Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 12 2023

Ο Παύλος Μαρινάκης και το μήνυμα(;) στον Βαγγέλη - Γήπεδα: Το... δόντι και το πολιτικό κόστος - Tips για Σαράντη, Titan

Ο Παύλος Μαρινάκης και το μήνυμα(;) στον Βαγγέλη - Γήπεδα: Το... δόντι και το πολιτικό κόστος - Tips για Σαράντη, Titan

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΒΙΑ: Παρότι μεσολάβησε ένα 48ωρο για να ανακοινωθούν τα μέτρα που συζητήθηκαν το Σάββατο στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, κάποια σημάδια προχειρότητας έγιναν εμφανή στις χθεσινές ανακοινώσεις.

Δεν είναι μόνο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιάστηκε «αδιάβαστος» όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με τους αγώνες Κυπέλλου Ελλάδας (το θέμα διευκρινίστηκε εκ των υστέρων). Εντύπωση προκάλεσε και η απόφαση να γίνει κεκλεισμένων των θυρών ο ευρωπαϊκός ποδοσφαιρικός αγώνας της Πέμπτης μεταξύ Ολυμπιακού και Μπάτσκα Τόπολα.

Ο Παύλος Μαρινάκης επικαλέστηκε για το κλείσιμο του Καραϊσκάκη την Πέμπτη «προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα». Συμπλήρωσε δε ότι «είχαμε ένα τραγικό γεγονός (...) δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να μας πει ότι μπορεί μετά από λίγες ημέρες να γίνει ένας αγώνας του Ολυμπιακού, εν προκειμένω, με την Αστυνομία να είναι απέξω και να φυλάει το γήπεδο, με αυτή την κατάσταση. Προέχει πάνω από όλα η ασφάλεια».

Ωστόσο 24 ώρες μετά, την Παρασκευή, λίγα μέτρα πιο κάτω, θα διεξαχθεί στο ΣΕΦ αγώνας μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού και Βαλένθια, παρουσία φιλάθλων, βάσει των ανακοινώσεων. Αντίθετα, χωρίς φιλάθλους θα γίνει το Σάββατο ο αγώνας Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο βόλεϊ, όπως ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα (με καθυστέρηση) από το υπουργείο Αθλητισμού.

Εγιναν... ακορντεόν οι «προφανείς λόγοι ασφαλείας», δεν το έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση ή οι ανακοινώσεις Μαρινάκη είναι μήνυμα προς τον άλλο… Μαρινάκη;

 

ΓΗΠΕΔΑ: Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει δίμηνο «λοκ άουτ» στους φιλάθλους της Super League δεν βρήκε καμία συμπαράσταση στην αντιπολίτευση, καθώς ερμηνεύτηκε ως ομολογία ανικανότητας ελέγχου των γηπέδων. Μιλάμε για την ίδια αντίδραση, τόσο εξ αριστερών όσο και εκ δεξιών, πράγμα σπάνιο.

Η σκληρή στάση που κρατά το Μαξίμου δικαιολογείται (μόνο) από το γεγονός ότι σκληρές δηλώσεις και εξαγγελίες, που όμως δεν είχαν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, έχουν ξαναγίνει. Όχι μία, αλλά αρκετές φορές, η τελευταία των οποίων ήταν μετά τη φονική επέλαση των Κροατών χούλιγκαν, πριν λίγους μήνες.

Οπότε η κυβέρνηση χρειαζόταν άμεσα κάτι πιο… χειροπιαστό.

Ωστόσο, επειδή είτε αρέσει είτε όχι, οι αγώνες είναι «λαϊκή ψυχαγωγία» και εκτόνωση, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως η τακτική του «πονάει δόντι, κόψει κεφάλι», ίσως να έχει πολιτικό κόστος. Κάποιες γκρίνιες άκουγαν ήδη από χθες βουλευτές της ΝΔ από την πρωτεύουσα του Βορρά.

Σημειώστε επ' αυτού ότι κυβερνητικές πηγές διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως τα μέτρα «δεν είναι μήνυμα στον Βαγγέλη Μαρινάκη» κι ότι η κατάσταση απαιτούσε σκληρές και δυναμικές λύσεις. Σίγουρα πάντως τα χθεσινά μέτρα συνδέονται άμεσα με την πρόταση μομφής των λοιπών ισχυρών παραγόντων (Αλαφούζου, Μελισσανίδη, Σαββίδη), κατά του προέδρου της Super League.

ΥΓ: Ικανοποιημένοι από τα νέα μέτρα δεν είναι ούτε οι αστυνομικοί (τα θεωρούν χάδι, σύμφωνα με την ομοσπονδία τους), οι οποίοι επιθυμούν διακαώς (και το λένε) να αναληφθεί μεγάλο μέρος της ασφάλειας των επαγγελματικών διοργανώσεων από ιδιωτικούς φορείς, που θα πληρώνονται από τις ομάδες.  

 

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Κατατέθηκαν χθες, όπως πληροφορείται η στήλη, οι δεσμευτικές προσφορές για το πακέτο Αριάδνη που βγάζει προς πώληση ο εκκαθαριστής PQH.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον κατέθεσαν οι «γνωστοί-άγνωστοι», όπως τα funds Fortress, DK, Bain κ.ά.

 

ORILINA: Ισοπαλία αγοραστών-πωλητών στο ντεμπούτο της μετοχής στο ταμπλό. Συνεδρίαση με 290 πράξεις αξίας 350 χιλιάδων ευρώ, μηδενική διακύμανση. Εκλεισε πρακτικά αμετάβλητη (0,9599 ευρώ με εισαγωγή στο 0,95 ευρώ).

Y.Γ. Ο τίτλος έκανε και το πρώτο του πακέτο, για 105.263 τεμάχια στην τιμή εισαγωγής. 

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Προς απόσυρση οδεύει και το τελευταίο έκτακτο μέτρο που εφαρμόσθηκε λόγω της διπλής ενεργειακής κρίσης. Η ειδική εισφορά που πληρώνουν εδώ και ένα χρόνο οι ηλεκτροπαραγωγοί με φυσικό αέριο δεν θα ισχύει από τον Ιανουάριο του 2024, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε να μη δώσει άλλη παράταση στο μέτρο αυτό.

Όπως είχε γράψει το Euro2day.gr στις 11 Μαΐου, το ΥΠΕΝ με ΚΥΑ αποφάσισε την παράταση της ισχύος του ως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ ένα μήνα πριν, τον Μάρτιο, είχε αλλάξει και τον υπολογισμό του. Από 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, που ίσχυε από τον Νοέμβριο του 2022, οι ηλεκτροπαραγωγοί κατέβαλαν πλέον το 5% επί της τιμής του TTF. Αυτό μεταφράζεται για τον Δεκέμβριο σε 2,31 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Το κόστος που επωμίζονταν οι ηλεκτροπαραγωγοί περνούσε στις τιμές χρέωσης του ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, συνεπώς, προσδοκάται το συγκεκριμένο «βαρίδι» να πάψει να υφίσταται από τον Ιανουάριο.

ΤΟ ΥΠΕΝ φέρεται να οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή λόγω της ομαλοποίησης των τιμών του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές. Το συμβόλαιο στο TTF κινείται σήμερα στα 38 ευρώ τη μεγαβατώρα, άρα, και να αυξηθεί η ζήτηση, εκτιμήθηκε ότι δεν θα απειληθεί με εκ νέου εκτόξευση του κόστους του καυσίμου.

Να θυμίσουμε ότι από τον καινούργιο χρόνο δεν θα υπάρχει πλέον και το πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για την αμοιβή των ηλεκτροπαραγωγών, καθώς και ο έκτακτος μηχανισμός τιμολόγησης στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού.

Το ζητούμενο πλέον είναι κατά πόσο η επιστροφή της «κανονικότητας» στην αγορά θα αποτυπωθεί θετικά και στους λογαριασμούς του ρεύματος.

 

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Μόνο λίγο καιρό… ξαποσταίνει η οικογένεια Σαράντη σε ό,τι αφορά τις αγορές μετοχών της εταιρείας.

Χθες έγινε γνωστό ότι Γρηγόρης και Κυριάκος Σαpάντης απέκτησαν συνολικά 306 χιλιάδες τεμάχια, διαθέτοντας 2,38 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος απέκτησε 101 χιλιάδες μετοχές και ο δεύτερος 205 χιλιάδες (οι 5 χιλιάδες μέσω εταιρείας).

Η μετοχή, πάντως, έχει ουσιαστικά μηδενική απόδοση σε διάστημα μηνών και τριμήνου. Προφανώς κάποιοι πουλάνε…

 

TITAN: Στις 11 Νοεμβρίου το Euro2day.gr έγραφε για τον Τιτάνα ότι ήδη από φέτος θα πιάσει τον στόχο κερδών που είχε θέσει για το 2026 στο business plan που είχε καταρτίσει μόλις στις αρχές του 2023!

Τελικά, ίσως και να αποδειχτούμε «συντηρητικοί», καθώς ο στόχος του 2026 αναφερόταν σε καθαρά κέρδη 235 εκατ. ευρώ και η Eurobank Equities αναμένει για φέτος μια επίδοση κοντά στα 271 εκατ. ευρώ, δίνοντας παράλληλα τιμή-στόχο τα 25,3 ευρώ.

Κάποιοι βέβαια θεωρούν ότι μια τιμή-στόχος στα 25,3 ευρώ για μια μετοχή που πριν δώδεκα μήνες βρισκόταν στα 12,2 ευρώ φαντάζει υψηλή. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι παρά το ράλι του τελευταίου δωδεκαμήνου, ο τίτλος διαπραγματεύεται σήμερα στα επίπεδα που βρισκόταν προ πέντε ή έξι ετών.

Σε κάθε περίπτωση, στον απόηχο και της ανακοίνωσης για EBITDA άνω των 500 εκατ. το 2023, η μετοχή έκλεισε με κέρδη 5% στα 20,7 ευρώ.

ΥΓ: Η υπερκάλυψη του ομολογιακού δανείου με κουπόνι μόλις 4,25% εξαλείφει σημαντικά το όποιο επιτοκιακό ρίσκο αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις την τρέχουσα περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v