Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 29 2024

Tο challenge του Κυριάκου στον Βαγγέλη - O Κουτσολιούτσος και οι... εξωγήινοι - Tips για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Κυριακούλη

Tο challenge του Κυριάκου στον Βαγγέλη - O Κουτσολιούτσος και οι... εξωγήινοι - Tips για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Κυριακούλη

ΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΒΑΓΓΕΛΗΣ: Αίσθηση έκανε χθες μια εκτενής αποστροφή του πρωθυπουργού, λίγο πριν κλείσει την ομιλία του.

«Και κάτι τελευταίο, για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Αν κάποιος εκδότης, κάποιος μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα. Ο ίδιος όμως, όχι μέσω πληρεξουσίων. Και σε άλλες χώρες, ξέρετε, θέλησαν να πολιτευθούν. Ενίοτε έγιναν πρωθυπουργοί (σ.σ. βλέπε Μπερλουσκόνι), έγιναν πρόεδροι (σ.σ. Ντόναλντ Τραμπ). Αν επιθυμούν λοιπόν, να εμφανιστούν. Να κριθούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν».

Οι πηγές μας εκεί στα έγκατα του Μαξίμου που δεν πιάνουν συχνά φως, έχουν όμως καλή... ακουστική, λένε πως η αναφορά δεν ήταν απλώς για να προσθέσει μια εντυπωσιακή κορώνα στην ομιλία του, εισπράττοντας το προβλεπόμενο χειροκρότημα κι ότι έχουν φτάσει ως εκεί από καιρό «φωνές και ψίθυροι» περί ισχυρών πολιτικών φιλοδοξιών του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Οπόταν, ευκαιρίας δοθείσης, ο Κυριάκος πέταξε το… challenge.

 

ΠΑΣΟΚ: Το βράδυ της Δευτέρας, πηγή της Χαριλάου Τρικούπη έλεγε ότι δεν θα χρειαστούν τις βουλευτικές υπογραφές του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας, διότι ΠΑΣΟΚ-Νέα Αριστερά-Πλεύση και δύο ανεξάρτητοι βουλευτές συγκεντρώνουν τον απαιτούμενο από το Σύνταγμα αριθμό των 50 βουλευτών.

Οι δύο ανεξάρτητοι, όμως, δεν βρέθηκαν… Οπότε, την Τρίτη, η συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αποδείχθηκε αναγκαία, αλλά έγιναν δεκτές και οι παρατηρήσεις που έκανε, ώστε να διαμορφωθεί το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας.

Την Τετάρτη, το «πράσινο» αφήγημα προσαρμόστηκε στα… νέα δεδομένα: «Η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για την κοινή πρόταση δυσπιστίας επιτεύχθηκε χάρη στον Σωκράτη Φάμελλο και την Όλγα Γεροβασίλη, διότι έκαναν σωστές παρατηρήσεις στο κείμενο».

Στην ερώτηση εάν κάποιοι άλλοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, πιο… προεδρικοί, είχαν κάνει λάθος παρατηρήσεις, απάντηση δεν δόθηκε. Οπότε το συμπέρασμα για τις προτιμήσεις που έχει η Χαριλάου Τρικούπη στο συριζαϊκό στελεχιακό δυναμικό είναι προφανές

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ούτε αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί, τελικά, το δεύτερο (μετά τον Μάιο του 2022) τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Το ταξίδι στην Ουάσιγκτον ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τον περασμένο Ιανουάριο, όμως αναβλήθηκε λόγω ασθένειας του πρωθυπουργού από τη γρίπη H1N1.

Τώρα, μολονότι δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα, είχε προαναγγελθεί από τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη για τις 4 Απριλίου, προκειμένου να συνδυαστεί με την παρουσία στην εκδήλωση της ομογένειας για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Τελικά, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ καθώς δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες. Αιτία το ότι την επόμενη Παρασκευή 5 Απριλίου αρχίζει το Συνέδριο της ΝΔ, με την εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού.

Χάθηκε έτσι μια καλή ευκαιρία για επιπλέον πόντους στην κυβέρνηση και προσωπικά στο προφίλ του πρωθυπουργού, μόλις δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες κάλπες των ευρωεκλογών. Κάτι πάντως που δεν πτοεί τα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης, τα οποία δηλώνουν βέβαια ότι «έξω πάμε καλά»! 

 

FOLLI FOLLIE: Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ήταν αναμενόμενο να είναι… δραματικός και μεγαλόστομος στο πλαίσιο της απολογίας του στην ποινική δίκη όπου κατηγορείται για σωρεία κακουργημάτων. Κόντρα όμως στα λεγόμενά του -που, όπως σημειώνουν κύκλοι που παρακολουθούν το θέμα, δεν πείθουν ούτε… «εξωγήινους»- υπάρχει η δικογραφία, η οποία έχει στηριχθεί στη forensic έρευνα της Alvarez & Marsal, στο πόρισμα του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση του 2018 και στην έκθεση της PwC του 2020, πέραν των εκατοντάδων ρεπορτάζ με αποκαλύψεις για μικρές και μεγάλες πτυχές του σκανδάλου.

Στοιχεία που, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν δύνανται να αγνοήσουν οι δικαστές, ό,τι κι αν λέει ο κατηγορούμενος.

Το μόνο στο οποίο μπορούμε να δώσουμε κάποιο δίκιο στον κ. Κουτσολιούτσο είναι η δήλωσή του ότι «δεν χρωστά σε κανέναν». Οντως οι πιστωτές του, που θα είχαν έννομο συμφέρον σήμερα να πιέσουν και να τελειώσει επιτέλους αυτό το σίριαλ, είναι κάτι απομακρυσμένα γκρουπ ομολογιούχων του ομίλου, που απέκτησαν θέση στη δευτερογενή αγορά των junk ομολόγων του (αυτά που κατηγορείται ότι εξέδιδε με πλαστά οικονομικά στοιχεία).

Διότι οι εγχώριες τράπεζες είχαν την πρόνοια να απαιτήσουν αποπληρωμή δανείων (νωρίτερα από το ξέσπασμα του σκανδάλου), αλλά και εξασφαλίσεις για τα τελευταία υπόλοιπα, ενώ οι ξένοι οίκοι αντιπροσωπειών είχαν επίσης κάνει τα κουμάντα τους….

Ουδείς βέβαια μπορεί να υπολογίσει το κόστος του σκανδάλου για επενδυτές και ιδιωτικούς φορείς, όταν επί 17 και πλέον χρόνια η οικογένεια έβγαζε λεφτά με αγοραπωλησίες μετοχών, deals εξαγορών κ.λπ. βασισμένη σε «ωραιοποιημένα στοιχεία», κατά την... comme il faut έκφραση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

Πέραν των παραπάνω, ο ίδιος αποφάσισε να κατηγορήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη διορισμένη διοίκηση της σημερινής «μαραζωμένης» Folli Follie ότι εμποδίζουν την ολοκλήρωση εξυγίανσης της εταιρείας, καταθέτοντας μάλιστα σχετική μήνυση και κάνοντας αναφορά στα ακίνητα της εταιρείας, που προορίζονται για την κάλυψη των ομολογιούχων πιστωτών που έχουν συμφωνήσει στην εξυγίανση.

Ως γνωστόν, η προσωρινή διορισμένη διοίκηση της εταιρείας παλεύει να αποδεσμεύσει ακίνητα και κάτι ολίγα μετρητά (δεσμευμένα από την Αρχή Ξεπλύματος εξαιτίας της παλιάς διοίκησης και της οικογένειας), μπας και καταφέρει να πληρώσει τις πιεστικές υποχρεώσεις της.

Ενώ υπήρξε βούλευμα που άνοιγε τη διαδικασία, μπήκε «πάγος» από τον Άρειο Πάγο, δημιουργώντας έκπληξη στους νομικούς παραστάτες της εταιρείας, που δεν είναι τίποτα τυχαίοι (σ.σ. το γραφείο Ποταμίτης-Βεκρής). Η υπόθεση συζητήθηκε στο ανώτατο δικαστήριο και αναμένεται η έκδοση της απόφασης.

Υ.Γ. Πηγές κοντά στην ακροαματική διαδικασία μετέφεραν στη στήλη μια αναφορά εκ μέρους της νομικής εκπροσώπησης Κουτσολιούτσου, πως υπάρχει «σχέδιο» αξιοποίησης των ακινήτων (των δεσμευμένων, που τυπικά ανήκουν στους ομολογιούχους…) από την οικογένεια!

 

 

ΕΓΝΑΤΙΑ: Υπογράφεται σήμερα το απόγευμα η σύμβαση Παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, από το ΤΑΙΠΕΔ και την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis, η οποία γίνεται και με τη «βούλα» οριστικός ανάδοχος για την αναβάθμιση και λειτουργία του αυτοκινητόδρομου για 35ετή περίοδο.

Για το οικονομικό κλείσιμο, ωστόσο, μένουν ακόμη βήματα -πέρα από την περιβόητη ΚΥΑ και την ακόλουθη υπουργική απόφαση για την αύξηση των διοδίων- όπως οι αδειοδοτήσεις των υποδομών του δρόμου, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Β. Ελλάδας, η επιτοκιακή «ζυγοστάθμιση» της σύμβασης (βαρύνει τον παραχωρούντα) και εντέλει η κύρωσή της στη Βουλή.

 

ΟΠAΠ: Από τις αρχές Μαρτίου και τα 17,31 ευρώ η μετοχή είχε ακολουθήσει μια πλαγιοκαθοδική πορεία, υποχωρώντας προχθές μέχρι τα 16,26 ευρώ, με συνολική διόρθωση 6%. Χθες κάλυψε ένα μέρος από το χαμένο έδαφος, με κλείσιμο στα 16,68 ευρώ ή 2,58% υψηλότερα.

Υπενθυμίζεται η προχθεσινή έκθεση της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή, που βλέπει τον τίτλο στα 20 ευρώ, εκτιμώντας ότι τα φετινά κέρδη θα φτάσουν τα 448 εκατ. ευρώ.

 

OPTIMA BANK: Ισχυρή κίνηση χθες για τη μετοχή της τράπεζας. Εκλεισε στα 8,24 ευρώ με άνοδο 4,3% και σχετικά ενισχυμένες συναλλαγές έναντι προηγούμενων συνεδριάσεων, 119 χιλιάδες τεμάχια.

Με την κίνηση αυτή και την υπέρβαση των 8 ευρώ, ανεβάζει τα κέρδη από την εισαγωγή της στο 14%.

Μένει να φανεί αν υπάρχει «δυναμική».

 

INTRALOT: Μέρα που δεν έχει συνεδρίαση, τη σημερινή, επέλεξε η εταιρεία για να ανακοινώσει τα μεγέθη 2023, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει η τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Η μετοχή μετά το υψηλό του 1,25 ευρώ την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου υποχώρησε μέχρι το 1,148 ευρώ ή 7%.

Χθες έβγαλε αντίδραση με κέρδη 3,55% και κλείσιμο στο 1,168 ευρώ.

 

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Τίναγμα και νέο υψηλό χθες για τη μετοχή. Τα κέρδη έφτασαν το 9%, καθώς το κλείσιμο βρήκε τον τίτλο στο 1,63 ευρώ, μια ανάσα από το υψηλό ημέρας.

Από τις 13 Μαρτίου που ασχολήθηκε με τον τίτλο η στήλη, τα κέρδη φτάνουν το 43%.

 

ΔΕH: Σημαντική άνοδο των κερδών και, αντίστοιχα, εκθετική άνοδο των μερισμάτων της επιχείρησης τα επόμενα χρόνια αναμένει η Euroxx.

Η χρηματιστηριακή στην έκθεσή της, στην οποία ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 19,7 ευρώ (!), προβλέπει ότι τα φετινά καθαρά κέρδη της ΔΕΗ θα ανέλθουν σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα, στα 463 εκατ. ευρώ, για να αυξηθούν περαιτέρω στα 577 εκατ. ευρώ το 2025 και στα 736 εκατ. ευρώ το 2026.

Αντίστοιχα, η Euroxx προβλέπει ότι η επιχείρηση θα δώσει μέρισμα 0,48 ευρώ για τη φετινή χρήση (από 0,26 ευρώ για τη χρήση 2023), με τις διανομές να αυξάνονται στο 0,68 ευρώ για το 2026 και στο 1,06 ευρώ για τη χρήση 2026.

Καθόλου άσχημα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v