Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 3 2024

Ερχονται βαριές καμπάνες σε βαριά ονόματα - ΝΔ: Οι δύο πρώην και η αποχή - Τα περιθώρια Optima & το δάνειο Dimand

Ερχονται βαριές καμπάνες σε βαριά ονόματα - ΝΔ: Οι δύο πρώην και η αποχή - Τα περιθώρια Optima & το δάνειο Dimand

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Δύο «πονοκεφάλους» λιγότερους -και μάλιστα εσωκομματικούς- θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 15ο συνέδριο της ΝΔ που ξεκινά μεθαύριο Παρασκευή.

Οπως μαθαίνουμε, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Γιάννη Πλακιωτάκη πως θα δώσουν μεν το παρών στην έναρξη των εργασιών, ωστόσο κανείς από τους δύο δεν προτίθεται να μιλήσει ενώπιον των συνέδρων.

Εάν μιλούσαν, με γνώμονα τις τελευταίες τους ηχηρές δημόσιες παρεμβάσεις, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα άφηναν άνευ κριτικής συγκεκριμένους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, όπως τα εθνικά θέματα.

Κι αν ο κ. Καραμανλής δεν συνηθίζει να πραγματοποιεί ομιλίες στα συνέδρια της γαλάζιας παράταξης, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος έχει τοποθετηθεί σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις του ανώτατου κομματικού οργάνου.

Αυτή τη φορά επιλέγει την… αποχή, μολονότι -σύμφωνα με συνομιλητή του- «οι θέσεις του είναι γνωστές και δεν έχουν αλλάξει στο ελάχιστο».

 

ΚΑΜΠΑΝΕΣ: Πρόστιμα άνω των 2,6 εκατ. ευρώ, όπως μαθαίνει η στήλη, ετοιμάζεται να ανακοινώσει, ακόμη και εντός της ημέρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Οι καμπάνες θα πέσουν για παραβίαση του περιθωρίου κέρδους αλλά και για παραπλανητικές εκπτώσεις. Θα αφορούν δε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της αγοράς.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, μεταξύ αυτών βρίσκεται γνωστό πολυκατάστημα, εταιρεία με σημαντική παρουσία στον χώρο των κλιματιστικών, εταιρεία τροφίμων με 60 χρόνια παρουσίας στον χώρο και αλυσίδα διεθνών συμφερόντων του Βορρά που διαθέτει είδη για το σπίτι και όχι μόνο.

  

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μια ολιγόλεπτη παρέμβαση ζήτησε (εκ νέου χθες) η Ζωή Κωνσταντοπούλου και στα δέκα λεπτά το προεδρείο προσπάθησε να της πει ότι έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο.

Τι απάντησε η ίδια; Ότι παρεμβαίνει και ως αρχηγός κόμματος και ως πρώην πρόεδρος της Βουλής, οπότε έχει αυξημένο χρόνο. «Λάθος», της απάντησε το προεδρείο, «η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής έχει αποφανθεί ότι με τη μία από τις δύο ιδιότητες θα παρεμβαίνετε».

«Δείξτε μου τη γνωμάτευση», ανταπάντησε η ίδια, αλλά τουλάχιστον έσπευσε να ολοκληρώσει.

Η αλήθεια είναι ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας φέρνει τους πάντες στα όριά τους με τις συνεχείς παρεμβάσεις της, ενώ όταν δεν παίρνει επισήμως τον λόγο μιλάει από το έδρανό της εκτός μικροφώνου μεν, με στεντόρεια φωνή δε.

Ως γνωστόν, ουκ εν τv πολλώ το ευ. Ακόμα κι όταν εξαιτίας αυτού του… πολλώ, οι κάμερες διασφαλίζουν πλούσιο υλικό για προβολή των παρεπομένων.

 

ΚΡΟΙΣΟΙ: Πολλά έχουν γραφεί για τη διεύρυνση της ανισότητας σε παγκόσμια κλίμακα. Υπάρχει, όμως, μια παράμετρος που έχει το δικό της ενδιαφέρον: το πώς αυξάνει η ψαλίδα ακόμα και μεταξύ των πλουσίων.

Σύμφωνα με το Forbes, ως ενιαία ομάδα οι δισεκατομμυριούχοι αυτού του κόσμου έγιναν 120% πιο πλούσιοι την τελευταία δεκαετία. Υπάρχουν, όμως, μεταξύ τους 14 (με περιουσία που υπερβαίνει τα 100 δισ. δολάρια), οι οποίοι κατάφεραν να εκτινάξουν την αξία τους κατά 255% στην ίδια χρονική περίοδο.

Σ' αυτή την περίοδο ξεπέρασαν όχι μόνο τον πληθωρισμό (32%), αλλά και την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά (ο S&P 500 κέρδισε 182%). Ποια είναι σήμερα η περιουσία τους; 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αν σας αρέσουν οι στατιστικές, σημειώστε ότι το 0,5% των 2.781 δισεκατομμυριούχων ελέγχει το 14% της συνολικής περιουσίας τους.

 

OPTIMA BANK: Περιθώρια ανόδου άνω του 20% βλέπει για τη μετοχή η Εθνική Χρηματιστηριακή, σε έκθεσή της στην οποία δίνει τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 10,4 ευρώ.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, η Optima δεν βαρύνεται με «κόκκινα» δάνεια, με τον δείκτη NPE να διαμορφώνεται μόλις στο 0,45%. Αυτό προσφέρει αβαντάζ στην τράπεζα σε όρους κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια, τόσο μέσω υψηλότερου επιτοκιακού περιθωρίου όσο και λόγω της μειωμένης ανάγκης για σχηματισμό προβλέψεων. Η χρηματιστηριακή, μάλιστα, εκτιμά ότι θα «κοκκινίσουν» δάνεια 2 έως 6 εκατ. ευρώ της τράπεζας έως το 2026, ανεβάζοντας τον σχετικό δείκτη στο 0,56%.

Την ίδια στιγμή, μεγαλύτερη πρόκληση για την τράπεζα, κατά την NBG, είναι το μικρό της μέγεθος και η ικανότητά της να εξυπηρετεί αυξανόμενο αριθμό πελατών, δεδομένου του περιορισμένου δικτύου. Αυτό ενδέχεται να περιορίσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες, εκτός εάν αυξήσει τα υποκαταστήματα αλλά και τους εργαζόμενους σ' αυτά.

Σημειώνεται ότι η μετοχή «παίζει» με discount 36% σε όρους Ρ/Ε και 9% σε όρους τιμής προς λογιστική αξία σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, επίπεδα που η NBG χαρακτηρίζει αδικαιολόγητα.

Υ.Γ. Χθες η μετοχή έχασε στο νήμα το νέο ρεκόρ, κλείνοντας στα 8,2 ευρώ ή 0,49% χαμηλότερα.

 

ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ: «Πράσινο φως» άναψε το Δ.Σ. της εταιρείας για την υπογραφή δεύτερου ιδιωτικού συμφωνητικού τροποποίησης του προγράμματος ενός κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 99,162 εκατ. ευρώ εμπραγμάτως εξασφαλισμένου.

Το ιδιωτικό συμφωνικό της δεύτερης τροποποίησης θα υπογραφεί μεταξύ της εταιρείας, των Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, και της Frozen Holdings ως εγγυητή. Η Alpha Bank είναι εκπρόσωπος των ομολογιούχων.

Η Μπάρμπα Στάθης είναι 100% θυγατρική της Frozen Holdings.

 

Q&R: Δίπλωσε η διόρθωση για τον τίτλο. Εκλεισε στο 1,24 ευρώ (-6,49%) με συναλλαγές αξίας 342 χιλιάδων ευρώ. Από το υψηλό του 1,41 ευρώ της περασμένης Τετάρτης, οι απώλειες φτάνουν το 12%.

 

CPI: Πτώση 4,5%, στo 0,89 ευρώ, για τη μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση. Στα αξιοσημείωτα ο περιορισμός του όγκου συναλλαγών. Χθες άλλαξαν χέρια 223 χιλιάδες μετοχές, λιγότερες από τις μισές σε σχέση με όσα είδαμε στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις.

 

DIMAND-MINION: Σε μικρή παράταση του δανείου, ανεξόφλητου υπολοίπου 11 εκατ. ευρώ, που έχει λάβει για χρηματοδότηση μέρους του τιμήματος αγοράς του ΜΙΝΙΟΝ προχώρησε, τον περασμένο Δεκέμβριο, η εισηγμένη.

Ειδικότερα, στις 22 Δεκεμβρίου η θυγατρική της Alkanor, η οποία κατέχει το ΜΙΝΙΟΝ, τροποποίησε τη διάρκεια του ομολογιακού που έληγε την ίδια μέρα. Πλέον, λήγει στις 30 Απριλίου και αναμένεται να αναχρηματοδοτηθεί άμεσα με νέο ομολογιακό, στο πλαίσιο της ευρύτερης χρηματοδότησης του έργου ανακαίνισης/ανακατασκευής του ακινήτου πρώην ΜΙΝΙΟΝ.

Μαζί με το ομολογιακό προβλέπεται να αναχρηματοδοτηθεί, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις, δάνειο 5 εκατ. ευρώ, μέσω ανοιχτού αλληλόχρεου λογαριασμού. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας αναχρηματοδότησης, η Alkanor προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου 5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v