Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 27 2024

ΜΥΤΙΛ: Γεύμα με τον Watsa και «δυνατές» κινήσεις - Γαλάζιος εμφύλιος στα... Τρίκαλα - Tips για Σαράντη, ΠΑΠ, ΙΝΤΕΤ

ΜΥΤΙΛ: Γεύμα με τον Watsa και «δυνατές» κινήσεις - Γαλάζιος εμφύλιος στα... Τρίκαλα - Tips για Σαράντη, ΠΑΠ, ΙΝΤΕΤ

ΜΥΤΙΛ: Δυνατές κινήσεις αναμένεται να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα η Μυτιληναίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά. Μιλάμε για εταιρικά deals μεγάλου μεγέθους, αλλά και συνεργασίες που θα κάνουν αίσθηση. Οι τομείς διαφέρουν μεταξύ τους.

Χθες ο πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου Ευάγγελος Mυτιληναίος, που βρίσκεται στο Τορόντο, καθώς υλοποιεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε ΑΠΕ που έχει γίνει ποτέ στον Καναδά, παρακάθησε σε «κλειστό» γεύμα που παρέθεσε ο Prem Watsa, προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνδαιτημόνες ήταν περίπου 20 επικεφαλής μεγάλων εταιρειών, τραπεζών και επενδυτικών οίκων όπως οι Guardian Capital Group, Fairfax Holdings, CIBC, Triple Group of Companies, IMCO, LCBO, Portage Venture Capital, CPPIB, Eldorado Gold, Scotiabank και Norton Rose.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο Διευθυντής του οικονομικού του γραφείου Αλέξης Πατέλης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Όπως μάθαμε, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα επενδύσεων, ενεργειακής μετάβασης και προοπτικών «υπερατλαντικής» συνεργασίας.

 

ΤΡΙΚΑΛΑ: Γαλάζιο «εμφύλιο» έχει προκαλέσει στα Τρίκαλα η τραγωδία των Τεμπών, με το πρόβλημα να επεκτείνεται και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Η εικόνα από τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου μιλάει από μόνη της: από τη μία, η αντιπρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Κατερίνα Παπακώστα δεν συμμετείχε στις εκδηλώσεις στην πόλη, καθώς είχε δεχθεί σχετικά προειδοποιητικά μηνύματα από συγγενείς θυμάτων και… ξενιτεύτηκε στα Γιάννενα.

Από την άλλη, οι υπουργοί Δημήτρης Παπαστεργίου (φωτ.) και Κώστας Σκρέκας, αμφότεροι παρόντες, δίπλα ή ακόμα και… αγκαλιά με τους συγγενείς των νεκρών. Αρκετοί βουλευτές και στελέχη της ΝΔ εμφανίζονται ενοχλημένοι από τα γεγονότα.

Για παράδειγμα, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο Θάνος Πλεύρης μαθαίνουμε ότι δεν εκφράζονται και με τα καλύτερα λόγια για τους δύο υπουργούς και παίρνουν το μέρος της… διωκόμενης συναδέλφου τους.

Υ.Γ. Και ο άλλος βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, o Θανάσης Λιούτας, δεν γλίτωσε των αποδοκιμασιών, καθώς κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων στην Καλαμπάκα τα… άκουσε από συγγενείς θύματος.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Οι προτάσεις δυσπιστίας κατατίθενται όταν η Ολομέλεια της Βουλής βρίσκεται σε λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη, χθες, δεν μπορούσε να υποβληθεί πριν τις 3 μ.μ., οπότε είχε προγραμματιστεί το «άνοιγμα» της Ολομέλειας.

Κι ενώ όλα ήταν έτοιμα, η ώρα περνούσε και πρόταση δεν βλέπαμε. Τι είχε συμβεί; Όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι του ΠΑΣΟΚ, «τη μελετούσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου», επομένως δεν μπορούσε να προχωρήσει τίποτα πριν (και) το δικό της «οκέι».

Το… αστείο είναι ότι η όλη προετοιμασία είχε ξεκινήσει λίγο μετά τις 10:30 το πρωί χθες, όταν η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έστειλε το κείμενο που είχε συντάξει για την πρόταση δυσπιστίας σε ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ (με τις προσθήκες που εντάχθηκαν στο τελικό κείμενο) εστάλη στους συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη στη μία το μεσημέρι, ενώ την ίδια ώρα πάνω-κάτω είχε απαντήσει και η Ν. Αριστερά. Για τις επόμενες… τρεις ώρες όλοι περίμεναν το «πράσινο φως» της κας Κωνσταντοπούλου.

Σημαντικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μάλιστα, πρότεινε να κατατεθεί η πρόταση και χωρίς τις υπογραφές των έξι βουλευτών της Πλεύσης. Όχι μόνο λόγω δυσφορίας, αλλά και επειδή η συνεδρίαση της Ολομέλειας οδηγούνταν στην ολοκλήρωσή της και, άρα, δεν θα μπορούσε μετά να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας, όπως σας εξηγήσαμε στην αρχή. Και θα έπαιρνε αναβολή για σήμερα.

Τελικά η κατάθεση έγινε ένα τέταρτο πριν τις 5 μ.μ. Στο… παρά πέντε.

 

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Τρεις ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε χθες η μετοχή κλείνοντας σε νέο υψηλό, στα 11,4 ευρώ, με κέρδη 3,64%, έχοντας ενδοσυνεδριακά δοκιμάσει και λίγο υψηλότερα επίπεδα.

Από τις 11 Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η πρόσφατη κίνηση του τίτλου, τα κέρδη ξεπερνούν το 20%. Μεσολάβησε η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων και το guidance της διοίκησης για τα επόμενα χρόνια.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εως και 5% υψηλότερα κινήθηκε χθες η μετοχή, αν και το κλείσιμο τελικά την οδήγησε στα 2,55 ευρώ ή 2,62% υψηλότερα.

Παρά την κίνηση, η μετοχή μετρά απώλειες 5% από τις αρχές του μήνα, με την αγορά να περιμένει ακόμα να μάθει τις προθέσεις της διοίκησης για την αξιοποίηση του τεράστιου ταμείου που διαθέτει μετά τις τελευταίες πωλήσεις.

 

ΙΝΤΕΡΤΕΚ: Σε επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές Ιανουαρίου επέστρεψε η μετοχή με το χθεσινό κλείσιμο στο 1,4 ευρώ ή 6% υψηλότερα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η κίνηση έγινε με συναλλαγές υψηλές για τα δεδομένα του τίτλου. Συνολικά 33,3 χιλιάδες «χαρτιά» άλλαξαν χέρια. Κάτι σπάνιο για τον τίτλο, καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις άλλαζαν χέρια ακόμα και κάτω από 2 χιλιάδες τεμάχια.

 

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 2,35 ευρώ (χρηματιστηριακή αξία 63,68 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη του 2023 (4,08 εκατ. έναντι 2,995 εκατ. το 2022), το P/E διαμορφώνεται στο 15,6. Δείκτης τουλάχιστον «λογικός» για μια εξωστρεφή, αναπτυσσόμενη βιομηχανία που διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, έχει υλοποιήσει μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και προσδοκά φέτος νέα βελτίωση στις οικονομικές της επιδόσεις.

Στην πράξη, ωστόσο, το P/E του τίτλου είναι χαμηλότερο από το προαναφερθέν για δύο λόγους: Πρώτον, λόγω μη επαναλαμβανόμενων κονδυλίων, αφού το «προσαρμοσμένο EBITDA» του 2023 ήταν κατά 256 χιλ. ευρώ υψηλότερο από το λογιστικό (9,472 έναντι 9,216 εκατ. ευρώ). Και δεύτερον, γιατί η εισηγμένη εταιρεία κατέχει 198.352 ίδιες μετοχές της (το 0,732% του συνόλου).

Σε ό,τι αφορά τη μερισματική απόδοση του τίτλου, διαμορφώνεται στο 1,7% με βάση την ανακοίνωση της διοίκησης της Παπουτσάνης ότι προτίθεται στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων να προτείνει τη διανομή 0,04 ευρώ ανά μετοχή.

Ωστόσο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Παπουτσάνης μάς έχει συνηθίσει κατά τα τελευταία χρόνια να προχωρεί και σε δεύτερες χρηματικές διανομές μέσα στην ίδια οικονομική χρήση, οπότε καλό είναι να συνεκτιμηθεί κι ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

ΕΧΑE: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα 2023 της εισηγμένης, με τους αναλυτές ιδιαίτερα αισιόδοξους, δεδομένης και της εκτίναξης των συναλλαγών.

Η Eurobank Equities περιμένει EBITDA 4 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο, έναντι μόλις 1,3 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Οσο για τα κέρδη, αναμένεται υπερδιπλασιασμός στα 3 εκατ. ευρώ.

Χθες, πάντως, η μετοχή δέχτηκε πιέσεις κλείνοντας στο 1,978 ευρώ ή 3% χαμηλότερα.

 

ΛΑΡΚΟ: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εταιρεία. Χθες, όπως μαθαίνει η στήλη, ξεκίνησε από το ΣτΕ η εξέταση της αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει η ιρλανδική CMI εναντίον της απόφασης να ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ AD Holdings.

Από την έκβαση θα κριθεί η τύχη της εταιρείας. Τα προβλήματα, όμως, όπως διαπιστώνουν γνώστες των εξελίξεων, δεν τελειώνουν εδώ. Εκτείνονται από το μεγάλο κόστος εξόρυξης μέχρι το διεθνές αρνητικό περιβάλλον.

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι να πάρουν μπρος ξανά τα φουγάρα, θα πρέπει να μην υπάρξει κίνδυνος για την ασφάλεια του εργοστασίου. Την Κυριακή λήγουν οι συμβάσεις του προσωπικού ασφαλείας και ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποια μεταβατική λύση... 

 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ: «Πόδι» στις αγορές της Ελβετίας και της Αυστρίας έβαλε ο Νίκος Καραμούζης της SMERemediumCap, μέσω της FRUVENCO που ίδρυσε το καλοκαίρι του 2021 και που δραστηριοποιείται στο εμπόριο, στη συσκευασία τροφίμων και φρούτων και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εταιρείες ιδίου αντικειμένου. Αν διερωτάστε πώς πάει η «σοδειά», στη χρήση που ολοκληρώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι οι πωλήσεις σε επίπεδο ομίλου ξεπέρασαν τα 11,55 εκατ. ευρώ (δηλαδή αύξηση 57,8%) και κατευθύνθηκαν στο σύνολό τους στις διεθνείς αγορές.

Πάντως, παρά την ισχυρή αύξηση των πωλήσεων, η FRUVENCO εμφάνισε για ακόμη μια χρονιά ζημιές 1,311 εκατ. ευρώ, αν και περιορισμένες έναντι του 2022, που ήταν 2,262 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα Ίδια Κεφάλαια του ομίλου, που έχουν καταστεί αρνητικά, η διοίκησή του προτίθεται να προχωρήσει σε περιορισμό του λειτουργικού κόστους, σε ανεύρεση νέων αγορών για την προώθηση των προϊόντων και σε προσέγγιση παλαιότερων συνεργατών που δραστηριοποιούνται ήδη στις μεγαλύτερες αγορές του κλάδου.

Παράλληλα, σχεδιάζει να προχωρήσει και σε ενίσχυση της ρευστότητας της θυγατρικής ΚΡΟΠ ΑΕ, με αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1 εκατ. ευρώ και επιπλέον 0,7 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

 

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Στην τελική ευθεία για την υπογραφή της σύμβασης βρίσκεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Παραχώρηση της Εγνατίας Οδού μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Egis, αφού σήμερα εκτιμάται ότι θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση του ΥΠΟΙΚ και του ΥΠΟΜΕ, που θα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα να εκδώσει την τελική υπουργική απόφαση αύξησης των διοδίων.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελούσε ένα από τα ουσιώδη προαπαιτούμενα (καθώς υπάρχει δέσμευση εκ της σχετικής σύμβασης που έχει καταρτισθεί).

Εφόσον όλα τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, τότε την Πέμπτη θα πέσουν οι σχετικές υπογραφές, αλλά το τελικό οικονομικό κλείσιμο και η παράδοση του αυτοκινητοδρόμου στο νέο ανάδοχο έχει ακόμη δρόμο.

Τα επόμενα στάδια αφορούν και εκκρεμότητες ουσίας, όπως η αδειοδότηση σηράγγων και γεφυρών, αλλά και διαδικαστικές όπως το φιξάρισμα της χρηματοδότησης της σύμβασης (κατά πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν ήδη συμφωνήσει για κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ) αλλά και η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v