Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 8 2003

Ξαναζεσταμένες τραπεζικές ομελέτες χωρίς... αυγά!!

Τις επόμενες ημέρες - ίσως και ώρες - θα ακούσετε και θα διαβάσετε πολλά, σχετικά με τη φημολογούμενη ανανέωση του φλερτ Εθνικής - Alpha Bank.

Οι πληροφορίες της στήλης όμως, (σ.σ. από αυτό που ονομάζουμε ”καλά ενημερωμένη πηγή”) είναι κατηγορηματικές: ”Δεν υπάρχει θέμα”.

Η ίδια απάντηση ισχύει και σε ότι αφορά στο εναλλακτικό σενάριο, αυτό της προσέγγισης της Εθνικής με την Τράπεζα Πειραιώς: ”Και πάλι δεν υπάρχει θέμα”.

Θέλετε να πάτε ένα βήμα παραπέρα; ”Και τα δύο κολλάνε πλέον για πολιτικούς λόγους, με διαφορετική... ”αφετηρία” το καθένα”. Εδώ η πηγή ”στερεύει”. Ομως, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι:

α) η Alpha, ακολουθώντας την τακτική της ”σουπιάς”, προτιμά να αφήνει τα νερά θολωμένα, γιατί, όπως λένε οι πληροφορίες, ξανακοιτάει ”προς τα έξω”. Οσα όμως λέγονται ήδη, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό, ακόμη και για τις κινήσεις της ίδιας τράπεζας σε σχέση με το εξωτερικό. Τα ιταλικά σενάρια έχουν ακουστεί ξανά, το ενδιαφέρον ήταν δεδομένο και η συμπεριφορά της Alpha... αρνητική!!!

β) η Εθνική, γνωρίζοντας ότι ”των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”, έχει πάντα σε ετοιμότητα το σενάριο της προσέγγισης με την Πειραιώς. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι το έχει ενεργοποιήσει κιόλας.

Οσο για την... πρακτική πλευρά του θέματος, εμείς μπορούμε να πούμε καθαρά και ξάστερα αυτό που δεν μπορούν να πούν οι τραπεζίτες:

Οσο δεν αλλάζει το εργασιακό, δεν λύνονται δηλαδή τα προβλήματα των Ταμείων, αλλά και της πρακτικής ”ομελέτα χωρίς σπασμένα αυγά” που ακολουθείται στη χώρα μας για τις συγχωνεύσεις σε ότι αφορά τις μειώσεις προσωπικού, δεν υπάρχουν περιθώρια για -βιώσιμες και λειτουργικές- συνενώσεις δυνάμεων ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οσο για τις συμμαχίες με ξένους, έτσι όπως είναι το σύστημα στο εξωτερικό, οι καιροί φαίνονται... δύσκολοι όχι μόνο για... πρίγκηπες αλλά και για ”Λευκούς Ιππότες” .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v