Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 13 2024

Αλεξ Πατέλης: Σφάξιμο (τραπεζιτών) με το βαμβάκι - Ο Στέφανος & οι... χρηματοδότες - Tips για ΟΠΑΠ, Aegean

Αλεξ Πατέλης: Σφάξιμο (τραπεζιτών) με το βαμβάκι - Ο Στέφανος & οι... χρηματοδότες - Tips για ΟΠΑΠ, Aegean

ΠΑΤΕΛΗΣ: Το καλύτερο το φύλαγε στους τραπεζίτες για το τέλος ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, στο άρθρο του που φιλοξένησε προχθές η «Καθημερινή». Αφού πρώτα πλέκει το εγκώμιο της ανάταξης του κλάδου, και ειδικότερα της Πειραιώς για το επιτυχημένο πρόσφατo placement, εκεί στην κατακλείδα του σημειώνει:

….«πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για περισσότερο ανταγωνισμό, χαμηλότερες προμήθειες, πιο γρήγορη πιστωτική επέκταση σε ορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών, εκσυγχρονισμό των συστημάτων, βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών, αλλά και ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης. Υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν».

Με το βαμβάκι, δηλαδή, το… σφάξιμο και εφ' όλης της ύλης. Εδώ που τα λέμε, όμως, δεν είναι μόνο ο Αλεξ Πατέλης. Γενικώς η κυβέρνηση σηκώνει το θέμα του τραπεζικού ανταγωνισμού (και των υψηλών προμηθειών) κάθε λίγο και λιγάκι.

Ρίχνοντας λάδι και στη φωτιά της αντιπολίτευσης, που την κατηγορεί ότι λέει μεν πολλά, αλλά δεν… κάνει.

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σε δύο «χρηματοδότες» πατά, ουσιαστικά, το σχέδιο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική πολιτική.

Η πρόταση προβλέπει αλλαγές στη φορολογική κλίμακα με στόχο ελάφρυνση στα εισοδήματα φυσικών προσώπων αλλά και επιχειρήσεων με μικρά κέρδη. Η χρηματοδότηση ουσιαστικά θα προέλθει από τη φορολόγηση με επιπλέον δύο ποσοστιαίες μονάδες (συντελεστής 24% από 22%) στις εταιρείες με κέρδη άνω των 220.000 ευρώ.

Πρόκειται για 10.000 εταιρείες.

Το δεύτερο σκέλος αφορά τη συγκέντρωση πέριξ των 3,2 δισ. ευρώ από έκτακτες εισφορές σε εταιρείες ενέργειας, διύλισης και τράπεζες. Ως προς το τελευταίο, να σημειώσουμε ότι δεν είναι φρέσκια ιδέα. Εκανε μια προσπάθεια η Μελόνι, αλλά αναγκάστηκε να την «κοντύνει» λόγω αγορών.

Υ.Γ. Υπάρχει και μια τρίτη μη δημοσιονομική παρέμβαση, τα πλαφόν στα περιθώρια κέρδους. Θα αρκεστούμε να σημειώσουμε ότι εύκολα μπαίνουν αλλά δύσκολα ελέγχονται, αν δεν υπάρχει μηχανισμός. Σε κάθε περίπτωση, δεν ακούγεται πολύ... αμερικάνικο. 

 

ΣΥΡΙΖΑ: Πέντε χρόνια είχε να γίνει ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων από την Κουμουνδούρου.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος στα τρία χρόνια που έμεινε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (τέλη 2020-τέλη 2022) δεν έκανε ούτε ένα μπρίφινγκ, επικαλούμενος αρχικά την Covid και στη συνέχεια… τίποτα. Η Πόπη Τσαπανίδου, που ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2022, πορεύτηκε στα χνάρια του, αν και δημοσιογράφος, όπως έκανε και η Δώρα Αυγέρη, επίσης δημοσιογράφος, η οποία ήταν εκπρόσωπος από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι τις αρχές του φετινού Μαρτίου.

Σε αντίθεση με όλους τους προκατόχους της, η νέα εκπρόσωπος Βούλα Κεχαγιά εγκαινίασε αμέσως, προχθές, το μπρίφινγκ, γνωστοποιώντας ότι θα το κάνει σε εβδομαδιαία τακτική βάση και «όποτε προκύψει ανάγκη από τις εξελίξεις».

Λεπτομέρεια: Η κα Κεχαγιά, ως πολιτική συντάκτρια επί δεκαετίες, έδειξε αφενός ότι αντιλαμβάνεται τη σημασία της επίσημης ενημέρωσης και αφετέρου ότι δεν της λείπει η αυτοπεποίθηση.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Πωλητής στην τράπεζα βγήκε η Helikon Investments όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της στις χρηματιστηριακές αρχές.

Κατείχε το 9,37% στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και όπως προκύπτει από τις γνωστοποιήσεις, το περιόρισε στο 6,74%.

Η κίνηση ενδέχεται να είναι κίνηση trading προκειμένου να καρπωθεί τη διαφορά από τις υψηλότερες τιμές των προηγούμενων ημερών σε σχέση με τις τρέχουσες.

Μένει να φανεί. Στο μεταξύ, πρέπει να επισημάνουμε ότι η μετοχή της Πειραιώς έχει περάσει τις πρώτες δύσκολες μέρες μετά το placement, κινούμενη στα όρια των 4 ευρώ. Η συμπεριφορά αυτή δημιουργεί προσδοκίες για ανοδική κίνηση στη συνέχεια, εφόσον δεν χαλάσει το γενικότερο κλίμα. 

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΤΧΣ: Το ποσοστό του Ταμείου στην τράπεζα μηδένισε μετά το επιτυχημένο placement και σύντομα θα λυθεί το πλαίσιο συνεργασίας (Relationship Framework Agreement - RFA) και θα αποχωρήσει από το Δ.Σ. της Πειραιώς Financial Holdings ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

 

ΑΓΟΡΕΣ: Η Wall Street έδειξε χθες να αγνοεί το ανοδικό τίναγμα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και τις παρεπόμενες αυτού προβλέψεις, ότι η μείωση επιτοκίων θα καθυστερήσει.

Oι Αγγλοσάξονες λένε «bull markets climb a wall of worry», αλλά εμείς, κάπως συντηρητικοί ίσως, θα παρατηρήσουμε ότι αρκετές φορές πριν γίνει μια διόρθωση, τα «ισχυρά χέρια» τραβούν την αγορά ακόμη πιο πάνω και μετά αρχίζει η…. διανομή τίτλων και η αποκόμιση κερδών.

Το ράλι που έχει προηγηθεί, είναι μεγάλο.

 

ALPHA BANK-ΑΚΙΝΗΤΑ: 4.633 ανακτηθέντα ακίνητα έχει στον ισολογισμό της η τράπεζα, αξίας περίπου 639 εκατ. ευρώ. Οι περσινές πωλήσεις απέφεραν έσοδα 51 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα (36 εκατ. ευρώ) και χώρες του εξωτερικού.

Η τράπεζα επικαιροποίησε, στις αρχές της φετινής χρονιάς, την πολιτική διαχείρισης και αποτίμησης ακινήτων.

 

ΤΙΤΑΝ: Η μείωση του καθαρού δανεισμού του ομίλου στα 660 εκατ. ευρώ, που αποτυπώθηκε στα προκαταρκτικά στοιχεία χρήσης 2023, προκάλεσε προσδοκίες στην αγορά για ενίσχυση της πολιτικής ανταμοιβής μετόχων.

Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA διαμορφώθηκε σε 1,2 x, στο τέλος του 2023.

 

ΟΠAΠ: Η μετοχή αποτελεί την πιο γνωστή «cash cow» στην ελληνική αγορά και δεδομένης της στροφής των επενδυτών από τις μετοχές ανάπτυξης στην αξία και στα μερίσματα, οι προβλέψεις για το μέρισμα και την εκτιμώμενη μερισματική απόδοση του Οργανισμού αποκτούν πρόσθετο ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο αυτό, η Optima εκτίμησε σε έκθεσή της ότι η εισηγμένη θα ανακοινώσει το απόγευμα μέρισμα 1 ευρώ για το 2023 (μετά το προμέρισμα του 1 ευρώ που διανεμήθηκε το 4o τρίμηνο του 2023), υποδηλώνοντας διατηρήσιμη και ελκυστική μερισματική απόδοση της τάξεως του 10%, με βάση την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό.

Η χρηματιστηριακή, που σημειωτέον ανέβασε την τιμή-στόχο στα 19,3 ευρώ, εκτιμά ότι το μέρισμα του 2024 θα ανέλθει σε 1,53 ευρώ, του 2025 σε 1,57 ευρώ και του 2026 σε 1,61 ευρώ. Συνολικά, αν προστεθούν και τα εκτιμώμενα 2 ευρώ για τη χρήση 2023, η εισηγμένη θα διανείμει στους μετόχους της πάνω από 6,7 ευρώ στην τετραετία.

Από την πλευρά της, η Eurobank Equities εκτιμά ότι τα έσοδα (GGR) του 2023 θα σημειώσουν άνοδο 6%, ενώ τα EBITDA θα σημειώσουν οριακή αύξηση στα 741 εκατ. ευρώ, εντός του στόχου που έθεσε η διοίκηση.

Σε ό,τι αφορά το τελικό μέρισμα, αναμένει ότι θα κινηθεί μεταξύ 0,45 και 0,5 ευρώ, με περιθώριο να συμπληρωθεί από επιστροφή κεφαλαίου (0,2-0,3 ευρώ).

 

AEGEAN: Στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με την Pratt&Whitney, κατασκευαστή των κινητήρων στα A320 neo βρίσκεται η Αegean, για συμφωνία πακέτου αποζημίωσης, που θα καλύπτει μέρος των διαφυγόντων εσόδων και του κόστους, λόγω του εκτεταμένου προγράμματος ελέγχου σε όλα τα αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι η Aegean διενήργησε, πριν την έναρξη της περσινής θερινής περιόδου, πρόγραμμα ελέγχου στα αεροσκάφη Α320 του στόλου της και το Φθινόπωρο του 2023 ανακοίνωσε πρόγραμμα εκτεταμένου ελέγχου.

Έτσι, καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς θα παραμένουν, κατά μέσο όρο, 10 αεροσκάφη A320 καθηλωμένα, για εξαγωγή και έλεγχο στις τουρμπίνες τους.

 

AEGEAN II: Στις 4 Μαρτίου η Ελληνική Δημοκρατία παρέδωσε στην Αegean τα warrants και στις 5 Μαρτίου το Δ.Σ. της εισηγμένης αποφάσισε την ακύρωσή τους. Είχε προηγηθεί στις αρχές του έτους η καταβολή 85,38 εκατ. ευρώ από την Αegean στο Δημόσιο για την αγορά των warrants.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v