλιοβασίλεμα πρόσωπα όπως ο Σκουρλέτης, ο Φίλης και ο Βίτσας, προς όφελος άλλων νεότερων προσώπων.

Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη τριπλέτα δεν είναι «μαύρα πρόβατα» μόνο για τους προεδρικούς και τον Κασσελάκη.

 

ΣΥΡΙΖΑ ΙΙ: Κάπως έτσι προέκυψε ως πιθανός αρχηγός ενός νέου σχήματος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης (φωτ.), ο οποίος ελπίζεται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για πρόσθετους ψηφοφόρους, έχοντας και το «άφθαρτο» αριστερό προφίλ, της έγκαιρης αποστασιοποίησης από τον «μνημονιακό» ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι έγινε η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα (που είδε χθες τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Διονύση Τεμπονέρα), διότι ο πρώην πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι αν φύγουν και οι νέοι 40άρηδες του ΣΥΡΙΖΑ, για να πάνε με τον Γαβριήλ, θα χαθεί μαζί και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να συμβαίνει ήδη, σύμφωνα τουλάχιστον με την Opinion Poll. Ίσως δε σημαντικότερο, θα χαθεί μεγάλο μέρος και της «φουρνιάς» στελεχών (υψηλών τε και μεσαίων) που προέκυψε στη διάρκεια της ηγεσίας του.

Κι ως γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φημίζεται για τον… πάγκο του.

Στο μεταξύ χθες έκανε την (περίπου αναμενόμενη) κίνησή του και ο Πέτρος Κόκκαλης, αποχωρώντας από την ομάδα των ευρωβουλευτών. Από τις δηλώσεις του, γραπτές, αλλά και προφορικές στην ΕΡΤ προκύπτει ότι ψάχνεται γενικώς για συνεργασίες, στο πλαίσιο ενός «πράσινου» αριστερού κόμματος/κινήματος ενόψει ευρωεκλογών.

Οι πληροφορίες λένε ότι κάποιοι στην «Ομπρέλα» θα τον έβλεπαν σε ηγετική θέση ενός τέτοιου ψηφοδελτίου/σχηματισμού. Ο ίδιος δεν έδειξε χθες να ενθουσιάζεται από μια συνεργασία με την «Ομπρέλα», θέλοντας μάλλον κάτι πιο σύγχρονο, παρότι εκφράστηκε θετικά για τον ίδιο τον Τσακαλώτο.

Αν πάντως πετύχει η προσπάθεια συγκράτησης των 40άρηδων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι επιλογές του στενεύουν.

ΥΓ: Δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Τσίπρας δραστηριοποιήθηκε ακαριαία όταν οι της ομάδας Αχτσιόγλου έφτασαν στο κατώφλι εξόδου, αλλά δεν έκανε το ίδιο με την «Ομπρέλα».

Διόλου τυχαίο, λένε οι γνωρίζοντες…

 

TRADE ESTATES: Ανάσες χθες για την εισηγμένη. Κλείσιμο στο 1,79 ευρώ με κέρδη 2,27% και τις συναλλαγές στις 170 χιλιάδες τεμάχια. Θυμίζουμε ότι σήμερα κλείνει μια εβδομάδα διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε από το 1,92 ευρώ.

Εν τω μεταξύ ξημερώματα χθες αναρτήθηκε στο χρηματιστήριο η κατανομή των δωρεάν μετοχών που μοιράστηκαν τα στελέχη της ΑΕΕΑΠ. Η μερίδα του λέοντος πήγε στον πρόεδρο του Δ.Σ. Βασίλη Φoυρλή (τίτλοι αξίας 434 χιλ. ευρώ), τον CEO Δημήτρη Παπούλη (347 χιλιάδες ευρώ) και τον Γιώργο Αλεβίζο (156 χιλιάδες ευρώ).

Δωρεάν τίτλους έλαβαν έξι ακόμα στελέχη.

 

EURIMAC: Η εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη βιομηχανία ζυμαρικών που αποτελεί σύμπραξη της οικογένειας Κωνσταντινίδη και της ιταλικής Euricom ολοκλήρωσε πριν από λίγες εβδομάδες επένδυση πάνω από 3 εκατ. ευρώ.

Με τη νέα επένδυση, η συνολική δυναμικότητα ανήλθε σε 10.000 κιλά/ώρα ζυμαρικά και σε 300.000 κιλά/ημέρα σιμιγδάλι.

Τώρα αν διερωτάστε τι θα τα κάνει τόσα μακαρόνια, θα πρέπει να σας αποκαλύψουμε ένα μυστικό. Η Eurimac, γνωστή στο ελληνικό κοινό ως ΜΑΚΒΕΛ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, εξήγαγε πέρυσι 38.000 τόνους, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών στον τομέα.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Μέλισσα - Κίκιζας με 21.000 τόνους, ενώ ακολουθούν η Misko - Barilla με 15.000 τόνους και η εταιρεία Ήλιος με 4.500 τόνους.

 

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ΧΑ να κυμαίνεται γύρω στα 84 δισ. ευρώ και με τις φετινές χρηματικές διανομές των εισηγμένων να προσεγγίζουν τα τρία δισ. ευρώ, μιλάμε για μέση μερισματική απόδοση λίγο πάνω από το 3,5%.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι χρηματικές διανομές των εισηγμένων εταιρειών θα αυξηθούν σημαντικά, με βάση την πρόθεση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να στείλουν τους μετόχους τους μετά από πολλά χρόνια στο ταμείο.

Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για κερδοφορία των τραπεζών αυτών κοντά στα 4 δισ. ευρώ (2,84 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο), τότε θα μιλάμε για ένα ποσό πολύ υψηλότερο των 500 εκατ. ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η εκτιμώμενη φετινή μερισματική απόδοση θα ανεβεί σημαντικά και θα ξεπεράσει το 3,76%, που έδωσε το χθεσινό reopening του δεκαετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Κάτι πήγε πολύ μα πολύ στραβά στη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου για το περιβόητο φορομπόνους των 3.200 ευρώ για ανακαινίσεις με αποδείξεις και ονοματεπώνυμο.

Ήταν η θετική έκπληξη του φορολογικού νομοσχεδίου, βάζοντας στο τραπέζι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να ζητάει ο κόσμος αποδείξεις και με το που άρχισε το θέμα να παίρνει -θετικές- διαστάσεις, ήρθαν πηγές του ΥΠΕΘΟ να πουν πρώτα ότι η διάταξη αποσύρεται και στη συνέχεια ότι θα διορθωθεί. Αιτία, το δημοσιονομικό κόστος, το οποίο κρίνεται δυσβάσταχτο για τον προϋπολογισμό.

Και κρίνεται δυσβάσταχτο από το υπουργείο Οικονομικών, το ίδιο υπουργείο που ενσωμάτωσε τη διάταξη στο νομοσχέδιο. Δεν ήταν διάταξη νομοσχεδίου άλλου υπουργείου, για να πει κανείς, δεν ήξεραν, δεν ρώτησαν…

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με αυτά τα μπρος-πίσω το υπουργείο Οικονομικών είναι εκτεθειμένο. Ιδίως όταν η πολιτική ηγεσία διακηρύσσει, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, ότι η κυβέρνηση είναι ο απόλυτος υπέρμαχος της δημοσιονομικής σοβαρότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v