Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 9 2003

Τα κέρδη της Εθνικής και η ΓΕΝΑΚ

Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για τα κέρδη των τραπεζών, στο εξάμηνο και το έτος, ιδίως δε για τα κέρδη της Εθνικής, με τη συλλογιστική ότι ”πρέπει” να έχει τεράστια κέρδη από το trading.

Πράκτορες του Χαμαιλέοντα αλίευσαν συγκεκριμένες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τα κέρδη του ομίλου της ΕΤΕ για το σύνολο του 2003 εκτιμάται βάσιμα ότι θα κυμανθούν στην περιοχή των 500 εκατ. ευρώ, εφόσον βέβαια δεν αλλάξουν δραματικά οι συνθήκες στις αγορές.

Κι όταν λέμε στις αγορές εννοούμε γενικώς το συνάλλαγμα, τα ομόλογα, τα παράγωγα, κι όχι μόνον τις μετοχές.

Άλλωστε, η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΤΕ για την ΓΕΝΑΚ, άκρως διπλωματική στη διατύπωσή της (μπορείτε να τη διαβάσετε στις ειδήσεις του euro2day.gr) είχε ως στόχο να ενημερώσει τους επενδυτές όχι μόνον για το θέμα της θυγατρικής (προσοχή συνιστά η… μαμά μετά την άνοδο τιμής κατά…600%!!!), αλλά (πλαγίως) και για το γεγονός ότι ο όμιλος δεν έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες πωλήσεις μετοχών των θυγατρικών του, ώστε να καρπωθεί κέρδη από υπεραξίες.

Ως εκ τούτου, λένε οι… πράκτορες, έως στιγμής πρέπει να λογαριάζουμε σε κέρδη από ομόλογα, συνάλλαγμα και παράγωγα, τα οποία στο α΄εξάμηνο ίσως είναι συνολικά περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Δύο σημειώσεις. Πέρυσι στο σύνολο του έτους, ο όμιλος είχε κέρδη 325 εκατ. ευρώ, άρα τα 500+ εκατομμύρια αντιπροσωπεύουν λίαν εντυπωσιακή αύξηση, της τάξεως του 50%.

Δεύτερον, φέτος η ”κατανομή” της κερδοφορίας αναμένεται να είναι περισσότερο ”ομαλή” μεταξύ των εξαμήνων, καθώς πέρυσι το γ΄ και το δ΄ εξάμηνο ήταν πολύ άσχημα. Κοινώς κάπου στο… 50% των κερδών έτους, όπως εκτιμώνται σήμερα, πρέπει να θεωρούμε ότι θα προσδιοριστούν τα κέρδη του εξαμήνου.

Ψηλά, αλλά επουδενί τόσο ψηλά, όσο κάποιοι φρόντισαν να διαρρεύσουν στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v