Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 18 2023

Family office έστησε ο Σπύρος Λάτσης - Pressing στις τράπεζες για εγγυητικές - Βουλή: Τους έφαγε η... πολυφωνία

Family office έστησε ο Σπύρος Λάτσης - Pressing στις τράπεζες για εγγυητικές - Βουλή: Τους έφαγε η... πολυφωνία

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΤΧΣ: Αυτή την εβδομάδα θα επιλέξει σύμβουλο διάθεσης για το ως 27% της Πειραιώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η διαδικασία, όπως έγραψε το Euro2day.gr, προχωρά με ορίζοντα η διάθεση μετοχών να διενεργηθεί αρχές Μαρτίου, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες στις αγορές.

Την εισήγηση στο Ταμείο (φωτ. ο CEO Ηλίας Ξηρουχάκης) για τον χρόνο διάθεσης και το προς διάθεση ποσοστό θα την κάνει ο επιλεγείς σύμβουλος στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Καλή η πολυφωνία στη Βουλή, αλλά προκαλεί λειτουργικές… αρρυθμίες. Αυτό είναι το παράπονο βουλευτών από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, «θυμάτων» -όπως καταγγέλλουν- της παρουσίας εννέα (πλέον) κοινοβουλευτικών ομάδων, με την τελευταία προσθήκη και της Νέας Αριστεράς.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία τους, για να μιλήσουν σε ένα νομοσχέδιο, θα πρέπει να προηγηθούν οι εννέα εισηγητές των ισάριθμων κοινοβουλευτικών ομάδων (από 15 λεπτά ο καθένας βάσει του κανονισμού της Βουλής) και έπονται οι εννέα κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Μάλιστα, οι τελευταίοι έχουν δικαίωμα τριών παρεμβάσεων έκαστος -όποτε το θελήσουν- για 12, 6 και 3 λεπτά.

Αν σε αυτούς προστεθούν και οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, που έχουν δικαίωμα να μιλήσουν όποτε επιθυμούν, για να μιλήσει ένας… απλός βουλευτής, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρεις-τέσσερις (ή και περισσότερες) ώρες από την έναρξη της διαδικασίας της συζήτησης.

Εύλογη η γκρίνια των βουλευτών, οι οποίοι βεβαίως γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αποφύγουν το περίμενε. Και την πτώση του ενδιαφέροντος των... θεατών.


ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ: Με ικανοποιητικές επιδόσεις, παρά τα επιμέρους προβλήματα (π.χ. αποχή συμβολαιογράφων), κλείνει το τελευταίο τρίμηνο του έτους για τις τράπεζες, στο μέτωπο των χορηγήσεων. Χάρη στην αποκλιμάκωση των αποπληρωμών, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι -αναθεωρημένοι ή μη- στόχοι πιστωτικής επέκτασης για το 2023 θα επιτευχθούν με μικρές αποκλίσεις, σύμφωνα με στελέχη του τομέα.

«Πρωταγωνιστής» στο τέταρτο τρίμηνο οι χορηγήσεις για μεσαία και μικρά projects. Μάζευε και ας είναι και ρόγες…

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ: Πίεση δέχονται οι τράπεζες για να διευρύνουν τα ανοίγματά τους σε κατασκευαστικές, χορηγώντας επιπρόσθετες εγγυητικές επιστολές.

Προς το παρόν, την αποφεύγουν, παραθέτοντας στοιχεία για τα ήδη υψηλά ανοίγματά τους στον κλάδο, αλλά όσο σπαταλιέται ο χρόνος και αυξάνεται ο κίνδυνος να χαθεί απορρόφηση πόρων ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης, η πίεση θα επιτείνεται.

 

ΑΘΗΝΑ: Στον… πυθμένα των «έξυπνων πόλεων» βρέθηκε σε σχετική έρευνα η πρωτεύουσα, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα από τους κατά καιρούς καθήμενους στον δημαρχιακό θώκο.

Ειδικότερα, η Compare The Market AU ανέλυσε 7 παράγοντες γύρω από την ψηφιοποίηση, την καινοτομία, τις υποδομές επιχειρηματικής τεχνολογίας και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα για να αποκαλύψει τις πιο και τις λιγότερο μελλοντικά σκεπτόμενες πόλεις στον κόσμο.

Η Αθήνα κατατάσσεται προς το τέλος της λίστας (35η θέση μαζί με Βελιγράδι και Βαρσοβία) με τις πιο αργές ταχύτητες διαδικτύου, με μόλις 45,29 Mbps. Επιπλέον, η πόλη έχει το χειρότερο ποσοστό ψηφιακής ανταγωνιστικότητας, τον έβδομο μικρότερο αριθμό coworking spaces, μόλις 37, και την τέταρτη μικρότερη δαπάνη για υποδομές δημόσιων μεταφορών, με 780 εκατ. ευρώ.

Για την ιστορία, το Λονδίνο βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου, ακολουθούμενο από Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη και Όσλο. 

 

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΗΣ: Με αφορμή το πρόσφατο placement του 11% της HelleniQ Energy από ΤΑΙΠΕΔ και όμιλο Λάτση, ο Χαμαιλέων πληροφορήθηκε ότι ο Σπύρος Λάτσης έχει στήσει family office, το οποίο, μεταξύ άλλων, έχει βάλει λεφτά και σε εγχώρια assets.

 

FRIESLANDCAMPINA: Περισσότερες από 1.800 θέσεις εργασίας σχεδιάζει να περικόψει τα επόμενα δύο χρόνια ο γαλακτοκομικός συνεταιρισμός που είναι γνωστός στην Ελλάδα με το brand NOYNOY. Από το σύνολο, περίπου 1.200 θέσεις εργασίας θα περικοπούν το επόμενο έτος, ανακοίνωσε η FrieslandCampina.

Η εταιρεία είχε προϊδεάσει την αγορά για τις επικείμενες κινήσεις ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε ανακοινώσει ότι στοχεύει σε εξοικονόμηση κόστους από 400 έως 500 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 180 έως 200 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από τη μείωση των θέσεων εργασίας.

Την ίδια στιγμή, ο μεγαλύτερος γαλακτοκομικός συνεταιρισμός της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι δεν θα καταβάλει καμία συμπληρωματική πληρωμή σε μετρητά στους παραγωγούς-μέλη του. Τον Ιούλιο, η FrieslandCampina ανακοίνωσε μείωση των λειτουργικών κερδών 85,7% σε ετήσια βάση, στα 47 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού της έτους.

Στην Ελλάδα η Friesland Campina Hellas πέρυσι εμφάνισε ζημιές 3,7 εκατ. ευρώ από κέρδη 4,3 εκατ. ευρώ το 2021, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 24,38% στα 340,6 εκατ. ευρώ.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ: Πολύ λιγότερα από 12 εκατ. ευρώ, που είχε αρχικώς εκτιμηθεί, θα βγει το συνολικό κόστος στήριξης από τις τράπεζες των ευάλωτων οικονομικά δανειοληπτών με στεγαστικά δάνεια, λόγω του χαμηλού αριθμού των αιτήσεων.

Μεγαλύτερο κόστος έχουν επωμισθεί οι servicers, που κράτησαν τα επιτόκια στα επίπεδα Δεκεμβρίου 2022 (σ.σ. πέριξ του 2,5%) για να μη δημιουργηθούν προβλήματα εξυπηρέτησης στα ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια. Για τους servicers η παραπάνω απόφαση δεν απαιτούσε τροποποίηση δανειακών συμβάσεων, ούτε επέφερε πλήγμα στα πλάνα ανάκτησης (σ.σ. είχαν καταρτισθεί με αρνητικά επιτόκια παρέμβασης).

Ενδέχεται, όμως, να δημιουργήσει προβλήματα ως προς την ιστορικότητα των πληρωμών, αν αυτά βγουν κάποια στιγμή προς πώληση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v