Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 2 2008

Αγορές χωρίς τα… "γυαλιά" του MSCI

Αγορές χωρίς τα… γυαλιά του MSCI
Επιστροφή σε... κανονικούς ρυθμούς θα δούμε μάλλον αυτή την εβδομάδα στο Χ.Α., μετά τη σχετική υπερβολή που είδαμε στο κλείσιμο της προηγούμενης.

Ήδη από την Παρασκευή μεγάλοι ξένοι brokers συνέστησαν πωλήσεις στους πελάτες τους εκτιμώντας ότι η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να είναι «κόκκινη» για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Επειδή η εικόνα της περασμένης εβδομάδας σε DAX και Χ.Α. επηρεάστηκε σημαντικά από το rebalancing του MSCI (στον DAX λόγω αύξησης βαρύτητας των φαρμακευτικών, στο Χ.Α. λόγω Εθνικής κ.ά.), τα μάτια όλων στρέφονται στον αντιπροσωπευτικότερο δείκτη, τον αμερικανικό S&P.
 
Ο οποίος διασκέδασε τις ανησυχίες των επενδυτών με τις οποίες ξεκίνησε η εβδομάδα κλείνοντας την Παρασκευή στις 1.400 μονάδες και δίνοντας ήδη από την Πέμπτη ημερήσιο σήμα ανόδου. Για να δώσει όμως και εβδομαδιαίο σήμα θα πρέπει να κλείσει την προσεχή Παρασκευή πάνω από τις 1.425 μονάδες.
 
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να συνεχίσει να υποχωρεί το αργό και να ενισχύεται το δολάριο. Κυρίως πρέπει να ενισχυθεί η ήδη παρατηρούμενη στροφή των επενδυτών από τα εμπορεύματα (πρωτίστως μέταλλα και δευτερευόντως πετρέλαιο) σε μετοχές.

Παραδοσιακά τέτοια εποχή η τιμή του αργού αρχίζει να υποχωρεί. Αν ο S&P δεν πιάσει τον παραπάνω στόχο, είναι πιθανό να κινηθεί και πάλι προς τις 1.370 μονάδες, ίσως και χαμηλότερα.

Στην Ελλάδα τώρα, τα αποτελέσματα Εθνικής και Αlpha αναβάθμισαν κάπως το ταλανιζόμενο φέτος story των ελληνικών τραπεζών. Κυρίως λόγω της ικανότητας μετακύλισης του κόστους funding στις εταιρικές χορηγήσεις.

Δεν είναι όμως και για… πανηγυρισμούς η υπόθεση. Αφενός γιατί η αντίδραση ήρθε και πάλι από χαμηλή βάση αποτιμήσεων (ιδιαίτερα στην ΕΤΕ) και αφετέρου γιατί ενείχε, λόγω του rebalancing και της προσδοκίας όγκου αγορών (πάλι στην ΕΤΕ), ένα είδος νόμιμου front running.

Το ελληνικό τραπεζικό story θα αρχίσει να παίρνει ανάσες αν φανεί σταδιακά ότι το κόστος funding (θα το δούμε στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων) αρχίσει να μειώνεται.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα υπάρξουν προσδοκίες που θα αντισταθμίσουν την κοινή αίσθηση ότι τα αποτελέσματα β΄ ή γ΄ τριμήνου θα είναι αυτά που θα αποκαλύψουν την επίπτωση στις τράπεζες από την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης.

Υ.Γ.: Προς το παρόν, πάντως, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων μάλλον ανεβαίνουν. Θέμα χρόνου, λένε οι πληροφορίες μας, είναι η κυκλοφορία επιτοκίου 6% για κατάθεση 6 μηνών, από μεγάλο τραπεζικό όμιλο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v