Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 16 2008

Ridenco: Συγκρίσεις που... βγάζουν μάτι

Ridenco: Συγκρίσεις που... βγάζουν μάτι

Θα προσέξατε ενδεχομένως την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Ridenco που κυμαίνεται γύρω στα 23 εκατ. ευρώ, με το περυσινό αποτέλεσμα του εισηγμένου ομίλου να είναι ζημιογόνο και να διαμορφώνεται στις 892.000 ευρώ.

Το παράδοξο λοιπόν είναι ότι η θυγατρική της, Woodland Design, που είναι εισηγμένη στο Κυπριακό Χρηματιστήριο και η οποία ουσιαστικά κατέχει λίγα καταστήματα στην Κύπρο και στη Ρουμανία (περυσινή κερδοφορία μόλις 432 χιλιάδες ευρώ, ίδια κεφάλαια μόλις 2,47 εκατ. ευρώ), αποτιμάται στο ταμπλό γύρω στα 30 εκατ. ευρώ... Δηλαδή η θυγατρική φαίνεται να αξίζει περισσότερο από τη μητρική, η οποία είναι πολλαπλάσια σε μέγεθος.

Ανεξάρτητα όμως από το κατά πόσον η Woodland Design είναι υπερτιμημένη ή όχι, ας έρθουμε στην ελληνική εισηγμένη για να δούμε πώς είναι δυνατόν να διαπραγματεύεται τόσο χαμηλά (στα 23 εκατ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι διαθέτει ισχυρότατα brand names (Timberland, Nautica), ευρύτατα δίκτυα χονδρικής και λιανικής πώλησης σε διάφορες χώρες και -να μην το ξεχνούμε- το 10% των καταστημάτων Attica.

Μία πειστική εξήγηση που θα μπορούσε να δοθεί είναι η πορεία της θυγατρικής της Ridenco στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, ενώ η εταιρία στην ελληνική δραστηριότητά της έβγαλε «κέρδη από συνήθεις εργασίες» 4,75 εκατ. ευρώ (όσα περίπου και το 2006), στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κυρίως στην Ιταλία) υποχρεώθηκε σε αντίστοιχη ζημία 3,2 εκατ. ευρώ (4,4 εκατ. το 2006).

Το μετοχικό «στοίχημα» λοιπόν της Ridenco θα παιχτεί στην ιταλική θυγατρική της. Αν επιτύχει το εγχείρημα αναδιοργάνωσής της που έχει ήδη ξεκινήσει από πέρυσι, τότε το αποτέλεσμα του ομίλου θα γίνει θετικό και θα ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Οπότε, πιθανότατα, και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 23 εκατ. ευρώ θα φαντάζει «τσάμπα»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v