Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 24 2008

Μετοχές, ομόλογα και ακίνητα στο... τζάμπα!

Μετοχές, ομόλογα και ακίνητα στο... τζάμπα!
Η τρέχουσα τιμή της μετοχής της Δήμητρα Επενδυτική στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου υπολείπεται των 30 λεπτών του ευρώ, την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο.

Την ίδια ώρα, γνωρίζοντας τις βασικότερες θέσεις του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης εταιρίας στα τέλη Σεπτεμβρίου και τις εξελίξεις που ακολούθησαν στο ΧΑΚ, υπολογίζουμε ότι η εσωτερική αξία της μετοχής είναι γύρω στα 95 λεπτά.

Δηλαδή, η τρέχουσα τιμή της μετοχής είναι διαπραγματεύσιμη με έκπτωση γύρω στο 68% - 70%!

Εξετάζοντας τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης εταιρίας, με πρόχειρους υπολογισμούς διαπιστώνουμε ότι γύρω στο 30% είναι τα μετρητά, επιπλέον 10% τουλάχιστον είναι σε ομόλογα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό κατανέμεται μεταξύ ακινήτων και μετοχών (κυρίως τραπεζών), χωρίς κάποια από τις δύο τοποθετήσεις να είναι πολύ ανώτερη της άλλης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά:

Πρώτον:  Ότι αν κάποιος αγοράσει μετοχές της Δήμητρα Επενδυτική στα τρέχοντα επίπεδα ουσιαστικά αγοράζει τις μετοχές της, τα ομόλογά της και τα ακίνητά της σχεδόν... δωρεάν!

Δεύτερον: Ότι η εισηγμένη έχει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει στους μετόχους της κεφάλαια ίσα περίπου με την τρέχουσα τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και να μείνουν στην περιουσία της εισηγμένης τα ακίνητα, οι μετοχές και τα ομόλογα.
 
Δεν γνωρίζουμε αν και πότε το τεράστιο αυτό discount θα κλείσει.

Γνωρίζουμε όμως ότι απεικονίζει την έλλειψη βάθους που γενικά παρουσιάζει η κυπριακή χρηματιστηριακή αγορά. Μόνο που τώρα με την κρίση έχει παραγίνει το κακό...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v