Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 29 2024

«Τα ποτά με τα συμφέροντα» βγήκαν... μπόμπες - Σενάριο για «γενναίο ανασχηματισμό» - Τα bonus για ΕΧΑΕ & Autohellas

«Τα ποτά με τα συμφέροντα» βγήκαν... μπόμπες - Σενάριο για «γενναίο ανασχηματισμό» - Τα bonus για ΕΧΑΕ & Autohellas

ΜΠΟΜΠΕΣ: Ήταν περίπου αναπόφευκτο. «Τα ποτά με τα συμφέροντα» δύο υπουργών, μέσα από το ίδιο το Μαξίμου, βγήκαν… μπόμπες και τίναξαν στον αέρα το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης, στην άμυνά της απέναντι στην πρόταση δυσπιστίας.

Η παρουσία του Σταύρου Παπασταύρου και του Γιάννη Μπρατάκου (φωτό) σε κλειστή εκδήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη με φίλους του, την Κυριακή το βράδυ, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε καταγγείλει το ΒΗΜΑ και «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα» που θέλουν να «αποσταθεροποιήσουν τη χώρα», φωτογραφίζοντας τον μεγαλοεφοπλιστή, δεν άφηνε περιθώρια παραμονής τους στην κυβέρνηση.

Ακόμη και ο δεινός ρήτορας και πάντα ετοιμόλογος Μάκης Βορίδης, μιλώντας χθες στον Σκάι, τα βρήκε σκούρα με τις σχετικές δικαιολογίες. Απόδειξη το σχετικό -και ολίγον σατιρικό- βίντεο που ανέβηκε στο «Χ»:

 

 
Όπως αντιλαμβάνεστε, ό,τι και να έλεγε ο Μάκης, τρία ενδεχόμενα προέκυπταν. Είτε οι δύο υπουργοί του Μαξίμου δεν είχαν πληροφορηθεί την «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας» και πήγαν… αμέριμνοι στην παρέα τους, παρότι είχε βουίξει το πανελλήνιο.

Είτε το ήξεραν αλλά είπαν «ωχ ρε αδερφέ, φίλος είναι, ας πάμε έτσι κι αλλιώς, μη χαλάμε και τις καρδιές μας για τέτοια θέματα», είτε πήγαν εκεί μήπως και πουν καμιά κουβέντα και λυθούν πιο… φιλικά τυχόν παρεξηγήσεις. Ουδέν εξ αυτών κολακευτικό για τους ίδιους και την κυβέρνηση. Οπότε μόνη λύση ήταν η «παραίτηση».

ΥΓ: «Τα ποτά με τα συμφέροντα» ήταν η έξυπνη ατάκα που χρησιμοποίησε από χθες το ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο επεισόδιο.

 

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Βέβαιη ότι θα βγει χωρίς απώλειες από την πρόταση δυσπιστίας ήταν η κυβερνητική παράταξη -κι όχι άδικα όπως αποδείχθηκε. Αυτό που δεν περίμενε όμως ήταν ότι μέσα στο τριήμερο αυτό, θα χάσει τους δύο πρωτοκλασάτους υπουργούς.

Το πλήγμα ήταν βαρύ, κι όχι μόνο πολιτικά. Λαβώθηκε ξανά το «επιτελικό κράτος» του Μαξίμου, το οποίο έχασε μεγάλο… κουμανταδόρο (αυτό το παραδέχονται οι περισσότεροι της παράταξης), με την υποχρεωτική έξοδο, λόγω υποκλοπών, του Γρηγόρη Δημητριάδη.

Παρά τις σημαντικές κυβερνητικές αρρυθμίες που καταγράφηκαν έκτοτε, Παπασταύρου και Μπρατάκος ήταν κι αυτοί μια κάποια λύση, που όμως τώρα ανήκει στο παρελθόν. Κι όπως αντιλαμβάνεστε, ικανά στελέχη που να απολαμβάνουν της προσωπικής εμπιστοσύνης ενός πρωθυπουργού δεν βρίσκονται εύκολα.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό «σκορ» από το ματς των τελευταίων ημερών, εντός και εκτός Βουλής, θα το μάθουμε από το κύμα δημοσκοπήσεων που προβλέπεται να ακολουθήσει. Εκεί αποσκοπούσε άλλωστε η προσπάθεια όλων των κομμάτων.

Σημειώστε πάντως τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, τις οποίες κρυφάκουσε η στήλη, ότι η αντιπολίτευση ξεκινά με πλεονέκτημα «από τα αποδυτήρια», λόγω της δυσμενούς για την κυβέρνηση άποψης που έχει ήδη διαμορφώσει η κοινή γνώμη για τα Τέμπη, ενώ τα συμβάντα με τους δύο υπουργούς ήρθαν για να αυξήσουν το χάντικαπ.

Ως εκ τούτου, λένε, ενόψει ευρωεκλογών και δεδομένης της ανάγκης για πλήρωση του κενού των παραιτηθέντων, με κάποιο τρόπο, το σενάριο του «γενναίου» ανασχηματισμού για «φυγή προς τα εμπρός» κερδίζει έδαφος.

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Στο ελκυστικό 11,9 διαμορφώνεται το P/E της εισηγμένης με βάση τα περυσινά οικονομικά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία του 2023 επηρεάστηκε -συγκυριακά- αρνητικά από τη σημαντική πτώση της τιμής του χάλυβα.

Έτσι, με την τιμή του μετάλλου να έχει σταθεροποιηθεί και με τις δουλειές να υπάρχουν (επηρεάζονται από το ύψος των επενδύσεων στην οικονομία), η εισηγμένη εταιρεία μπορεί να προσδοκά ακόμη καλύτερες επιδόσεις τη φετινή χρονιά.

ΥΓ: Στο 4,3% η μερισματική απόδοση (θα προταθεί η διανομή 0,075 ευρώ ανά μετοχή), στο 1,49 εκατ. το θετικό καθαρό ταμείο στις 31/12/2023.

 

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Η μετοχή συγκαταλέγεται μεταξύ των λίγων που δεν έχουν τρέξει στο ταμπλό του ΧΑ, παρά τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας και τη γενναιόδωρη μερισματική πολιτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα.

Πολύ πιθανόν αυτό να οφείλεται στη σαφώς περιορισμένη διασπορά του τίτλου (μικρό free float, με παράλληλη παρουσία θεσμικού χαρτοφυλακίου και ιδιωτών επενδυτών που δεν ρευστοποιούν τη θέση τους).

Πάντως, η εταιρεία -εκτός των άλλων δραστηριοτήτων της- έχει επεκταθεί κατά την τελευταία διετία στον χώρο των αυτόματων και ημιαυτόματων αποθηκευτικών συστημάτων, έχοντας πάρει καλές δουλειές, όπως για παράδειγμα αυτές της βιομηχανίας μπίρας στην Κομοτηνή και της ΔΕΑΣ, που είναι η μεγαλύτερη μονάδα τυποποίησης ελιών στη χώρα.

 

AUTOHELLAS: Μπόνους τοις μετρητοίς, ύψους 1,57 εκατ. ευρώ, στην πρόεδρο του Δ.Σ. Εμμανουέλα Βασιλάκη και στον CEO Ευτύχη Βασιλάκη καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι της εισηγμένης, στην τακτική γενική συνέλευση της 18ης Απριλίου.

Επιπρόσθετα, καλούνται να αποφασίσουν αν θα διανεμηθούν μπόνους, ύψους 750 χιλ. ευρώ, σε διευθυντικά στελέχη, είτε σε μετρητά είτε με τη μορφή διάθεσης έως 50.000 δωρεάν μετοχών από τις ίδιες μετοχές, που κατέχει η εταιρεία, με υποχρέωση διακράτησης 24 μηνών. Εξ αυτών οι 15.000 ίδιες μετοχές προτείνεται να διατεθούν σε εκτελεστικά μέλη Δ.Σ. και έως 35.000 ίδιες σε ανώτατα διοικητικά στελέχη του ομίλου.

Βάσει της αναθεωρημένης πολιτικής αποδοχών που επίσης τίθεται στην κρίση των μετόχων, το κριτήριο απόδοσης για το χορηγούμενο ετήσιο μπόνους ορίζεται ως ποσοστό των ενοποιημένων καθαρών κερδών, ενώ υπάρχει δυνατότητα επιπρόσθετου ποσού προς επιβράβευση λόγω επίτευξης ποιοτικών στόχων.

 

AUTOHELLAS-ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΜΕΤΟΧΩΝ: Τέλος, οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν νέο 24μηνης διάρκειας πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου (σ.σ. συμπεριλαμβανομένων των 508.000 ιδίων, που κατέχει σήμερα η εταιρεία), με ανώτατη τιμή αγοράς τα 20 ευρώ και ελάχιστη το 1 ευρώ.

 

EXAE: Τον επόμενο μήνα αναμένεται να προσδιοριστούν τα μπόνους που θα λάβει η διοικητική ομάδα της εισηγμένης για τις επιδόσεις της το 2023.

Οι σταθερές αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου Γιάννου Κοντόπουλου ανήλθαν πέρυσι σε 300 χιλ. ευρώ και αναμένονται οι μεταβλητές.

 

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ: Προ των πυλών είναι οι αλλαγές στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για κατοικίες, όπως μαθαίνει η στήλη.

Τα χρήματα προς αξιοποίηση είναι αρκετά, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από τα κράτη-μέλη να «θωρακιστούν» ενεργειακά οι κατοικίες. Έτσι, το υπουργείο Ενέργειας ψάχνει να βρει τρόπους να γίνουν πιο ελκυστικά τα προγράμματα για τους πολίτες.

Μια από τις λύσεις που εξετάζονται είναι τα επόμενα προγράμματα που θα «τρέξουν» με πόρους του REPower EU να μην έχουν εισοδηματικά κριτήρια. Στόχος, επίσης, να δοθεί έμφαση στην επιδότηση αντλιών θερμότητας και κουφωμάτων.

 

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: Όπως μαθαίνει η στήλη, τίτλοι τέλους αναμένεται να πέσουν στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού.

Το υπουργείο Ενέργειας εξετάζει αλλαγή του συστήματος, καθώς και να εφαρμοστεί το μοντέλο «net billing», που δίνει τη δυνατότητα πώλησης της πλεονάζουσας ενέργειας. Φαίνεται, μάλιστα, πως θα επιτευχθούν πολύ νωρίτερα οι στόχοι που είχαν τεθεί.

 

PREMIA PROPERTIES: H ΑΕΕΑΠ στις αρχές της χρονιάς σύστησε μια νέα θυγατρική με την επωνυμία «Panfin», μέσω της Pandora Invest. Η νέα θυγατρική προχώρησε σε αγορά δύο ακινήτων σε Τρίπολη και Αθήνα, έναντι τιμήματος 1,55 εκατ. ευρώ.

  

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ: «Πριν από 10 χρόνια είχαμε 100 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια, ακόμα 100 είναι, δεν έχει αλλάξει τίποτε. Περιφέρουμε ένα πρόβλημα από τις τράπεζες στους servicers», είπε χθες σε δημοσιογραφικό τραπέζι ο Νίκος Καραμούζης.

Ο επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap διερωτήθηκε πόσες από τις προβληματικές εταιρείες εξυγιάνθηκαν, για να σημειώσει ότι αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. «Σκοτώνει τις τιμές, πουλάει με ζημιές, για να παίρνει λίγο ρευστό. Αυτό το μοντέλο δεν στέκει, είναι άρρωστο», σημείωσε.

Πάντως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι υπάρχουν και πολύ καλές επιχειρήσεις που χτίζουν μέγεθος.

 

Ομιλος CORDIA: Πόδι στη λιανική και συγκεκριμένα στις υπηρεσίες security βάζει, όπως έμαθε η στήλη, η εταιρεία στην οποία έχει επενδύσει το SMERemediumCap.

Σε συμφωνία με μεγάλο τηλεπικοινωνιακό πάροχο, ο όμιλος Cordia θα παρέχει σε κατοικίες συστήματα συναγερμού, δηλαδή τον εξοπλισμό, και θα αναλαμβάνει την εγκατάσταση αλλά και την παρακολούθησή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v