Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 21 2003

”Όλα παίζονται” στα Παράγωγα

Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί έως στιγμής για ”νέα μέτρα” στην αγορά Παραγώγων της Σοφοκλέους. Τα όσα διέρευσαν προ ημερών, για ”όρια θέσης” όταν η υποκείμενη αγορά παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, μάλλον απηχούν… ”σκέψεις”της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, παρά αποφάσεις που βαίνουν προς εφαρμογή.

Και διέρευσαν ακριβώς για να προκαλέσουν... σφίξιμο στους μεγάλους παίκτες, αλλά και για να φανεί ότι οι ”αρμόδιοι” δεν κάθονται αδιάφοροι να βλέπουν την αγορά να πέφτει.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ιδιαιτέρως ”δύσκολη την πρακτική εφαρμογή” στη θέσπιση ορίων θέσης που θα ισχύουν μόνο σε περίπτωση ”έντονων διακυμάνσεων”, ενώ οι market makers απλά θεωρούν ότι θα έχουν… πρόβλημα.

Να σημειωθεί πάντως ότι το ίδιο θέμα, ήτοι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου στο ΧΠΑ, με άλλη ενδεχομένως… οπτική, απασχολεί κατά κόρον τους βασικούς συμμετέχοντες στην αγορά παραγώγων. Λέγεται μάλιστα ότι κάποιοι εξ αυτών έχουν υποβάλλει και σχετικές προτάσεις.

Αιτία, η εξαιρετικά περιορισμένη ρευστότητα της αγοράς στα περισσότερα από τα προϊόντα, αλλά και κάποιες ”δυσλειτουργίες” που παρουσιάζονται στην τιμολόγηση, ακόμη και των θεωρητικά ”δημοφιλών” προϊόντων.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι market makers θεωρούν παράλογο- και η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι μάλλον έχουν δίκιο- να κάνουν short selling με τον κανόνα του uptick, κάτι που οδηγεί τελικά στην εμφάνιση υπερβολικά μεγάλων discounts, κατά περιόδους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v