Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 3 2008

Τράπεζες: Σενάρια με 2+1 μνηστήρες

Τράπεζες: Σενάρια με 2+1 μνηστήρες
Oι κινήσεις αποστασιοποίησης των τραπεζών απέναντι στη συμμετοχή τους στο πακέτο ενίσχυσης επανέφεραν τώρα στο προσκήνιο τις πληροφορίες για συζητήσεις και "σκέψεις" περί συγχωνεύσεων μεταξύ τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες -οι οποίες πάντως ΔΕΝ επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη- ότι κάποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αποδειχτούν θέμα σύντομου χρονικού διαστήματος.

Το ότι μεταξύ των διοικήσεων αρκετών τραπεζών υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας δεν χρειάζεται καν να ειπωθεί αυτή την περίοδο. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, με δεδομένο το μέγεθος της κρίσης που ξέσπασε. 

Βασικοί... ύποπτοι για τον ρόλο του μνηστήρα φέρονται η Εθνική Τράπεζα και o όμιλος  Marfin, για ευνόητους λόγους.  Η ΕΤΕ έχει το μέγεθος και την ισχύ, η Marfin έχει ξεκαθαρίσει ότι ετοιμάζει αύξηση 5 δισ. ευρώ με αυτόν ακριβώς τον σκοπό στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.

Άλλωστε, αυτές οι δύο πλευρές κατηγορήθηκαν παρασκηνιακά από τους υπόλοιπους ότι θέλουν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία για να αγοράσουν φθηνά...

Ώστόσο, υπό προϋποθέσεις, υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο ενός μνηστήρα από το εξωτερικό, φαινόμενο που έχει εμφανιστεί και στο εξωτερικό, με...γαμβρούς αραβικά κυρίως -αλλά όχι μόνο- κεφάλαια.

Απο εκεί και πέρα, αρχίζουν οι... συνδυασμοί που είναι αρκετοί.

Κάπως έτσι πάντως, η διαρροή σκέψεων για συγχωνεύσεις, ενισχύει και την άποψη όσων εξ αρχής υποστήριζαν ότι οι τραπεζίτες που πίεζαν τόσο καιρό να περάσει το πακέτο με καλούς όρους και ως "κοινής λήψης" το έκαναν προσπαθώντας να αποφύγουν το ενδεχόμενο συγχώνευσης.

Τι θα γίνει τελικά, όμως, είναι μάλλον νωρίς να προδικάσουμε. Μην ξεχνάμε ότι η προθεσμία συμμετοχής στο πακέτο δεν είναι πολύ σφικτή. Μέχρι τον Ιανουάριο πολλά μπορεί να αλλάξουν.

Κι ακόμη, μένει να φανεί αν οι δύσκολες ώρες λόγω της κρίσης έκαναν και την κυβέρνηση που δεν ενστερνιζόταν τη λογική των (υπερ)εθνικών πρωταθλητών να βάλει νερό στο κρασί της.

Συμβαίνει πλειστάκις κατά τη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας.

Να δούμε αν θα... επεκταθεί. Από τις τράπεζες μέχρι την... ενέργεια!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v