Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 10 2024

Κι ο Στέφανος θέλει την... Καθημερινή του - Αποσύρεται ο Σάλλας από τη διάσωση ΕΛΙΧΘ - Tips για ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ, ΚΕΚΡ

Κι ο Στέφανος θέλει την... Καθημερινή του - Αποσύρεται ο Σάλλας από τη διάσωση ΕΛΙΧΘ - Tips για ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ, ΚΕΚΡ

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όσοι βλέπουν πως ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε συγκεκριμένα λαϊκά κοινά μέσω τηλεοπτικών εκπομπών και social media, θεωρώντας εξ αυτού ότι εκεί σταματά η τακτική του, μάλλον έχουν κάνει λάθος.

Τελευταία απόδειξη το χθεσινό άρθρο που έδωσε στην «Καθημερινή», με το οποίο ξεδίπλωσε τα επιχειρήματά του για το αίτημα διενέργειας πρόωρων εκλογών.

Το άρθρο είναι καλογραμμένο, χωρίς περιττές εξάρσεις, κι αφήνει επιμελώς εκτός αναφοράς τις πρόσφατες υπερβολές του περί… ξένων παρατηρητών, δείχνοντας ότι επιδιώκει διείσδυση σε κάθε κοινό, περιλαμβανομένου και αυτού της ναυαρχίδας της πάλαι ποτέ συντηρητικής παράταξης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την επαφή με το επιχειρηματικό κοινό, συνομιλώντας μαζί του όποτε δοθεί η ευκαιρία, με όπλο τις εξαγγελίες περί θεμάτων όπως η «ανοιχτή αγορά», η απλούστευση στο φορολογικό και η κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

ΥΓ: Μάλλον έχει τη… σημειολογία του το γεγονός ότι στο ίδιο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, που πρόβαλε το αίτημα Κασσελάκη για πρόωρες εκλογές, το κύριο άρθρο (που εκφράζει την έκδοση) είχε τίτλο «Νωπή εντολή». Υποστήριζε δε ότι είναι εντελώς εκτός πολιτικής πραγματικότητας, αλλά και «πέραν πάσης δημοκρατικής λογικής», να τίθεται θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης σε αυτή τη χρονική στιγμή.

 

ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Αιφνιδιασμός υπήρξε μετά από δήλωση του υπουργού Ενέργειας, που άφησε ανοιχτό το παράθυρο να εγκαταλειφθεί το οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τη Δευτέρα, ενόψει της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» που θα πραγματοποιηθεί την άλλη βδομάδα στην Αθήνα.

Όπως είπε ο υπουργός, εξετάζεται η δημιουργία δύο εθνικών θαλάσσιων πάρκων. Το ένα απ' αυτά θα βρίσκεται στο Ιόνιο και θα εκτείνεται από την Κεφαλονιά έως τα Αντικύθηρα.

Το προφανές ερώτημα σε μια τέτοια περίπτωση είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις έρευνες στο οικόπεδο 10, στο οποίο η HELLENiQ ENERGY έχει πραγματοποιήσει δισδιάστατες (2D) και τρισδιάστατες (3D) εργασίες πρόσκτησης γεωφυσικών δεδομένων.

Η στήλη διέγνωσε έναν αιφνιδιασμό στην εταιρεία, καθώς όπως μαθαίνει, δεν έχει μεσολαβήσει καμία επίσημη επαφή και ενημέρωση από το υπουργείο. Άλλωστε, πηγές της εταιρείας μετέφεραν πως οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά…

Από το υπουργείο, πάντως, ρίχνουν τους τόνους και επισημαίνουν πως η δημιουργία θαλάσσιου πάρκου δεν σημαίνει ότι θα καταλαμβάνει όλη την περιοχή.

Υ.Γ. Ας υπενθυμίσουμε και κάτι ακόμα. Απουσιάζει ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός…

 

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: Αν βγει η απόφαση του Εκλογοδικείου για τους «Σπαρτιάτες» πριν το deadline του Αρείου Πάγου (25 Απριλίου) στα κόμματα για να πάρουν εισιτήριο συμμετοχής στις ευρωεκλογές, καλώς. Με την έννοια ότι εφόσον εκπέσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο, δεν θα «κατέβουν» για το ευρωπαϊκό.

Τι θα γίνει αν η απόφαση του Εκλογοδικείου χάσει τις προθεσμίες; Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο, ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση, να μείνει το εν λόγω μόρφωμα εκτός ευρωμάχης.

«Αν δεν έχει βγει απόφαση, το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου μπορεί να το πει με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, όπως το είχε πει πέρυσι για το κόμμα Κασιδιάρη, τους "Έλληνες", με βάση και άλλα στοιχεία. Το βλέπω, λοιπόν, πολύ πιθανόν να μην έχουν συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές οι "Σπαρτιάτες"», είπε στο δημόσιο ραδιόφωνο.

Ας ελπίσουμε ότι η απόφαση του Εκλογοδικείου θα βγει άμεσα. Για να μην μπερδευτεί κι άλλο η ήδη μπερδεμένη κατάσταση με την «τύχη» των δώδεκα «Σπαρτιάτικων» εδρών, εάν βρεθούν εκτός Βουλής.

 

ΣΑΛΛΑΣ: Η Lyktos Group του Μιχάλη Σάλλα απέσυρε το ενδιαφέρον της για τη διάσωση της «Ελληνικές Iχθυοκαλλιέργειες», ενημερώνοντας επισήμως, όπως μαθαίνουμε, τόσο τη διοίκηση της τελευταίας όσο και την Intrum.

Θυμίζουμε ότι η Lyktos είχε κάνει κατ' αρχήν συμφωνία συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της προβληματικής εταιρείας, με σκοπό την εξυγίανσή της όσο το δυνατόν συντομότερα. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί γραπτή συμφωνία μεταξύ των σημερινών μετόχων της «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» και της Lyktos για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, μιας και οι πρώτοι υπαναχώρησαν. Οπότε η επενδυτική εταιρεία αποφάσισε να αποσυρθεί από το project.

H είδηση όμως φαίνεται να έχει ευρύτερη σημασία για τον κλάδο. Οι πληροφορίες ήθελαν τον όμιλο του Μιχάλη Σάλλα να έχει ευρύτερες βλέψεις, κατόπιν της αρχικής συμφωνίας με την «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες», που τον έβαζε στον χώρο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες είχε εκφράσει σοβαρό ενδιαφέρον για την υπόθεση της -βαριά προβληματικής πλέον- Avramar, το οποίο λογικά, μετά απ' αυτή την εξέλιξη, θα εκλείψει.

Δυσάρεστες οι εξελίξεις για τον πολύπαθο κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.

  

ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Τρεις μετοχές του ομίλου έκαναν ράλι χθες ολίγον από το… πουθενά. Η πρώτη ήταν η Κέκροψ.

Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξαν συνεδριάσεις όπου διακινούσε 3-4 χιλιάδες τεμάχια, συχνά λιγότερα. Χθες, όμως, εκτινάχθηκε στο 1,77 ευρώ (+17,22%), με 86 χιλιάδες τεμάχια (αξίας 147 χιλιάδων ευρώ) να αλλάζουν χέρια. Αξιοσημείωτο ότι ο τίτλος από το 1,94 ευρώ που έπιασε τέλη του 2023 είχε κλείσει τη Δευτέρα στο 1,51 ευρώ (-22%).

Από κοντά η Κλουκίνας Λάππας (Intracom Properties). Από τον Φεβρουάριο είχε να δει συναλλαγές της τάξης των 172 χιλιάδων ευρώ που έκανε χθες (κλείσιμο στο 1,68 ευρώ με κέρδη 8,39%). Χαρακτηριστικό είναι ότι την Παρασκευή άλλαξαν χέρια 9.825 τεμάχια και τη Δευτέρα... 2.721. Ο τίτλος ήταν επίσης στάσιμος, με κέρδη μόλις 3% σε βάθος τριμήνου.

Να θυμίσουμε ότι τον Νοέμβριο οι δύο εταιρείες είχαν διαψεύσει πληροφορίες για συγχώνευση. Μένει να φανεί το εύρος και η διάρκεια της χθεσινής αντίδρασης.

Υ.Γ. Αντίδραση, πάντως, βγήκε και από την Intracom. Εκλεισε στα 3,65 ευρώ (+6,57). Πλέον απέχει 15% από τα 4,31 ευρώ που έπιασε στις 19 Φεβρουαρίου.



ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Στους πρωταγωνιστές της χθεσινής συνεδρίασης η μετοχή. Εκλεισε στα 35,74 ευρώ (+4%), με τις συναλλαγές να φτάνουν τα 12,7 εκατ. ευρώ.

Η στήλη χθες υπενθύμισε ότι από τα τέλη Μαρτίου είχε ενημερώσει για δυνατά εταιρικά ντιλ που ετοιμάζει ο όμιλος.

 

EUROBANK: Με εντυπωσιακό τρόπο ξεκόλλησε η μετοχή της τράπεζας από τη ζώνη 1,77-1,81 ευρώ στην οποία είχε εγκλωβιστεί από τις 12 Μαρτίου. Με τη μεγαλύτερη άνοδο (5,41%) μεταξύ των τίτλων που απαρτίζουν τον FTSE 25, έκλεισε στο 1,9 ευρώ επιστρέφοντας ουσιαστικά στις τιμές που είχε πιάσει στις αρχές του περασμένου μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Jefferies στις 5 Απριλίου ανέβασε τον πήχη για την τιμή στα 2,6 ευρώ από 2,25 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v