Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 6 2008

Τραγέλαφος στον ΟΛΠ, Πετρόπουλος και Προοδευτική

Τραγέλαφος στον ΟΛΠ, Πετρόπουλος και Προοδευτική
ΟΛΠ: Να γελάσουμε ή να... κλάψουμε; Τα όρια του τραγέλαφου αγγίζει η κατά τα άλλα επιτυχημένη διαδικασία για τα ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ, με τη διελκυστίνδα που έχει δημιουργηθεί.

Πρώτη φορά ο πλειοδότης λέει ότι έδωσε… λιγότερα και τον διαψεύδει ο… πωλητής!

Προσώρας, βέβαια, αυτός που την πληρώνει είναι οι επενδυτές που παρακολουθούν έκπληκτοι τη μετοχή να ανεβαίνει τη μία μέρα, να γίνεται… ρουκέτα την επόμενη και να πέφτει «γερά» την τρίτη, καθώς ούτε οι επαγγελματίες δεν είναι σε θέση να βγάλουν άκρη με το ποια είναι η αποτίμηση της εταιρίας με δεδομένη πλέον την ύπαρξη των προσφορών.

Είμαστε περίεργοι να δούμε σε αυτή την περίπτωση, που αφορά σε μια κρατικού ενδιαφέροντος εταιρία, τι θέση θα πάρει επί του θέματος η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ας μην ξεχνάμε ότι αμφότερες οι εταιρίες (ΟΛΠ και COSCO) είναι εισηγμένες κι ότι αμφότερες εξέδωσαν ΕΠΙΣΗΜΕΣ ανακοινώσεις!

Αλλά τα ποσά είναι εντελώς… διαφορετικά!

---------------------------------------------------

ΠΕΤΡΟ: Με βάση τα περυσινά αποτελέσματα, το P/E της μετοχής της Πετρόπουλος στα τρέχοντα επίπεδα (6,4 ευρώ) διαμορφώνεται στο 7,9 και η μερισματική απόδοση στο... 9,7%.

Κι αυτό ενώ μέσα στο πρώτο φετινό τρίμηνο τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 21,7% (από τις 929 χιλιάδες στο 1,13 εκατ. ευρώ).

Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση της εισηγμένης επιμένει στην πρόβλεψή της για... στάσιμα κέρδη το 2008!

Τι σημαίνει το τελευταίο:

Ότι μέσα στο υπολειπόμενο εννεάμηνο του 2008 η Πετρόπουλος έχει την «πολυτέλεια» να σημειώσει κέρδη χαμηλότερα κατά περίπου 200 χιλιάδες ευρώ από τα αντίστοιχα περυσινά, χωρίς να ξεφύγει από το guidance που έδωσε κατά την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2007.

Αν όμως κάποιος ψάξει την υπόθεση λίγο περισσότερο, θα διαπιστώσει ότι για να βγάλει ίδια κέρδη με πέρυσι η εισηγμένη θα πρέπει να "χάσει" μέσα στο 9μηνο κέρδη πάνω από... 1,1 εκατ. ευρώ!

Κι αυτό διότι στο περυσινό δ΄ τρίμηνο υπήρξε μη επαναλαμβανόμενη αρνητική υπεραξία περίπου... 900 χιλιάδων ευρώ.

Το συμπέρασμα είναι ότι η επανάληψη των περυσινών επιδόσεων (που οδηγεί στους ελκυστικούς χρηματιστηριακούς δείκτες τους οποίους προαναφέραμε) φαίνεται έως και πολύ... ασφαλής.

Κι ότι ενδεχομένως τα τελικά κέρδη της χρήσης θα είναι σαφώς ανώτερα από τα προβλεπόμενα.

Είναι όμως οι άνθρωποι πολύ συντηρητικοί και η χρηματιστηριακή αγορά δεν το πολυεκτιμά αυτό. Aυτό τουλάχιστον δείχνει η αποτίμηση που έχει αλλά και η στασιμότητα της μετοχής.

----------------------------------------------------

ΠΡΔ: Στον αντίποδα μάλλον έχουμε την περίπτωση της Προοδευτικής, η μετοχή της οποίας έχει συμπεριφορά... τσίρκου!

Στο +10% λοιπόν χθες η απίστευτη Προοδευτική, με μόνη ορατή διαφορά την αλλαγή πλεύσης του κ. Σπ. Κούτλα (αδελφού του κ. Κ. Κούτλα), ο οποίος ενώ τόσο καιρό πουλάει αφειδώς μετοχές (στα πλαίσια του «εμφυλίου» που υποτίθεται ότι έχει ξεσπάσει με τον αδελφό του) ξαφνικά άρχισε τις τελευταίες ημέρες να… αγοράζει!

Και μάλιστα, αν κρίνουμε από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, σε αρκετά μεγάλες ποσότητες (όχι όμως και σε ουσιώδεις… αξίες, καθώς η μετοχή έχει αξία «τρία κομμάτια στο ευρώ» και κάτι… λιγότερο).

Τι να σας πούμε, θα μας τρελάνουν σε αυτή την εταιρία! Όσο για την πορεία της μετοχής, δείτε μόνοι σας το γράφημα των τελευταίων τριών μηνώνΜιλάμε για κανονικό... βάρκα γιαλό!

Υ.Γ.: Για τον μασκοφόρο… επενδυτή μη μας ρωτήσετε, δεν έχουμε μάθει κάτι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v