Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 31 2008

Η ΑΕΓΕΚ, οι διαψεύσεις και η… Κεφαλαιαγορά!

Η ΑΕΓΕΚ, οι διαψεύσεις και η… Κεφαλαιαγορά!
Στις 11/3 η εισηγμένη ΑΕΓΕΚ διέψευδε με ανακοίνωσή της στο Χ.Α. το δημοσίευμα του Euro2day περί ναυαγίου της συμφωνίας με τον ινδικό κατασκευαστικό όμιλο DS Construction το οποίο επικαλούνταν τραπεζικές πηγές και σημείωνε ότι οι Ινδοί αρνούνταν να προκαταβάλουν ποσό 10 εκατ. ευρώ ως έναντι της συμμετοχής τους στην αποφασισμένη αύξηση κεφαλαίου.

Υπήρξαν μάλιστα μέτοχοι της εταιρίας οι οποίοι επικοινώνησαν μαζί μας απειλώντας μας με μηνύσεις γιατί με το διαψευσθέν δημοσίευμά μας προκαλέσαμε αναταραχή και πτώση της μετοχής κατά 20%, υποχώρησή της κάτω από το 0,30 ευρώ και αυτόματη υπαγωγή της σε επιτήρηση.

Μέτοχοι που είχαν λάβει κατηγορηματικές βεβαιώσεις από την τότε διοίκηση της ΑΕΓΕΚ ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει οιοδήποτε θέμα.

Είχε προηγηθεί στις 25/2 διάψευση δημοσιεύματος του Reporter.gr που πρώτο αποκάλυψε το θέμα, στην οποία μάλιστα προχωρούσαν και σε υποδείξεις δημοσιογραφικής δεοντολογίας σημειώνοντας ότι το δημοσίευμα «δεν διασταυρώθηκε ως προς την ορθότητα των πληροφοριών του, ως όφειλε» (!).

Ούτε 17 ημέρες δεν πέρασαν από την τελευταία της διάψευση για να υπάρξει νέα ανακοίνωση της ΑΕΓΕΚ στις 28/3 με την οποία η εισηγμένη ενημέρωνε το επενδυτικό κοινό ότι η συμφωνία με την DS Construction θεωρείται λυθείσα από τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς «συνεπεία της μη υλοποίησης από πλευράς DSC των αναληφθεισών έναντι των προαναφερθεισών τραπεζών υποχρεώσεων».

Αν δεν είχε μεσολαβήσει η αλλαγή διοίκησης στην ΑΕΓΕΚ στις 21/3 με την ανάληψη του διοικητικού ελέγχου από τις πιστώτριες τράπεζες, θα υπήρχε τεράστιο θέμα διαφάνειας καθώς οι διαψεύσεις από πλευράς της απελθούσας διοίκησης της ΑΕΓΕΚ ήταν κάτι παραπάνω από κατηγορηματικές.

Θέμα βέβαια υπάρχει και σήμερα καθώς όλοι γνώριζαν ότι η συμφωνία της 31ης/10/07 ήταν τριμερής και προέβλεπε εκπλήρωση σειράς συμβατικών υποχρεώσεων από τα τρία μέρη. Δεν μπορεί οι τράπεζες στις 28/3 να διαπίστωσαν ότι η DS δεν υλοποιεί τις αναληφθείσες απέναντί τους υποχρεώσεις της με βάση την τριμερή συμφωνία και η απελθούσα διοίκηση να μην το είχε αντιληφθεί μερικές ημέρες νωρίτερα.

Καλό είναι γενικώς πριν από τις υποδείξεις δημοσιογραφικής δεοντολογίας του τύπου «δεν δικαιούσθε διά να ομιλείτε» να προηγείται η εταιρική δεοντολογία.
 
Αλλά αυτό, θα μου πείτε, δεν είναι δικό μας θέμα, είναι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v