Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 15 2008

Το "χαρακίρι" της ΔΕΗ και ο... Γιαπωνέζος

Το χαρακίρι της ΔΕΗ και ο... Γιαπωνέζος
Εδώ και αρκετό καιρό τα δεινά των αγορών επισκιάζουν ένα άλλο σημαντικό θέμα. Την κάκιστη πορεία της ΔΕΗ και την απόλυτη διάψευση των προσδοκιών που δημιούργησε η τοποθέτηση του καθηγητή κ. Τάκη Αθανασόπουλου.

Όταν η κυβέρνηση τον επέλεξε, η αγορά ένιωσε ανακούφιση. Αυτός ο άνθρωπος, είπαν σχεδόν όλοι, είναι σίγουρα ικανός, αφού κατάφερε να αναδειχτεί αξιοκρατικά σε κορυφαία θέση της πολυεθνικής ΤΟΥΟΤΑ. Δεν πειράζει που έχει αποσυρθεί. Ο "Γιαπωνέζος" θα βάλει επιτέλους τάξη.

Δυστυχώς, η υπόθεση εξελίχτηκε σε ένα συνεχές "χαρακίρι" για τη μεγαλύτερη ΔΕΚΟ της χώρας, αφού ο κ. Αθανασόπουλος έγινε πολύ γρήγορα σαν τους διόλου αξιομνημόνευτους προκατόχους του.

Για να δικαιολογήσει την κατάντια της ΔΕΗ, μιλάει για τη στρεβλή απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την κακή οικονομική συγκυρία, τις τιμές των καυσίμων, τους ανταγωνιστές και άλλα διάφορα, χωρίς ΠΟΤΕ να έχει κάνει έστω και την ελάχιστη αυτοκριτική.

Και βεβαίως κάνει διάφορα αιτήματα στην κυβέρνηση (θεωρώντας την ικανοποίησή τους απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο της ΔΕΗ), από τα οποία προκύπτει ότι παραγνωρίζει επιτηδευμένα ακόμη και το προφανές:

Ότι η ΔΕΗ ήταν και παραμένει, στην πράξη, μονοπώλιο.

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε το αίτημά του να θεωρηθεί η ΔΕΗ "τελευταίο καταφύγιο" των καταναλωτών, όταν στην πραγματικότητα είναι ο… ορισμός του μονοπωλίου;

Με απλά λόγια, γιατί δεν είναι όλοι οι αναγνώστες εξοικειωμένοι, ο κ. Αθανασόπουλος επιδιώκει να επιβάλλει επιπλέον χρεώσεις στους πελάτες της ΔΕΗ, κατά το δοκούν, όταν αυτοί, μην έχοντας άλλη εναλλακτική λύση, προσφεύγουν σ’ αυτήν για να προμηθευτούν ηλεκτρική ενέργεια!

Πώς είναι δυνατόν να αποδεχτεί μια κυβέρνηση τέτοιο αίτημα; Από πού αλλού μπορούν να πάρουν ενέργεια οι Έλληνες καταναλωτές ώστε να θεωρηθεί η ΔΕΗ "τελευταίο καταφύγιο";

Δεν είναι όμως δύσκολο να καταλάβει κάποιος τι θέλει να αποφύγει με όλα αυτά ο κ. Αθανασόπουλος. Το γεγονός ότι έπειτα από δύο χρόνια θητείας τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ποιος άλλος μπορεί να είναι υπεύθυνος για την απώλεια € 750 εκατ. ετησίως, από σπατάλη, κακοδιαχείριση και κακή οργάνωση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική έκθεση διεθνούς οίκου;

Και τι έχει κάνει γι' αυτό εκτός από το να ζητά αυξήσεις των τιμών του ρεύματος;

Διότι σίγουρα δεν φταίει ο… ανταγωνισμός, τον οποίο μέμφεται ο κ. Αθανασόπουλος, την ώρα που στη χώρα μας λειτουργεί κανονικά μόνο… ένα (1) εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας!

Υπάρχουν, θα πείτε, και οι έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας, που την εισάγουν από γειτονικές χώρες. Οι εισαγωγείς, όμως, προσφέρουν την ηλεκτρική ενέργεια σε τιμή που διαμορφώνεται από τις μονάδες της ΔΕΗ ή έστω, στη χειρότερη περίπτωση, υπάρχει ο μοναδικός ανταγωνιστής παραγωγός, τα ΕΛ.ΠΕ.

Όλα αυτά, όταν η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται προνομιακά όλα τα λιγνιτικά κοιτάσματα της χώρας, χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των υδροηλεκτρικών πόρων.

Τέτοιον… ανταγωνισμό υφίσταται!

Ο κ. Αθανασόπουλος μιλάει επίσης για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, όταν η ημερήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό περίπου 65%  προέρχεται από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, με σχεδόν μηδενικό κόστος πρώτης ύλης.

Ακόμη και το κόστος εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου επικαλείται, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει δαπανήσει ούτε… ευρώ για την αγορά τους, αφού η ΔΕΗ δεν έχει εξαντλήσει ακόμη αυτά που της έχουν παραχωρηθεί δωρεάν, από την αρχή του έτους.

Ποια είναι λοιπόν η πραγματικότητα;

Ο κ. Αθανασόπουλος θα έπρεπε να έχει εστιάσει στα τεράστια ελλείμματα της ΔΕΗ, αλλά και να έχει κάνει επενδύσεις ώστε να αντιμετωπίσει το μόνιμο πρόβλημα ηλεκτροδότησης της χώρας στους μήνες αιχμής και να καταργήσει τις κοστοβόρες μονάδες παραγωγής.

Έργο δύσκολο, δεν αμφιβάλλουμε. Αλλά γι' αυτό υποθέτουμε ότι τοποθετήθηκε, για να τα βγάλει πέρα στα δύσκολα.

Εκείνος όμως δείχνει να προτιμά τις παραπάνω δικαιολογίες αλλά και την "εύκολη" (για τον ίδιο) λύση της αύξησης των τιμολογίων. Ασχέτως αν αυτό πλήττει τον καταναλωτή και αυξάνει τον πληθωρισμό σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Εν ολίγοις, στη δύση της καριέρας του ο γνωστός και ως "Γιαπωνέζος" (λόγω θητείας στην ΤΟΥΟΤΑ) επέλεξε, δυστυχώς για όλους, "να κάνει τον… Κινέζο".

Ποτέ, έστω και κατ’ ελάχιστον, δεν έκανε την αυτοκριτική του, όσον καιρό βρίσκεται στο τιμόνι της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης!

Όλα φταίνε εκτός από τον... ίδιο.

Οπότε μάλλον είναι καιρός να σταματήσει να θυσιάζεται έτσι... άσκοπα, για το καλό της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v