Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 14 2003

Mετοχές στη ”φτήνια”, μα ποιος… νοιάζεται!

Αν ρίξετε σήμερα μια ματιά στη σελίδα με τα consensus estimates των Ελλήνων αναλυτών για μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που φιλοξενεί κάθε εβδομάδα η εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις” (σε συνεργασία με τη βάση δεδομένων Selas Net), ίσως να εκπλαγείτε.

Διότι θα διαπιστώσετε ότι μια σειρά εταιριών αναμένεται να έχουν κερδοφορία και μερισματική απόδοση για το 2003 και το 2004 που τις καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικές για οποιονδήποτε επενδυτή.

Μιλάμε για μονοψήφια ή χαμηλά διψήφια P/E μετά φόρων και για μερισματικές αποδόσεις που ξεπερνούν τα επιτόκια των repos.

Και δεν αναφερόμαστε στις εκτιμήσεις μίας χρηματιστηριακής, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι ”μεροληπτικές”. Μιλάμε για μέσους όρους που για τις μεγάλες εταιρίες και τις περισσότερες μεσαίες προκύπτει από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων πολλών αναλυτών από διαφορετικές ΑΧΕ.

Κι όμως, ουδείς φαίνεται να… συγκινείται. Κρύβουν άραγε κάτι ενδεχόμενα κακό στο μέλλον τους αυτές οι εταιρίες ή μήπως εμείς αρνούμεθα να δούμε πιο ξεκάθαρα τα μεσο-μακροπρόθεσμα ”κάλλη” τους.

Η απάντηση ίσως να ποικίλλει κατά περίπτωση. Όμως σε ορισμένες εταιρίες είναι σχεδόν σίγουρο ότι συμβαίνει το… δεύτερο!

Υ.Γ.: Ουδείς έχασε αγοράζοντας σοβαρές εταιρίες σε ξεκάθαρα λογικές αποτιμήσεις με σκοπό να βγάλει λεφτά στο μέλλον, ακόμη κι αν του πάρει χρόνια.

Αντιθέτως, πάρα πολλοί έχουν χάσει απλώς κυνηγώντας στα... τυφλά το γρήγορο κέρδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v