Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 4 2024

Το νέο deal ΔΕΗ και η… Σαρία - Πειραιώς: Ψυχραιμία παιδιά - Ο Βουλγαράκης, ο Μπακογιάννης και η «τσάμπα ψήφος»

Το νέο deal ΔΕΗ και η… Σαρία - Πειραιώς: Ψυχραιμία παιδιά - Ο Βουλγαράκης, ο Μπακογιάννης και η «τσάμπα ψήφος»

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να αισιοδοξούν ότι το γαλάζιο ποσοστό στις ευρωεκλογές θα είναι κοντά στα επίπεδα του 2019 (33%), ωστόσο πιο απαισιόδοξος για τη ΝΔ εμφανίζεται ο πρώην γαλάζιος υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Παραπολιτικά fm) μάλιστα εξέφρασε την αμφιβολία του για το αν η κυβερνητική παράταξη θα ξεπεράσει το 30%: «Δεν μπορώ να σας το πω, δεν το ξέρω, γιατί βλέπω πολύ θυμό στον κόσμο. Όλα αυτά τα περιστατικά τα οποία σε υψηλούς τόνους τελευταία έχουν διαδραματιστεί, είναι πράγματα τα οποία δεν ξέρω πού θα οδηγήσουν, γιατί θυμόμαστε πάντα ότι στις ευρωεκλογές ψηφίζεις ‘τζάμπα’, δηλαδή δεν πέφτει καμία κυβέρνηση».

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον δήμο Αθηναίων (ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Κώστα Μπακογιάννη), «που ενώ περιμέναμε να κάνουμε μια άνετη εκλογή, τις τελευταίες δύο εβδομάδες δημιουργήθηκε ένα κλίμα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η δημαρχία».

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεξιόστροφα δείχνει να κινείται τις τελευταίες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιθυμώντας -μεταξύ άλλων- να συσπειρώσει τη βάση του κόμματος που ανήκει στη λεγόμενη δεξιά πτέρυγα ή αλλιώς λαϊκή δεξιά.

Ετσι, μετά την αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη εντός του Μεγάρου Μαξίμου σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Σταύρου Παπασταύρου, ο πρωθυπουργός προχωρά σε μία ακόμα κίνηση προς την ίδια κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, προσανατολίζεται να συμπεριλάβει τελικά στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο τον εκλεγμένο (και φυλακισμένο) δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη. Δεν είναι τυχαίο ότι την Τρίτη πέρασαν το κατώφλι του Μαξίμου ο γιος και ο αδερφός του Μπελέρη, συζητώντας για τις λεπτομέρειες της υποψηφιότητας.

Επίσημες ανακοινώσεις ακόμα δεν έχουν γίνει, όμως μέρα με τη μέρα οι πιθανότητες συμμετοχής του Μπελέρη στη λίστα της ΝΔ δείχνουν να αυξάνονται.

 

CPI: Κοιτάμε να εξαγοράσουμε, όχι να εξαγοραστούμε είπε χθες στην Ένωση Θεσμικών ο διευθύνων σύμβουλος Αριστείδης Παπαθάνος. Εν πολλοίς μάλιστα, περιέγραψε και ως στόχο μια εταιρεία που θα προσθέσει 5-6 ή και 10 εκατ. ευρώ στον ήδη υπάρχοντα τζίρο.

Ωστόσο, ως γνωστόν οι εξαγορές γίνονται με τρεις τρόπους: είτε με λεφτά, είτε με χαρτιά, είτε με συνδυασμό των προηγουμένων.

Δεδομένου του κλίματος στον χώρο της Πληροφορικής, αλλά και του γεγονότος ότι η ίδια η εισηγμένη αποτιμάται στο ΧΑ περίπου στο 50% του τζίρου της, καταγράφοντας μάλιστα και μικρές ζημιές ως τώρα, μια εξαγορά μάλλον δεν θα είναι αυτό που λέμε «φθηνή».

Το ταμείο της εταιρείας όμως στις 31/12/23 ήταν περίπου 166.000 ευρώ, τα δάνειά της ήταν στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ, ισοδύναμα δηλαδή με τα ίδια κεφάλαιά της, ενώ υπάρχει και σύμβαση leasing, ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.

Θεωρητικά, λοιπόν, θα μπορούσε είτε να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (αν έχει πρόθυμους μετόχους) για να πληρώσει την εξαγορά, είτε να δώσει «χαρτιά» στους μετόχους της εξαγοραζόμενης (μέσω ΑΜΚ με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων), είτε να αυξήσει -σημαντικά- τον δανεισμό της, ή να κάνει συνδυασμούς των παραπάνω.

Στα υπόψη για όσους ασχολούνται με τη μετοχή…

 

ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ: Ενώπιον της επταμελούς σύνθεσης του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ συζητήθηκαν χθες οι αιτήσεις ακύρωσης που είχαν κατατεθεί κατά της μετεγκατάστασης του Καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι.

Μια σημαντική επένδυση ύψους €250 εκατ., γνωστή και ως Project Voria, μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί στο κτήμα Δηλαβέρη ένα σύγχρονο συγκρότημα ψυχαγωγίας και φιλοξενίας.

Το παρών έδωσαν δυναμικά οι εργαζόμενοι, θέλοντας να υπερασπιστούν την εργασία τους. Παρουσία υπήρξε και από κατοίκους των τριγύρω περιοχών που αντιδρούν.

Αμφότεροι θα περιμένουν το αποτέλεσμα.

 

ΔEΗ Ι: Σε εξέλιξη βρίσκεται η προεργασία της Επιχείρησης και του σαουδαραβικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού STC, για τη χρηματοδότηση του έργου διασύνδεσης δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Σαουδικής Αραβίας. 

Η ΔΕΗ από κοινού με τις εταιρείες TTSA CY (θυγατρική της κυπριακής CYTA) και Center3 (SPV της σαουδαραβικής πλευράς) συνέστησαν τη μικτή εταιρεία με την επωνυμία EMC Subsea Cable Co, η οποία θα αποτελέσει τον φορέα υλοποίησης του έργου. Η ΔEΗ συμμετέχει με 25%, η Center3 με 72,159% και η κυπριακή TTSA Cy με 2,841%. 

Αντί να βάλουν equity, οι μέτοχοι θα καλύψουν ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης, που θα εκδώσει η EMC Subsea Cable Co. Οι παραπάνω ομολογίες, μαζί με τις μετοχές του joint venture, θα αποτελέσουν εξασφαλίσεις για τραπεζικό δανεισμό. 

Το term sheet με τις τράπεζες έχει υπογραφεί για δάνειο της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και έχουν ληφθεί και οι εγκρίσεις από τις επιτροπές πιστοδοτήσεων. Η Εθνική θα καλύψει το 50% του δανείου και το υπόλοιπο μοιράζονται Πειραιώς, Alpha και Bank Al Jazira. 

 

ΔEΗ II: H ΔEΗ δεσμεύεται να καλύψει, πέραν της δικής της ίδιας συμμετοχής (σ.σ. 25%) στο ομολογιακό μειωμένης εξασφάλισης, και αυτή που αντιστοιχεί στην κυπριακή TTSA Cy, ως κάτοχο του 2,841%. Επιπρόσθετα, η ΔEΗ θα καλύψει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις της TTSA (σ.σ. παροχή εξασφαλίσεων στις τράπεζες) σε ό,τι αφορά στην αρχική χρηματοδότηση του έργου. 

Για τυχόν ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης, η υποχρέωση κάλυψης της ΔEΗ πέφτει σε 25,73%, καθώς το ποσοστό της TTSA καλύπτεται αναλογικά με τη Center3. 

Ακούμε ότι οι υπογραφές για το έργο διασύνδεσης θα πέσουν στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Ριάντ. 

Πρόκειται για έργο σημαντικής στρατηγικής σημασίας για τη διασύνδεση, αρχικά Μέσης Ανατολής- Ευρώπης και εν συνεχεία Άπω Ανατολής (Σιγκαπούρη)-Σαουδικής Αραβίας-Ελλάδας. 

 

ΔEΗ III: Για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η χρηματοδότηση του έργου αποτελεί την πρώτη χορήγηση, βάσει κανόνων ισλαμικών χρηματοδοτήσεων (τηρεί τις ηθικές αρχές της Σαρία, που ενθαρρύνουν τη συνεργασία και αποθαρρύνουν τη χρήση του χρήματος ως μέσου ανταλλαγής προϊόντων). 

Στις περισσότερες περιπτώσεις των ισλαμικών χρηματοδοτήσεων, οι τράπεζες εισπράττουν ένα ισοδύναμο τόκου (π.χ. συμβόλαια επί commodities). Η Εθνική ως διοργανωτής και οι Πειραιώς και Alpha, ως συμμετέχουσες, πέτυχαν να προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης χρηματοδότησης, δείγμα εξωστρέφειας, σε μια περίοδο που αναζητούνται διέξοδοι χρηματοδότησης, λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας. 

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Έγκαιρα (στις 8 Μαρτίου), η στήλη είχε ενημερώσει ότι το placement της τράπεζας δεν είχε ίδια χαρακτηριστικά με της ΕΤΕ, γιατί στη δεύτερη περίπτωση έγινε μακριά από τα πρόσφατα υψηλά, ενώ στη δεύτερη έγινε στα υψηλά. Κι ότι οι μεγάλοι επενδυτές, βλέποντας φαινόμενα υπερκάλυψης, θα έσπευδαν να υπερδηλώσουν, λαμβάνοντας ίσως τελικά περισσότερα χαρτιά απ' όσα θα ήθελαν.

Σας ενημερώσαμε επίσης ότι η οροθέτηση της τιμής στα 4 ευρώ σήμαινε πως τούτη τη φορά το ΤΧΣ θα σκούπιζε κάθε ψίχουλο απόδοσης από το τραπέζι, βλέποντας (από το αποτέλεσμα) πως στην περίπτωση της Εθνικής άφησε και… παντεσπάνι.

Αν η αγορά και ο τραπεζικός κλάδος είχαν φρέσκους καταλύτες για ανοδική τάση, τίποτα από αυτά μπορεί να μην είχε σημασία. Τώρα όμως, που η αγορά και ο κλάδος πιέζονται συγκυριακά, παίζουν τον ρόλο τους.

Οπότε έχουν αρχίσει οι… γκρίνιες, που προς το παρόν δεν βγαίνουν στον… αφρό. Ίσως επειδή η πτώση είναι «λογική» (7% με το χθεσινό κλείσιμο) ή επειδή αρκετοί που παλαιότερα κατακεραύνωναν τον CEO του ΤΧΣ Ηλία Ξηρουχάκη, έσπευσαν να του πλέξουν εγκώμια για την επιτυχία στην Πειραιώς και δυσκολεύονται να αλλάξουν πάλι το… τροπάριο.

Η στήλη συνιστά γενικώς... ψυχραιμία. Το placement ήταν επιτυχία για την Πειραιώς που έγινε πλήρως ιδιωτική και αύξησε εντυπωσιακά το free float, έδειξε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σε μια τοποθέτηση μεγάλου ύψους για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ τα αποτελέσματά της για το α' τρίμηνο αναμένεται ότι θα ικανοποιήσουν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v