Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 15 2008

Καλό το ράλι αλλά οι σορτάκηδες... καιροφυλακτούν

Καλό το ράλι αλλά οι σορτάκηδες... καιροφυλακτούν
Η συντονισμένη κίνηση λήψης γενναίων μέτρων για την εγγύηση των συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά και την παροχή εγγυήσεων από τις κυβερνήσεις για το σύνολο του τραπεζικού τομέα λειτούργησε στις αγορές.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το ράλι ανακούφισης αποτελεί ευκαιρία πώλησης ή αγοράς.

Και είναι δύσκολο να απαντηθεί γιατί ακόμη και όσοι αισιοδοξούν, πιστεύοντας ότι έχουν δει οι αγορές τα χειρότερα, εκτιμούν ότι μέχρι τον Μάρτιο - Απρίλιο θα επικρατεί έντονη μεταβλητότητα.

Μέχρι να πάρουν δηλαδή «μυρωδιά» οι αγορές πόσο βαθιά ή όχι θα είναι η ύφεση και να δουν τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα 2009.

Προς το παρόν, λοιπόν, μόνο τα flows παρέχουν ενδείξεις. Και προς το παρόν δεν δικαιολογούν ακραία αισιοδοξία.

Το μεγαλύτερο μέρος των αγορών της Δευτέρας ήταν από traders. Επιπλέον, οι ελάχιστοι brokers που ήταν αγοραστές στα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας ήταν από Δευτέρα πωλητές σε ΕΤΕ, Alpha, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Η κατάσταση έγινε χειρότερη χθες. Στους ίδιους τίτλους βγήκαν πωλήσεις, όπως και στην Coca Cola, συμβάλλοντας στο να απωλέσει η αγορά μέρος των κερδών της στο κλείσιμο.

Και το κυριότερο, κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις δεν προκλήθηκε short squeeze. Οι μεγάλοι ξένοι που έχουν δανειστεί χαρτιά μέσω OTC συναλλαγών και έχουν σορτάρει δεν «μάσησαν».

Είτε γιατί οι ίδιοι έχουν ικανό όγκο προς εκδήλωση πωλήσεων και οι short θέσεις τους λειτουργούν ως αντιστάθμιση κινδύνου, είτε γιατί δεν φοβούνται ότι υπάρχει τέτοιο αγοραστικό ενδιαφέρον που θα εκτινάξει άμεσα την αγορά.

Στην περίπτωση που κάνουν λάθος, θα κληθούν να κλείσουν άρον-άρον θέσεις, ωθώντας σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των μετοχών.

Κάτι που προς το παρόν, όμως, δεν διαφαίνεται…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v