Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 27 2003

Ο Κρούγκμαν και η ελληνική αδιαφορία

Οι περιφερειακές μικρές οικονομίες όπως η Ελλάδα, ”εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρίς εθνικό νόμισμα δεν έχουν πολλά περιθώρια να κινηθούν μέσα στη συγκυρία. Η εθνική κυβέρνηση μοιάζει με τον κυβερνήτη μιας πολιτείας των ΗΠΑ ή με τον δήμαρχο μιας μεγάλης πόλης. Έτσι πρέπει να ρίξουν το βάρος σε μακροπρόθεσμα μέτρα, όπως η εκπαιδευτική πολιτική και η στρατηγική της ανάπτυξης”.

Τάδε έφη Πόλ Κρούγκμαν, ο διάσημος Αμερικανός καθηγητής Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της ”Οικονομίας” της ”Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας”, για την ομιλία του στην Αθήνα, στο πλαίσιο ημερίδας του ”Economist”.

Ο βασιλιάς είναι και πάλι… γυμνός, καθώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, η έννοια της μακροπρόθεσμης πολιτικής, είτε αυτή αφορά στην ανάπτυξη είτε στην εκπαίδευση, είναι στη χώρα μας… άγνωστη.

Απανωτές οι έρευνες που δείχνουν ότι είμαστε ουραγοί σε όλες τις μορφές της νέας τεχνολογίας, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο (με εξαίρεση τη… μόστρα των… κινητών και τη λατρεία μας προς την απλή χρήση της TV) και ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων βαίνει μειούμενη.

Όσο για τα σχέδια ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας, παραμένουν… σχέδια εδώ και δεκαετίες.

Εν ολίγοις, αν συνεχίσουμε έτσι, θα έχουμε την τύχη κάποιων ”πτωχών” πολιτειών των ΗΠΑ, οι περισσότεροι κάτοικοι των οποίων μεταναστεύουν σε άλλες για να βρουν τη τύχη τους, ενόσω οι τοπικοί γερουσιαστές κάνουν lobbying για ”ξεροκόμματα” από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Κι εκείνοι έχουν το πλεονέκτημα της κοινής γλώσσας.

Υ.Γ.: Είπε και κάτι άλλο ο κ. Κρούγκμαν, πολύ σημαντικό για εμάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίους: Ότι αναμένει ”κρίση” του δολαρίου (περαιτέρω μείωση της αξίας του κατά τουλάχιστον 25%) με απρόβλεπτες παγκόσμιες συνέπειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v