Π. Κόκκαλης: Εχω στο μυαλό μου ένα πράσινο κόμμα

«Βλέπω πολιτικό κενό στο χώρο στα αριστερά της ΝΔ. Δεν είμαι σύμφωνος με τον τρόπο με τον οποίο ο Στ. Κασσελάκης διαχειρίστηκε το αξίωμά του. Μπορούν να βρεθούν τα πεδία συνεννόησης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Π. Κόκκαλης: Εχω στο μυαλό μου ένα πράσινο κόμμα

«Οπωσδήποτε έχω στο μυαλό μου ένα πράσινο κόμμα. Αυτή τη στιγμή όσοι είναι γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να βρουν ποιος είναι ο χώρος που τους χωράει. Αυτές οι συζητήσεις εντείνονται, αποκτούν μια άλλη βαρύτητα και ελπίζω να μπορέσω και εγώ να συνεισφέρω στη δημιουργία ενός αυτόνομου πόλου έκφρασης». Αυτό τόνισε ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή του ότι αποχωρεί από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι βλέπει «πολιτικό κενό στο χώρο στα αριστερά της ΝΔ» και εξέφρασε την πίστη ότι «πρέπει να υπάρχει αυτόνομα και ξεκάθαρα αυτή η πολιτική φωνή που έχει εδραιωθεί εδώ και δεκαετίες, ο χώρος που βάζει πρώτα τον άνθρωπο και την κλιματική αλλαγή».

Ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση και χρονοδιάγραμμα. Γίνονται ζυμώσεις, οι ευρωεκλογές είναι πολύ κοντά για να αφήσουμε τον χρόνο να περνάει».

Οι εκλογές του 2024 για το Ευρωκοινοβούλιο, όπως είπε, «είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον Ευρώπης που δοκιμάζεται. Έχουμε μπροστά μας ένα φάσμα συνεργασίας της δεξιάς με την άκρα δεξιά απέναντι στο οποίο θα πρέπει να ορθώσουμε ένα ισχυρό προοδευτικό μέτωπο».

Ο Πέτρος Κόκκαλης διατύπωσε τη γνώμη ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε «πολύ συγγενείς χώρους» και υποστήριξε ότι μπορεί «να βρεθούν τα πεδία συνεννόησης».

Τόνισε την ανάγκη για «πανστρατιά, με ξεκάθαρους όρους και ξεκάθαρη κλιματική πρόταση» και εκτίμησε πως «υπάρχει ακόμα χώρος για ελπίδα, ώστε να ανατρέψουμε την παράλογη πολιτική που μας έχει φέρει σε αυτήν την κρίση».

Άσκησε δριμεία κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη: «Δεν είμαι σύμφωνος με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το αξίωμά του… Τα περί υπονομευτών και 5ης φάλαγγας είναι προσβλητικές φράσεις… Δεν μπορώ να φανταστώ τι πιο σημαντικό υπήρχε που καθυστέρησε δύο ώρες να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κ.Ε. Πρέπει να σεβόμαστε τη διαδικασία, τους θεσμούς, τους ανθρώπους που έχουν αγωνιστεί για το χώρο επί δεκαετίες».

Τάχθηκε απέναντι στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δις: «Ταυτίζομαι με την άποψη του κ. Δραγασάκη και του κ. Τσίπρα και είμαι διαμετρικά απέναντι στον κ. Κασσελάκη» και μίλησε για «λαϊκίστικη άποψη που δεν συνάδει με την ιστορική πορεία της αριστεράς».

Όπως είπε ο κ. Κόκκαλης, μιλάει με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος -όπως είπε- «καταλαβαίνει αυτό το αφήγημα, το αναγνωρίζει». Χαρακτήρισε το Ευκλείδη Τσακαλώτο ως «τον πολιτικό που αντιλαμβάνεται καλύτερα από όλους το διακύβευμα της οικολογικής κρίσης», τόνισε ότι με τον Γιάνη Βαρουφάκη έχει να μιλήσω πάνω από 10 χρόνια, ενώ μίλησε με καλά λόγια για τον Κρίτωνα Αρσένη από το ΜέΡΑ25.

Παράλληλα σημείωσε ότι μιλάει με πολλούς ανθρώπους στον προοδευτικό χώρο. «Η βασική πολιτική άποψη ενός τέτοιου χώρου είναι ότι κανείς δεν περισσεύει. Να βρούμε τρόπους ώστε να επαναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας», είπε.

Υπογράμμισε δε πως «η αριστερά και οι πράσινοι είναι μια πολύ στιβαρή συμμαχία με λίγες σημειακές διαφορές. Η ουσία της πράσινης μετάβασης χωρίς να την πληρώσουν οι ασθενέστεροι, προϋποθέτει μια αναχώρηση από το κυρίαρχο μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών, που έχει ως αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες κρίσεις που ζούμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v