Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 5 2024

Γυναικοκτονία: Η προφητική δήλωση του Κυριάκου - Tips για ΕΥΡΩΒ, Dimand, Reds - Σπαρτιάτες: Τα σενάρια και το χρήμα!

Γυναικοκτονία: Η προφητική δήλωση του Κυριάκου - Tips για ΕΥΡΩΒ, Dimand, Reds - Σπαρτιάτες: Τα σενάρια και το χρήμα!

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μια δήλωση του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ στις 10 Ιανουαρίου, προς τον Γιώργο Κουβαρά, ακούγεται σήμερα, μετά το περιστατικό της γυναικοκτονίας ακριβώς έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, σχεδόν προφητική:

«Αυτό το οποίο έχει αξία είναι το γεγονός ότι αρκετές εκατοντάδες γυναίκες σήμερα έχουν το "panic button". Το "panic button" έχει ενεργοποιηθεί πολλές φορές και έχει σώσει ανθρώπινες ζωές. Αυτές είναι οι πολιτικές, μαζί με τη γραμμή υποστήριξης, το 1555, μαζί με τα κέντρα οικογενειακής βίας, τα γραφεία οικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα, μαζί με την εκπαίδευση της Αστυνομίας, ότι όταν κάποια γυναίκα πηγαίνει και καταγγέλλει ένα περιστατικό πρέπει να το παίρνουν σοβαρά, δεν είναι "έλα μωρέ τι έγινε". Και έχουμε δει σημαντικές διαφορές. Αλλά πρέπει να τρέξουμε ακόμα περισσότερο».

Τελικά είτε «δεν τρέξαμε» όσο έπρεπε είτε απλώς επικράτησε το «έλα μωρέ τι έγινε» -κι έγιναν όσα έγιναν...

 

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ Ι: Σας είχαμε μεταφέρει εγκαίρως, στις αρχές του έτους, τον μεγάλο πονοκέφαλο που προκαλεί το ενδεχόμενο να κηρυχτούν έκπτωτοι από τη Βουλή οι Σπαρτιάτες και να πρέπει να βρεθεί τρόπος κάλυψης των δώδεκα εδρών που κέρδισαν στις περσινές εθνικές εκλογές.

Την απόφαση, βεβαίως, θα κληθεί να πάρει το Εκλογοδικείο, ωστόσο οι απόψεις Συνταγματολόγων για το δέον γενέσθαι διίστανται: Η μία άποψη λέει ότι πρέπει να προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές στις περιφέρειες που είχαν εκλεγεί βουλευτές των Σπαρτιατών με τη συμμετοχή όλων των υπόλοιπων κομμάτων. Κι αυτό διότι θα κηρυχτεί έκπτωτο συνολικά το κόμμα και όχι μόνο οι βουλευτές του που εξελέγησαν πέρυσι, άρα δεν τίθεται θέμα επιλαχόντων.

Η άλλη άποψη είναι να κατανεμηθούν οι δώδεκα έδρες αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα, που σημαίνει (κατά τους υπολογισμούς) ότι θα πάρει έξι η ΝΔ, τρεις ο ΣΥΡΙΖΑ, μία το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μία το ΚΚΕ και μία η Πλεύση Ελευθερίας (σ.σ. η εξίσωση λύνεται βάσει των υπολοίπων τους σ' αυτές τις περιφέρειες).

Με τον τρόπο αυτό προφανώς λαμβάνεται ως δεδομένο ότι εάν δεν υπήρχαν οι Σπαρτιάτες, οι ψηφοφόροι τους θα επέλεγαν (αναλογικά) τα τέσσερα κόμματα που θα κερδίσουν τώρα τις έδρες τους -σκεπτικό που δεν επικρίνεται από Συνταγματολόγους.

Υπάρχει κι άλλο ένα σενάριο: η κάθε έδρα να πηγαίνει στον πρώτο σε σταυρούς επιλαχόντα βουλευτή οποιουδήποτε άλλου κόμματος που διαθέτει το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στην περιφέρεια.

Οι επίμαχες περιφέρειες είναι: Α’ Αθηνών, Β’ Πειραιά, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέα Αθηνών, Ανατολική Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Ηράκλειο, Α’ Θεσσαλονίκης, Β’ Θεσσαλονίκης, Λάρισα.

Μύλος; Κάπως έτσι. Η λογική λέει πως η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε το εν λόγω κομματικό μόρφωμα να αποκλειστεί από την ευρω-αναμέτρηση. Διότι αν ληφθεί μετά και οι Σπαρτιάτες συμμετέχουν και εκλέξουν ευρωβουλευτή, καταλαβαίνει ο καθένας τι θα γίνει…

 

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΙΙ: Στην περίπτωση της αναλογικής κατανομής, η προσοχή πέφτει στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπάρχει ένα (αδύναμο) ενδεχόμενο να παραλάβουν έδρα ή έδρες επιλαχόντες που έχουν ήδη αποχωρήσει από το κόμμα και βρίσκονται στη Νέα Αριστερά, η οποία θα δει έτσι… να αυξάνεται η δύναμή της στη Βουλή.

Έμπειροι εκλογολόγοι που έχουν πιάσει προ πολλού τα κομπιουτεράκια, λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει σίγουρα έδρα στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και στην Ανατολική Αττική, που σημαίνει ότι θα ορκιστούν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Χρήστος Σπίρτζης, που παραμένουν στελέχη του κόμματος.
Η τρίτη έδρα «παίζει» ανάμεσα στο Ηράκλειο και στις Σέρρες, όπου, πάλι, οι επιλαχόντες δεν ακολούθησαν τους «πρώην».

Το σενάριο ενίσχυσης της Ν. Αριστεράς αφορά το ενδεχόμενο η μία από τις τρεις έδρες να πάει στην Α' Αθηνών, οπότε θα ορκιστεί βουλευτής ο Νίκος Βούτσης, εκ των ιδρυτικών στελεχών του νεοσύστατου κόμματος.

 

ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Για την Ιστορία, επαναληπτικές εκλογές είχαν γίνει στη Β' Αθηνών το 1992, όταν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στέρησε τα πολιτικά δικαιώματα (και έδρα) από τον εκλιπόντα Δημήτρη Τσοβόλα. Οι υπόλοιποι επιλαχόντες στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκαν του δικαιώματος να ορκιστούν κι έτσι στήθηκαν επαναληπτικές κάλπες...

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: Όσο για τον άλλον πονοκέφαλο που αφορά την κρατική χρηματοδότηση των Σπαρτιατών, αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές διαρρέουν ότι δεν μπορεί να ανασταλεί, διότι: πρώτον, δεν έχει σταλεί κάποιος φάκελος από τη Δικαιοσύνη συνολικά για το κόμμα και, δεύτερον, η διάταξη περί αναστολής παραπέμπει σε νόμο που αφορά εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση. Δηλαδή, όχι στο αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων.

Κι άλλος μύλος…

 

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Βραχύς, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να είναι ο υπόλοιπος κοινοβουλευτικός βίος των Σπαρτιατών, που χθες έχασαν άλλους δύο βουλευτές καθώς οι Γιώργος Μανούσος και Γιάννης Δημητροκάλλης δήλωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους, με αιχμές κατά του αρχηγού τους.

Πλέον, η Κ.Ο. των Σπαρτιατών μένει με 8 βουλευτές και δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να μειωθεί περαιτέρω. Για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση στη Βουλή, υπό τον Βασίλη Στίγκα (φωτ.), με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Πάντως, με αφορμή φήμες ότι κάποιος ή κάποιοι από τους εν λόγω βουλευτές «γλυκοκοιτάζουν» προς τη ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έσπευσε να το διαψεύσει και να σβήσει τυχόν «φωτιές» εν τη γενέσει τους.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενταχθούν στη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε χθες (στην ΕΡΤ).

 

DIMAND: Αθόρυβα η εισηγμένη πούλησε, εντός του περασμένου Ιανουαρίου, το 60% που κατείχε στην Επενδυτική Χανίων έναντι τιμήματος 4 εκατ. ευρώ. Το ίδιο λογικά έπραξε και η Prodea, που κατείχε το υπόλοιπο 40%.

Η Επενδυτική Χανίων έχει στην κατοχή της οικόπεδα στην πόλη των Χανίων έκτασης 11.4 στρεμμάτων. Dimand και Prodea αγόρασαν την εταιρεία από την Alpha, για να αναπτύξουν συγκρότημα με ξενοδοχείο, κατοικίες ή/και χρήσεις εμπορίου.

Τελικά τον Δεκέμβριο του 2022 εγκατέλειψαν το σχέδιο και ένα χρόνο αργότερα πούλησαν την εταιρεία.

 

EUROBANK-DIREKTNA: Τον περασμένο Νοέμβριο η Eurobank ολοκλήρωσε την πώληση του 70% της σερβικής τράπεζας Direktna στην AIK Bank, έναντι τιμήματος 198 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο από αυτό που είχε συμφωνηθεί με το SPA.

Ταυτόχρονα, αναγνώρισε 141 εκατ. ευρώ καθαρές ζημιές από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες, που αναλογούν στους μετόχους, συμπεριλαμβανομένων και σωρευτικών ζημιών 124 εκατ. ευρώ από συναλλαγματικές διαφορές, οι οποίες αναταξινομήθηκαν στην κατάσταση αποτελεσμάτων, ενώ αρχικά είχαν επιβαρύνει απευθείας την καθαρή θέση.

 

REDS: Παρότι η εισηγμένη τηρεί σιγή ιχθύος σε ό,τι αφορά τα εν ενεργεία projects ανάπτυξης ακινήτων, η στήλη μαθαίνει ότι έχει «ζεσταθεί» η διαδικασία προϋπολογισμού έργων για το project Cambas στην Κάντζα.

Μετά και την πώληση της Άκτωρ, ο όμιλος και εν προκειμένω η Reds -η οποία κατά τα φαινόμενα αποτελεί το μόνο asset που ενδιαφέρει τον βασικό μέτοχο της Ελλάκτωρ, Reggeborgh Invest, προχωρά σε κλειστή διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή κατοικιών στο ακίνητο, αναζητώντας προσφορές από εργοληπτικές εταιρείες για την υλοποίηση του μικτού έργου ανάπλασης. Οι δεσμευτικές προσφορές δε αναμένεται να κατατεθούν εντός Απριλίου.

Η εταιρεία ήδη από το 2023 ήταν στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, οπότε φαίνεται πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για την αρχή εκτέλεσης του σύνθετου έργου, το business plan του οποίου ωστόσο δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

 

REDS II: Σημειώστε ότι χθες είχαμε αφύπνιση της μετοχής. Έκλεισε με ισχυρά κέρδη (7,56%) στα 2,56 ευρώ, έχοντας ενδοσυνεδριακά δοκιμάσει και ελαφρά υψηλότερα επίπεδα.

Αξιοσημείωτο ότι οι συναλλαγές ξεπέρασαν τις 24 χιλιάδες τεμάχια, αριθμός που δεν είχε καταγραφεί εδώ και ένα χρόνο, τουλάχιστον…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v