Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση της ειδικής εισφοράς στην ηλεκτροπαραγωγή με αέριο

Εως τα τέλη του έτους παρατείνεται το έκτακτο μέτρο, παρά τις αντιδράσεις της αγοράς που βλέπει ομαλοποίηση των συνθηκών. Ποια ακόμη έκτακτα μέτρα βαίνουν προς... παράταση.

Παράταση  της ειδικής εισφοράς στην ηλεκτροπαραγωγή με αέριο

Το «φιλί της ζωής» δίνεται σε ένα από τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν με αφορμή την ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για την ειδική εισφορά που καλούνται να πληρώνουν ηλεκτροπαραγωγοί με καύσιμο φυσικό αέριο και η οποία παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια και ακολουθεί η δημοσίευση σε ΦΕΚ για την έναρξη της ισχύος της.

Όπως ορίζεται στην ΚΥΑ, «η ειδική εισφορά του άρθρου 62 του Ν.4986/2022 διατίθεται εξ ολοκλήρου για την υποστήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους».

Ουσιαστικά, τα έσοδα αυτά προορίζονται για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης.

Η ειδική εισφορά συμπεριλαμβάνεται στα έκτακτα μέτρα, τα οποία ζήτησε πριν από δύο μήνες να αποσυρθούν άμεσα ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), με το επιχείρημα ότι η αγορά δείχνει σημάδια ομαλοποίησης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ Λουκάς Δημητρίου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro2day.gr, είχε χαρακτηρίσει τα μέτρα αυτά «ισχυρές παρεμβάσεις της πολιτείας», οι οποίες «ανέστειλαν λειτουργίες της αγοράς, προκάλεσαν στρεβλώσεις σε άλλες και είχαν σοβαρές επιπτώσεις, όπως την αδυναμία αντιστάθμισης κινδύνου της λιανικής, μέσω των εγχώριων παραγωγικών μονάδων, ακυρώνοντας έτσι την καθετοποίηση που επιτεύχθηκε, την απροθυμία σύναψης και συνέχισης των PPAs, τη μείωση της επιθυμίας για επενδύσεις σε ΑΠΕ με όρους αγοράς, την ανάγκη για εξασφάλιση μεγάλων όγκων ακριβών συμβολαίων αντιστάθμισης με τις τράπεζες και βέβαια, τη δυσανάλογη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για τις μηνιαίες επιδοτήσεις και την εκ νέου αναζήτηση πόρων μέσω της επιβολής έκτακτης εισφοράς στους προμηθευτές».

Να θυμίσουμε ότι η ειδική εισφορά άρχισε να εφαρμόζεται τον Νοέμβριο του 2022 και αρχικά ήταν 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Μετά την ισχυρή πίεση της αγοράς, το ΥΠΕΝ τροποποίησε την αρχική ρύθμιση και από τον Μάρτιο, φέτος, υπολογίζεται ποσοστιαία, είναι δηλαδή το 5% επί της τιμής του TTF.

Σήμερα, λόγω της κάθετης πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου, είναι στα 2 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Εξακολουθεί, ωστόσο, όπως λένε πηγές της αγοράς, να επιβαρύνει τη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 4-5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επιπλέον, προσθέτουν, διαστρεβλώνει το διασυνοριακό εμπόριο και περιορίζει την εγχώρια παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου, ευνοώντας έτσι τις εισαγωγές.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η αγορά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες υπουργικές αποφάσεις για την παράταση της εφαρμογής του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, όπως και του μηχανισμού τιμολόγησης στη λιανική αγορά.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, γίνεται αγώνας δρόμου από το ΥΠΕΝ να δημοσιευθούν και να ισχύσουν πάρα πολλές ρυθμίσεις στην ενεργειακή αγορά έως την Παρασκευή 19 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v