Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 13 2008

Σφηνάκια με την μπάρα σε σημείο… "τήξης"

Σφηνάκια με την μπάρα σε σημείο… τήξης
ΥΦΕΣΗ (στις οικονομίες): Στις ΗΠΑ κοντεύουν να την… ξεχάσουν καθώς πρώτο θέμα είναι ο καταφανής πλέον "συστημικός κίνδυνος" στον χρηματοοικονομικό χώρο. Όμως, η ύφεση είναι ΕΔΩ και θα μείνει κατά πώς φαίνεται στην παγκόσμια οικονομία για σημαντικό διάστημα.

ΚΡAX (στις αγορές): Καιρός ήταν να ξεστομιστεί η κακιά λέξη ανά τον κόσμο. Τα ποσοστά πτώσης της προηγούμενης εβδομάδας ήταν πρωτόγνωρα σε τρεις διαφορετικές ηπείρους. Σε σχέση με τα υψηλά, δε, μιλάμε πια για βαριές απώλειες (π.χ. της τάξεως του 42% για τον Dow Jones και πάνω από 45% για τον S&P 500).

ΤΗΞΗ (αγγλιστί meltdown): Το ότι σε βασικά δημοσιογραφικά θέματα γράφτηκε αυτή η λέξη είναι πρωτόγνωρο, τουλάχιστον μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι σταμάτησε η "άρνηση", δηλαδή η τάση των εμπλεκομένων να αρνούνται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εξ ου και οι πολιτικοί μας ηγέτες ανά τον κόσμο τρέχουν τώρα να προλάβουν.

Αυτό βασικά σημαίνει ότι είμαστε κοντά στο τέλος.

Πόσο κοντά; Κανείς δεν ξέρει. Ποιο ακριβώς θα είναι το τέλος; Ούτε κι αυτό μπορεί κάποιος να προβλέψει.

Πολλά ίσως κριθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Μέτρα ανακοινώθηκαν και μένει να συγκεκριμενοποιηθούν, αλλά κυρίως μένει να δούμε την αντίδραση των αγορών (ξεκινώντας από σήμερα).

Το ένα σενάριο είναι να είμαστε πράγματι κοντά στον πάτο του θέματος, το "σύστημα" να σωθεί στις ΗΠΑ και στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης και να μείνουμε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις μιας ύφεσης (που αναπόφευκτα έρχεται) και του οικονομικού κόστους της διάσωσης.

Το άλλο σενάριο (που δεν έχει σβήσει από τις οθόνες ακόμη) είναι να αλλάξει για τα καλά ο χάρτης του χρηματοοικονομικού (και όχι μόνο) συστήματος που ξέρουμε - και να περάσουμε ΟΛΟΙ δύσκολα χρόνια.

Όχι, οι αγορές ΔΕΝ θα τελειώσουν, ούτε θα είναι το τέλος του κόσμου. Τα πράγματα, όμως, θα είναι δύσκολα, απρόβλεπτα, επί σειρά ετών, πιθανότατα μέσα από ένα κοπιαστικό, σταδιακό σπιράλ προς τα κάτω και με τις γεωπολιτικοοικονομικές αλλαγές να είναι ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ.

Τέτοιες ώρες, λοιπόν, χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση και, γιατί όχι, χιούμορ. Όπως αυτό που διατηρούν στη Wall Street όπου κυκλοφορεί ευρέως το εξής τσιτάτο:

"Αυτή η κατάσταση είναι χειρότερη και από διαζύγιο. Έχασα τα μισά μου χρήματα κι εξακολουθώ να έχω τη γυναίκα μου".

Υ.Γ.: Η άποψη της στήλης είναι αισιόδοξη, με μία -δυστυχώς σοβαρή-αίρεση.

Θεωρούμε ότι υπάρχει εδώ και καιρό "συστημική κρίση", που δεν αφορά ειδικώς στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Πρόκειται για κρίση αξιών και ηγεσίας η οποία κατά την άποψή μας κάνει τη Δύση να μοιάζει με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στα τελειώματά της.

Οι παράγοντες που κινούν τα νήματα της οικονομίας (με κυρίαρχους του σύμπαντος τους πολυεθνικούς τραπεζίτες) αποδείχτηκαν έρμαια της απληστίας τους, ενώ οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες του καιρού μας φαίνεται να είναι γενικώς κατώτεροι των περιστάσεων.

Αν κάτι δεν αλλάξει, τότε, αν τούτη τη φορά δεν γίνει το "πατατράκ", θα γίνει την επόμενη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v