Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 18 2003

Spread, επιτήρηση & χαμηλής ρευστότητας μετοχές

Επισημοποιήθηκαν χθες από το ΧΑ οι πληροφορίες που σας μετέφερε ο Χαμαιλέων, σύμφωνα με τις οποίες η διαπραγμάτευση σε δύο ταχύτητες με βάση το spread, ξεκινά όχι ”αμέσως” τον Μάϊο, αλλά τον Ιούνιο, στις 2 του μηνός (μπας και προσλάβουν ορισμένοι ειδικό διαπραγματευτή).

Επίσης, το πραγματικό ”όριο” μέσου spread, πάνω από το οποίο αλλάζει ”χρονισμό” (sic) μια μετοχή είναι το 2,09%, που προκύπτει όπως λέει η απόφαση, ”με στρογγυλοποίηση των τριών δεκαδικών ψηφίων σε δύο και αποκοπή του δεύτερου δεκαδικού”.

Η διαδικαστική αυτή λεπτομέρεια (το 2,09%) δεν αναφέρεται βέβαια στην σχετική ανακοίνωση του ΧΑ, αλλά στο πλήρες κείμενο της απόφασης 95 του Χρηματιστηρίου που επίσης δημοσιοποιήθηκε χθες.

Στο ίδιο κείμενο υπάρχουν όμως και άλλες-σημαντικές- λεπτομέρειες.

Στο εξής, οι μετοχές που έχουν περάσει για περισσότερο από 2 μήνες είτε από καθεστώς επιτήρησης, είτε από αναστολή διαπραγμάτευσης, μετά την έξοδό τους θα εντάσσονται στην κατηγορία της τριώρης διαπραγμάτευσης, από την οποία θα εξέρχονται (εφόσον πληρούν τα κριτήρια) στις προκαθορισμένες ημερομηνίες ”επανεξέτασης”, δηλαδή δις ετησίως.

Ετσι αν για παράδειγμα μία από τις μετοχές που είναι σε επιτήρηση εξέλθει τον Οκτώβριο, θα παραμείνει σε ”χρονισμό βραχείας διάρκειας” για άλλο ένα εξάμηνο, έως ότου γίνει νέα αξιολόγηση.

Κι όχι μόνον αυτές, λέει η απόφαση, αλλά και εκείνες που είναι σε ”καθεστώς χαμηλής ρευστότητας”. Τί είναι αυτό το καθεστώς; θα μου πείτε.

Είναι το καθεστώς στο οποίο υπάγονται σήμερα τυπικά οι μετοχές της Ιντεραμέρικαν, της Χάλυψ και της Παυλίδης, μετά τις δημόσιες προσφορές που έγιναν, κι ως ότου διαγραφούν οριστικά.

Ωστόσο (όπως πρώτο αποκάλυψε με βάση τα κείμενα εργασίας, το euro2day.gr) το ΧΑ μελετά την ”ενεργοποίηση” αυτής της κατηγορίας με βάση κριτήρια χαμηλής τιμής, εμπορευσιμότητας και διασποράς, αλλά και με νέα ονομασία, αυτή της ”αγοράς ειδικών προυποθέσεων”!

Ως φαίνεται η προετοιμασία του ΧΑ, για μια ακόμη ”κατηγορία” μετοχών, που θα κινούνται μόνον με call auctions, ακριβώς όπως οι επιτηρούμενες και οι χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας (σ.σ. την οποία δημιούργησε το ΧΑ... χθες για να μην είναι μαζί με τις επιτηρούμενες η Βερνίκος, η Γκάλης και η Κέκροψ) γίνεται... ολοταχώς.

ΥΓ: Μήπως, σύμφωνα πάντα με αυτή την απόφαση, προκύπτει ότι εάν - λέμε τώρα, θεωρητικά, ως παράδειγμα- αποφάσιζε η ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ να... ξαναμπεί στο Χρηματιστήριο, για κάποιους λόγους, θα μπορούσε να το πράξει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v