Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 3 2008

Ο... ξεχασμένος κλάδος της πληροφορικής

Ο... ξεχασμένος κλάδος της πληροφορικής
Από τους πλέον ξεχασμένους κλάδους στη Σοφοκλέους είναι αυτός της πληροφορικής. Ίσως επειδή κάποιοι κάηκαν στον χυλό και τώρα φυσούν το γιαουρτάκι...

Ίσως γιατί κάποιοι πόνταραν σε μεγάλους και υποσχόμενους ομίλους και τελικά βρέθηκαν... εκτός διαπραγμάτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν είναι λίγες οι εισηγμένες εταιρίες που με βάση τα προβλεπόμενα για φέτος κέρδη τους διαπραγματεύονται με P/E γύρω ή και κάτω από το 10... Ενδεικτικό παράδειγμα η Profile, ενώ η Byte είναι ακόμη μία χαρακτηριστική περίπτωση.

Μένουμε στους «μεγάλους» του κλάδου και πάμε στην Info-Quest, της οποίας βέβαια η κερδοφορία φέτος θα είναι περιορισμένη εξαιτίας έκτακτων δαπανών αλλά και λόγω επενδύσεων (βλέπε ενέργεια) που βρίσκονται στα πρώτα ζημιογόνα στάδια ανάπτυξης.

Ωστόσο, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας απέχει... μίλια από τα ίδια κεφάλαιά της.

Η SingularLogic διαπραγματεύεται και αυτή με υψηλό P/E, αλλά το rebound του ομίλου ουσιαστικά μόλις τώρα άρχισε να δείχνει τη δυναμική του (κέρδη τριμήνου 1,1 εκατ. ευρώ, έναντι 1,4 εκατ. ολόκληρο το 2007).

Δεν λείπουν, βέβαια, και οι αξιοπρόσεκτες επιλογές στις μικρότερου μεγέθους εταιρίες, όπως για παράδειγμα στην MLS, που διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τη λογιστική αξία της και φέτος θα έχει μονοψήφιο P/E, αν επιβεβαιωθούν οι στόχοι κερδοφορίας τους οποίους έχει θέσει.

Τέλος, πολύ καλά λέγεται ότι πηγαίνει και η EpsilonNet (διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά) που συνεχίζει και φέτος την ισχυρή άνοδο των τελευταίων ετών.

Οι τιμές των μετοχών, όμως, καθόλου δεν θυμίζουν τις αποτιμήσεις του ίδιου κλάδου σε αγορές του εξωτερικού...

Ορισμένες από τις καλές εταιρίες θα το κάνουν βέβαια το... μπραφ σε κάποια φάση και τότε πολλοί θα τις... κυνηγάνε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v