Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 26 2008

ΔΕΗ: Το "θαύμα" της μετοχής και ο... Γιαπωνέζος

ΔΕΗ: Το θαύμα της μετοχής και ο... Γιαπωνέζος
Ανεβαίνει τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της ΔΕΗ, όχι όμως λόγω των… άοκνων προσπαθειών του κ. Αθανασόπουλου. Ανεβαίνει -όπως λένε καυστικά οι αναλυτές- διότι στις χαμηλές τιμές που έπιασε είχε προεξοφλήσει αρνητικά τα… πάντα!

Και δεν παύει να έχει: α) μονοπώλιο στην αγορά και β) τεράστια περιουσιακά στοιχεία.

Από την άλλη, η αίσθηση που επικρατεί στην αγορά είναι ότι ο κ. Αθανασόπουλος είναι πλέον πλήρως απομονωμένος και αποδυναμωμένος, έχοντας διαψεύσει ολοκληρωτικά τις προσδοκίες από την τοποθέτησή του. 

Δεν αντικαθίσταται όμως (προς το παρόν) καθώς, πρώτον, η ίδια η κυβέρνηση δεν είναι στην καλύτερη φάση της και, δεύτερον, δεν βρίσκεται πρόθυμος (και ικανός, γιατί από ανίκανους έχουμε… περίσσευμα) αντικαταστάτης!

Στο μεταξύ ο γνωστός και ως "Γιαπωνέζος", λόγω της θητείας του στην TOYOTA, κατάφερε μεταξύ άλλων να παγιώσει την αίσθηση ότι θέλει να μπλοκάρει κάθε είδους ανταγωνισμό, πέραν αυτού που θα δημιουργήσει η… ίδια η ΔΕΗ, μέσω νέων μονάδων σε συνιδιοκτησία με ιδιώτες.

Διότι μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να εξηγηθεί και η επιμονή του να εξηγήσει το… ανεξήγητο:

Πώς είναι δυνατόν από τη μία να φωνάζει ότι τα ΕΛΠΕ και η Endesa κάνουν arbitrage πουλώντας ρεύμα στη ΔΕΗ σε ακριβότερες τιμές από αυτές που το αγοράζουν (παρότι τα νομικά πρόσωπα που πωλούν κι αυτά που αγοράζουν δεν είναι τα ίδια) όταν ακριβώς με τον… ίδιο τρόπο θα λειτουργήσει και η πολυδιαφημισμένη συνεργασία της ΔΕΗ με τη Χαλυβουργική!

Η απάντηση που βρήκε να ξεστομίσει ο κ. Αθανασόπουλος όταν ρωτήθηκε σχετικά ήταν ότι μέχρι τότε (που θα λειτουργήσει το εργοστάσιο με τη Χαλυβουργική) θα έχουν αλλάξει οι… συνθήκες στην αγορά, ενώ ως πρόσθετο επιχείρημα ανέφερε ότι στη Χαλυβουργική αποδέχτηκαν ασμένως (εν όψει της κοινής επένδυσης βεβαίως) το πανωπροίκι του 10% που επέβαλε ετσιθελικά η ΔΕΗ στα τιμολόγια.

Μόνο ότι θα είναι γενικώς και πιο καλοί… χαρακτήρες δεν μας είπε, αλλά κανέναν δεν έπεισε. 

Όμως ούτε αυτό έχει σημασία, γιατί στην αγορά θεωρείται πια περίπου... τελειωμένος.

Το ερώτημα λοιπόν για όσους επενδυτές έχουν πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα δεν είναι αν η ΔΕΗ αξίζει τη σημερινή της αποτίμηση, αλλά πόσο θα ανέβει η μετοχή αν βρεθεί πειστική διάδοχη κατάσταση στην εταιρία...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v