Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 28 2003

Οι 11 μέρες που...συγκλόνισαν τον FTSE-100

Στα επίπεδα του Οκτωβρίου 1995 έφτασε χθες ο δείκτης FTSE-100 του βρετανικού χρηματιστηρίου, μετά από ένα ”σερί” άνευ προηγουμένου στην ιστορία του, κατόπιν του οποίου καταγράφει πλέον απώλειες άνω του 50% σε σχέση με το υψηλό του Δεκεμβρίου 1999.

Ενα ”σερί” 11 πτωτικών συνεδριάσεων, που δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι αγορές διεθνώς βρίσκονται αντιμέτωπες με μια καθόλου συνηθισμένη κατάσταση.

Πέραν των οικονομικών και γεωπολιτικών συνθηκών είναι πλέον έκδηλο ότι οι επενδυτές που έζησαν και... απόλαυσαν το μεγάλο bull market της δεκαετίας του 90, αποκτούν πλέον... απέχθεια προς τον κίνδυνο των μετοχών.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι, όπως φαίνεται από τις εκροές των μετοχικών αμοιβαίων διεθνώς, ότι η απέχθεια αυτή είναι ακόμη στα πρώτα στάδια της εκδήλωσής της. Οι εκροές παραμένουν ασήμαντες σε σχέση με τις εισροές που είχαν προηγηθεί!!!

Στη Βρετανία συζητούν πλέον ανοικτά για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει αυτή η κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιριών αλλά και των pension funds όχι μόνον έχουν υποστεί συντριπτικές απώλειες, αλλά παραμένουν και επενδεδυμένα σε μετοχές, σε ποσοστό περίπου 50%.

Η τάση κινδυνεύει να γίνει αυτοτροφοδοτούμενη, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές, καθώς ο δείκτης εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης δείχνει να διολισθαίνει ”χωρίς φρένα”.

Εμείς τι να πούμε. ”Βάστα Σοφοκλέους”!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v